BRIEVENBUS.

Geachte Redacteur, Ik onthield mij van op vraag 5 der »vragenbus" te antwoorden, daar ik dacht dat er wel meerdere antwoorden zouden worden ingezonden, nu er echter verdere inlichtingen worden gevraagd, diene 't volgende:

Ik begon met bijenhouden, aangemoedigd door wat ik op de tentoonstelling van vrouwenarbeid zag. Ik kocht toen van den heer KELTING een volk in boogkorf voor den prijs van f 18.—. Dit was in de maand April. De korf was oud en 't volk niet bijzonder goed, de prijs was dan ook veel te hoog. Ik schoot er eerst niet te goed mee op en nam daarom 10 lessen à f 2.50 van den heer PANNEKOEK te Eerbeek. Dit geld was niet weggeworpen, want behalve de theorie, die men uit handleidingen kan leeren, is onderricht in de praktische werkzaamheden, 't zij betaald of onbetaald, een bepaald vereischte. Ik wilde toen later mijn stal uitbreiden en kocht door toedoen van den heer PANNEKOEK 3 goede volken in ouderwetsche korven in 't najaar voor f 6.— en f 7.— 't stuk. Den volgenden zomer zette ik de zwermen in boogkorven, die ik deels aankocht à f 4.— 't stuk, deels liet maken, waardoor ze op f 2.60 komen. Wil men met kasten beginnen, dan is 't iets duurder met 't aanschaffen, maar voor een beginner vind ik den boogkorf gemakkelijker te overzien, eerst nu ik 4 à 5 jaar bijen houd, ben ik met kasten begonnen.

Ik zou dus de rekening als volgt maken:
Bouwen van een eenvoudig stalletje . . . . f 10.— à f 15.—
Een betere stal met deuren en ruimte achter de korven om deze van achteren te behandelen, hierin ruimte voor 12 boogkorven, kwam mij op ongeveer . . . . f 24 —
4 korven in 't najaar op de Veluwe aangekocht, met flink volk en honig en jonge moer . . . f 28,—
8 boogkorven om de vóór- en nazwermen te herbergen, aan te schaffen in 't voorjaar . . . f 32.—
Voerhonig voor speculatief voeren . . . f 10.—
Handschoenen (deze kan men desnoods missen, ik doe 't altijd zonder) . . . f 1.50
Kap . . . f 1.50
Verder nog aan andere benoodigdheden t. w. raatmes, darremes, koninginnekluisjes, wat kunstraat om den voorzwerm mede op te zetten, krammetjes om deze te bevestigen, enz. . . . f 5,—

Wil men deze laatste rubriek uitbreiden, dan kan men natuurlijk meer nemen, b.v nog darrenvallen, houten voerbakjes, bedwelmingslapjes, voor niet rookers een Dathepijp, enz, enz.
Wil men geen 12 maar 16 boogkorven nemen, dan komt er nog f 4.— à f 6 — op. De firma BEIL te Dinxperloo levert zeer goede benoodigdheden, daarover was ik steeds tevreden.
Indien de beginner-bijenhouder geen ervaren ijmker kan raadplegen om hem in de praktijk te helpen inleiden, raad ik hem sterk aan een cursus te volgen, anders zal hij toch eenigzins angstig zijn voor de behandeling.

Hiermede heb ik naar ik meen eenigen maatstaf aangegeven, maar natuurlijk kan niet alles op een cent na berekend worden omdat de benoodigdheden niet bij alle handelaren even duur zijn en de prijzen van bijen en honig naarmate 't jaar varieeren.

A.C.C. BEIJNEN-VAN GEUNS, Rhiederstein-Brummen.

-------


Mijnheer de Redacteur, den beginneling, die met vier volken wil aanvangen, zou ik aanraden 2 opzetters in gewone ronde korven en 2 dito in Gravenhorsters te koopen. De kosten bedragen ongeveer als volgt: Eenvoudige planken stal f 6.—, Vier opzetters f 18.— à f 20.—. Twee nieuwe gewone korven f 0,80. Twee nieuwe Gravenhorsters f 2.—. Bijenkap f l. —. 5 Meter bijendoek f 2 —. 10 stel krammen f 0.40. Berooker f 1.50. 5 Koninginnekastjes, ontzegelmes en verder klein gereedschap 12.—. Dus te zamen 'n goede f 30.—.
Na en bij aanschaffing van dit alles is 'n goede dosis persoonlijke hulp en voorlichting door een bekwaam vakman geen overbodige weelde.

W.A. OTTEN, Maren bij Osch.