MEDEDEELINGEN.

In den lateren tijd komt 't herhaaldelijk voor, dat de Redactie vragen, zelfs bijdragen voor 't "Maandschrift" ontvangt, waarbij de inzenders hun namen niet meedeelen. Wenschen die inzenders dat hun naam niet onder die artikelen geplaatst wordt, dan zal de Redactie daar gaarne rekening mee houden, al verkiest ze 't verre, dat de artikelen duidelijk onderteekend worden, maar bijdragen, waarvan de schrijver aan de Redactie onbekend is, komen niet voor plaatsing in aanmerking en worden door haar ter zijde gelegd. 't Spijt haar, dat bijdragen, die zij gaarne een plaats zou gegeven hebben, daardoor niet opgenomen werden, zij verzoekt daarom dringend aan de inzenders hunne namen op te willen geven?
Vooral mededeelingen van hen, die bijen houden en wier werken toont dat ze 't bedrijf verstaan, zijn haar steeds welkom. Die bijen houden en 't bedrijf niet verstaan, worden op de "Vragenbus" gewezen, 't verheugt haar zeer dat die rubriek in den lateren tijd veel meer belangstelling vindt.
Vertalingen uit buitenlandsche vakbladen worden niet gevraagd en de Redactie raadt aan eerst na overleg met haar daartoe over te gaan, menigen keer zou men anders een vergeefsch werk doen.

-------


Maaskant N.B. In de buitengewoon droge, heete Julimaand kwamen de volken tot volle ontwikkeling. Van den 6den tot den 24sten werd onafgebroken mooi "gehaald". In enkele stallen kwamen "maagdezwermen", die binnen eenige dagen een flinken wasbouw gemaakt hebben. Begin Juli werden reeds algemeen de darren afgedreven. In het darbroed der later zwermlustige volken was geen enkele onregelmatigheid meer waar te nemen. Op de witte klaver, anders een rijke honingbloem, werd door de brandende droogte dit jaar niets gehaald. De herikachtige waterbloempjes, langs kreek en plassen, werden opmerkelijk druk en met veel succes bevlogen.

-------


Bommelerwaard. Verlaten zien er onze bijenstallen uit nu de bijenmarkt bij Veenendaal weer heeft plaats gehad en slechts een enkel korfje ziet men hier en daar, dat is blijven staan om de achterblijvende bijen op te vangen. De bijenmarkt kenmerkte zich dit jaar door een buitengewone levendigheid, alles werd nagenoeg op een dag aangevoerd, en reeds 's middags was alles verkocht, tegen een gemiddelden prijs van ruim f 3.- per stok.
Door de Onderafd. Veenendaal werden prijzen uitgereikt aan hen, die de meeste stokken hadden aangevoerd en gekocht, wij zouden dit loffelijk voorbeeld ook wenschen uitgebreid te zien door prijzen uit te loven voor de beste partijen, die aangevoerd worden, om zoo den aanvoer van goede stokken te bevorderen.

-------


Uit de omstreken van Roermond. Al stonden de bijen hier einde Mei goed, Juni met zijn koude nachten en gure dagen, Juli met zijn felle droogte hebben een leelijke streep door de rekening gehaald, maar de heide kan alles nog goed maken.
Zelden zijn de bijen zoo weinig zwermlustig geweest als dit jaar, het was geen zeldzaamheid, dat de voorzwerm met meer koninginnen afkwam, wat soms een heel geharrewar veroorzaakte; er zijn ook nog hier en daar - overigens goede stokken - die zwermrijp geweest zijn en niet gezwermd hebben, sommige brachten het dan ook niet verder dan 2, andere tot hoogstens 3 per opzetter.

-------


De bijenvolken zijn uit het noordoostelijk deel van Friesland naar de heidevelden in Drenthe gevoerd. Zeer goed hadden ze het in de laatste weken gemaakt. Vooral de witte klaver heeft dit jaar veel gegeven. De ontwikkeling was dan ook naar wensch, n.l flinke honigvoorraad, veel volk en tot het vertrek aardig gewin. Nog in de laatste verloopen week won een stok 2½ K.G. in gewicht en kwam van 46 op 51. Ook de heide belooft goed, als het weer maar gunstig blijft. De boekweit, welke door de vorst nogal geleden heeft, is nog niet afgevallen, de dopheide heeft flink gegeven en een tweetal hevige regenbuien van de vorige week hebben een gunstige wending in den groei der struikheide gebracht. Voor deze was het tot dusver te droog, doch thans staat ze er goed voor. Het is te hopen dat ze geeft wat ze belooft, want de belde vorige jaren zijn voor de ijmkers niet voordeelig geweest. Dat 1904 eens gunstig moge worden.

-------


De Redactie ontving 't nummer van 16 Juli van "De Prins" en bij 't omslaan van 't eerste blad moest haar oog wel vallen op de afbeelding van een bijenstal en daarbij 't goed gelijkend portret van HANS MATTHES te Breukelen.
't Staat bij een artikel "Bezoek aan een bijenstand" van Mej. J.M. Proot, leerares aan de H.B.S. voor meisjes te Amsterdam. Aardig wordt daarin verteld van een bezoek der leerlingen van de 4de klasse aan den bijenstand van den heer MATTHES. Maar dat is geschreven voor de lezers van "De Prins", niet voor die van 't "Maandschrift." We willen er op wijzen, dat dergelijke bezoeken en goed geïllustreerde mededeelingen daarover in onze bladen zoo uitstekend de aandacht vestigen op bijen en honig in de buiten ons vak staande kringen. Mejuffrouw Proot heeft zeker haar leerlingen een prettigen dag bezorgd, ze is ook op krachtige wijze werkzaam geweest tot bevordering der bijenteelt.