VRAGENBUS.


Antwoord op vraag 11.
(juli ’04) Uit jarenlange ervaring bleek mij, dat een druk bevlieg door bijen op frambozen, den frambozen kever noch hindert, noch verdrijft in zijn vernielingswerk.
W.A. Otten.


Antwoord op vraag 12. (Juli ’04) Zie art. “Een antwoord op vraag 12” in dit nummer.


Antwoord op vraag 13. (Juli ’04) Verlies van bijenvolken in den winter is meestal 'n gevolg van onvoldoende inwintering. In dat geval ligt de schuld dus aan den ijmker en is het verlies moeielijk door verzekering te dekken. Toch verdient 't denkbeeld van verzekering tegen brand, diefstal en besmettelijke ziekten alle aanbeveling.
Maak er 'n voorstel van op de vergadering uwer afdeeling, misschien zien wij 't dan mettertijd op de agenda der Algemeene Vergadering.
F.C. v. Brussel.


Antwoord op vraag 13. Het idee van U is heel aardig. Maar uit zoo'n onderlinge vereeniging zou dan iemand benoemd moeten worden, die als inspecteur werkzaam diende te zijn en b.v. tegen de inwintering kwam oordeelen, welke volken er volgens zijn meening geschikt waren om te overwinteren. Wanneer hier geen toezicht op was, dan zou menig ijmker, die daar niet van op de hoogte is, misschien ook wel een enkele ter kwader trouw met te zwakke volken den winter in gaan en daardoor de Onderlinge Verzekering Maatschappij op onkosten jagen. Ik hoop dat nog menige ijmker eens goed na zal denken over de gestelde vraag en deze toelichting en ze dan ook zullen willen steunen.
J.S. te W.


Wegens gebrek aan ruimte kunnen eenige vragen niet in dit nummer geplaatst worden.