VAN OVER DE GRENZEN.



De voordelen der bijenteelt. In "L'Abeille et sa culture" van Januari deelt de heer DIDIER eenige beredeneerde cijfers mede over wat de bijenteelt oplevert. In 't kort willen we hier daarvan vertellen.. Voorop wordt gesteld, dat de bijenhouder lid van de Vereeniging is, openbare lessen in bijenteelt geregeld bezoekt, 't "Maandschrift" leest en tenminste een handboek over bijenteelt bezit, dat hij van te voren grondig bestudeerd heeft.

Hij begint 't eerste jaar met een kast met lossen bouw, kunstraat, 2 sterke volken in korven in Maart, een bijenkap, een beroker en 10 kilogr. suiker. Aan 't einde van 't seizoen, voorondersteld wordt een middelmatig jaar, wordt er 10 kilogr. geoogst en een nieuwe kolonie - 't voor de inrichting gebruikte kapitaal zou dan 25 à 30% opgebracht hebben. 't Jaar kan slecht zijn, dooreen genomen kan men van de vier keer eenmaal daarop rekenen.
Volgens gehouden aanteekeningen waren in den loop van 16 jaren: 1889, 1891, 1892, 1895, 1901 goede en zeer goede jaren - 1893, 1896, 1897, 1899, 1902, 1903 middelmatige jaren - 1890, 1891, 1898, 1900, 1904 slechte jaren - 1892, 1895 en 1901 zijn biezonder gunstig geweest.
In drie jaren is één goede oogst, één middelmatige en één jaar zonder opbrengst.

't Tweede jaar worden 2 woningen met lossen bouw, kunstraat, een honingkamer, een ontzegelmes en 15 kilogr. suiker gekocht. Hiermede kunnen volgens dezelfde berekening ruim 15% gemaakt worden.
't Derde jaar worden er twee kasten met lossen bouw, was, een wassmelter, suiker aangeschaft. Er wordt 15 à 20% gemaakt.
't Vierde jaar koopt men 2 woningen met lossen bouw, kunstraat, twee korven met bijen, 20 kilogr. suiker, allerlei kleine benoodigdheden. Men maakt 15 à 20%
't Vijfde jaar komen er nog 3 woningen met lossen bouw, kunstraat; 2 korven met bijen en 25 kg. suiker gekocht. Van 't geld, dat er nu ingestoken is, wordt nagenoeg 20% gemaakt.
Nu is de bijenstal in orde en daarmede kan men rekenen nagenoeg 15% te maken van 't kapitaal, dat er insteekt.

-----------


Bewaren van honing in den winter. Daarover zegt de bekende redacteur Karl Zwilling in 't Februarinummer van den "Elsas-Lotharingischer Bienen Züchter". Meestal brengt men 's winters den honing in den kelder. Maar honing is zeer hygroscopisch, d.i. hij trekt in hooge mate water uit de lucht aan. Evenals zout water opneemt, doet dit ook de honing, als hij niet afgesloten in vochtige ruimten bewaard wordt, hij wordt dan aan de oppervlakte dun vloeibaar en begint naar azijn te ruiken en te smaken; spoedig gaat hij aan 't gisten en verliest zijn waarde. Er gaat ook veel van 't aroma weg. In 't begin kan dit nog tegengegaan worden. Men giet de bovenste laag; die in gisting is er af en gebruikt dit liever om er azijn van te maken dan om er de bijen mee te voederen.

----------


Denatureering van suiker met zemelen. In de Leipziger Bienenzeitung van Februari wordt meegedeeld, dat naar aanleiding van de herhaalde aanvragen van bijentelers de Directie der Belastingen in Pruissen besloten heeft om voorlopig vrijdom van accijns te verlenen voor suiker, die voor bijenvoer bestemd is. Die suiker (inlandsche suiker in vasten vorm) moet volgens de bestaande bepalingen met 29 procent tarwezemelen vermengd worden.

In "The British Bee Journal" van 9 Februari wordt dit ook vermeld, daaraan wordt toegevoegd: Blijken zal nu welken invloed deze vermindering van belasting zal hebben op den honinguitvoer van Duitschland. Tot nog toe is die naar Engeland niet van veel belang geweest; van de latere jaren spant 1889 de kroon met 21.500 kilogr. geschat op een waarde van 1.600 p.st. In 1901 daalde de verscheping tot 3.200 kilogr., om in het volgende jaar weer 9.300 kilogr. te worden. Bij het nieuwe Duitsche tarief blijft het inkomend recht gelijk aan dat van 't oude, nam. 1-0-4 p.st.

De "Bienenvater" (Oostenrijk) spreekt er een woordje over. Een van de leden der vereeniging stelt voor, om een prijsvraag uit te schrijven voor een geschikt middel om de voor bijenvoer bestemde suiker te denatureeren en daarna vrijdom van accijns te verkrijgen. De redacteur vraagt hieromtrent de meening van de lezers. Een middel, dat aan de bijen geen schade doet en dat elk ongeoorloofd gebruik van suiker onmogelijk maakt, zou zeer gewenscht zijn. Suiker met 20% tarwe-zemelen vermengd, zoals de Duitsche ijmkers die kunnen bekomen, is wel geen bruikbaar bijenvoer, maar mogelijk een heel goed varkensvoer.