WERKZAAMHEDEN IN JULI - AUGUSTUS.



Zwermen mogen de poëzie in 't leven van den imker vormen; 't geratel van den honingslinger, hoe prozaïsch dan ook, is mij liever dan 't gezoem der zwermende bijen.

De tweede helft van Juli is in vele streken van ons land de oogstmaand bij uitnemendheid. De mosterd is uitgebloeid en mosterdhoning mag, omdat hij van kruisbloemen afkomstig is, niet te lang in den stok verwijlen, daar hij snel versuikert.
De witte klaver loopt op het eind, voor zoover zij niet viel onder de zeis van de maaier, of zich in 't groen opnieuw ontwikkelde.
De linde ontplooide haar laatste knoppen.
De blanke klaver- en lindenhoning moeten afzonderlijk worden gewonnen. Zij staan te hoog in de gunst van 't publiek aangeschreven, dan dat vermenging met den donkeren nazomer- en herfsthoning niet in den zak van den imker zou worden gevoeld.

Niets gemakkelijker dan 't oogsten bij volle dracht. De honingkamer wordt van de broedruimte - korf of kast - genomen en eenvoudig voor de huif neergezet. De bijen verlaten de gevulde, verzegelde raten en geen enkele vreemde bij komt neuzen of er iets voor haar te rooven valt.
Bij gunstige dracht slingere men gerust in de vrije lucht, desnoods vlak voor den bijenstand.
Maar wanneer er op 't veld weinig of niets meer te haalen valt, de bijen weinig honingende planten, de sneeuwbes b.v,, druk bezoeken en zelfs in vreemde woningen trachten binnen te dringen, wees dan op Uw hoede.

Volgdet ge dan den bovenaangegeven weg, ge zoudt stellig en zeker rooverij uitlokken en liept kans, dat uw meer voorzichtige buurman, zonder zijn wil, met uw honing ging strijken.
Dan bewijst de bijenuitlaat nuttige diensten. Plaatst ge haar 's avonds tusschen broed- en honingkamer, dan zijn den volgenden morgen alle bijen uit de laatste verdwenen en kunt ge haar, desnoods afgedekt met in verdunde carbol gedrenkten doek, veilig binnenshuis brengen.
Daar geschiedt 't ontzegelen en. 't uitslingeren.
Laat uw gereedschap in orde zijn, 't mes goed snijdend, de honingslinger rein. Vlak onder de wasdeksels zit de fijnste honing, zorg daarom, dat daarvan zoo weinig mogelijk verloren gaat. Laat de wasdeksels uitlekken en wees zuinig op die zegels.
Men beweert, dat zij 't beste was leveren voor de vervaardiging van kunstraat.

In 'n gegalvaniseerd ijzeren slingermachine mag de honing niet te lang blijven staan, daar hij 'n schadelijke verbinding aangaat met 't zink.
De vaten, waarin de honing gerijpt wordt, mogen dan ook niet uit dat materiaal vervaardigd zijn. Zijn ze van onder van 'n kraan voorzien, dan kan men over eenigen tijd den honing in glas aftappen, nadat men hem voorzichtigheidshalve, nog door 'n aan de kraan gehangen zeef heeft laten loopen.
Is die kraan niet aanwezig, dan moet, voor men tot de vulling der glazen overgaat, de bovenste laag dunnen honing, die bovendien met wasdeeltjes verontreinigd is, verwijderd worden.

Slnger slechts in de uiterste noodzakelijkheid uit de broedkamer, maar slinger nooit ramen, die pollen of broed bevatten.
Leege raten worden den bijen teruggegeven. 't Zij om ze opnieuw te laten vullen, 't zij om ze slechts te laten schoonlikken.
Nooit mogen de raten vochtig worden weggeborgen. Nieuwe raat, waarin nog niet gebroed is en waarin geen bijenbrood voorkomt, wordt door de wasmot niet aangetast. Alle oudere raat wordt zorgvuldig weggesloten.

De korfijmker, die nog niets van lossen bouw wil weten, winne bij voorkeur lekhoning langs den kouden weg. Deze is even goed als de fijnste slingerhoning. De honing, die langs den warmen weg verkregen wordt, verliest aan geur en kleur.
Maar ook de korfijmker kan met voordeel gebruik maken van den honingslinger. Hij make slechts 'n raampje, dat in den korf van de machine past en spijkere tegen de achterzijde latjes, waarin op 'n afstand van 4-5 c.M. duimsdraadnagels geslagen zijn. Deze nagels behooren binnen 't raampje te vallen en moeten, wanneer 't raampje binnen den slingerkorf geplaatst is eenigszins schuin naar boven wijzen.
Op deze nagels spietst de imker z'n honingschollen, groot en klein. Hangt hij nu 't raampje in de machine, dan kan hij al z'n honing als slingerhoning oogsten.

De boekweit bloeit. Ik hoop, dat ook korfijmkers van dit eenvoudige toestel gebruik zullen maken om de markt met prachtigen boekweithoning te overstroomen.

F.C. VAN BRUSSEL, Santpoort, Juli '05.