De Lamsoor.



In het vorig nummer van ons "Maandschrift" is een plant behandeld, die aan de bijen in het vroege voorjaar een goede dracht kan verschaffen. Het is evenwel ontegenzeggelijk ook van groot belang, dat de bijen zoo lang mogelijk voort kunnen gaan met honinggaren. De lamsoor nu is een plant, die, later dan eenige andere mij bekende, een uitstekende najaarsdracht geeft.

De lamsoor, Statice Limonium, groeit op zilte klei of schorren en op die plaatsen, waar ze binnen bereik van het zeewater is. Het is een vaste plant, die ieder najaar tot op den wortel afsterft. In het voorjaar spruit de plant uit, de eerste bladeren worden dan geplukt of afgesneden en gebruikt als groente. De smaak daarvan is vrijwel gelijk aan dien van spinazie. De lamsoor staat dicht aaneen en bereikt een hoogte van 1 à 1 1/2 Meter. De forsche, dikke stengel draagt bovenaan een tros bloemen, terwijl ook zijwaarts kleinere stengels met bloemen zijn beladen. De bloem is fraai helder geel* ) en enorm honingrijk, zoodat de geur ons tegemoet komt.
Bovendien verzamelen de bijen er massa's stuifmeel en komen geheel geel terug.
Of de lamsoor op veel plaatsen voorkomt is me niet bekend.

In groote hoeveelheden staat ze op de slikken, gelegen buitendijks in de Schelde, voor het oostelijk deel van Zeeuwsch-Vlaanderen. Ongeveer een duizend meter buiten den dijk zijn groote uitgestrektheden dicht met deze plant bezet. Vanaf den dijk kan men nu duidelijk de gele bloemenmassa onderscheiden. De lamsoor begint te bloeien einde Augustus en bloeit dan tot October. In Zeeuwsch-Vlaanderen wordt nog heel weinig aan bijenteelt gedaan, maar toch staan daar nu honderde korven tegen den dijk aan. Oude ijmkers hier hebben me gezegd, dat de honing van de lamsoor zeer voedzaam is, en daarom ook uitstekend voor de overwintering. De kleur van den honing is helder geel, Of hij geslingerd kan worden, weet ik niet. Losse bouw met den aankleve van dien wordt hier niet gevonden.

De bijen kunnen enorm winnen op de lamsoor. Mij is verteld, dat ze twee jaar geleden in een dag of drie den kost hebben gehaald. Jammer evenwel, dat dikwijls de oogst tegenvalt. In de eerste plaats is het voor de bijen een gevaarlijke tocht. Bij hoog water is niet alleen de lamsoor door een ongeveer duizend meter breede strook water van den dijk gescheiden, maar staat zij bovendien tot op 1 à 1½ voet na geheel in het Scheldewater. Vooral bij harden wind loopt de ijmker dan groot gevaar veel volk te verliezen. Het slechte weer, dat in de maand September nog al eens te verwachten is, kan ook den oogst doen mislukken. Maar het groote gevaar is altijd, dat bij buitengewoon hoog water de lamsoor geheel onder water
komt, dan is het gewin in eens voorbij.

Of de lamsoor ook op andere gronden wil groeien, zou ik niet kunnen zeggen. Ik heb een proef genomen door een paar planten over te pooten in goeden, zandigen tuingrond in Drenthe, daar zijn ze, althans dit eerste jaar, prachtig gaan groeien en bloeien. Over de honingrijkheid van deze verplante lamsoor kan ik niets zeggen. Het is wel eigenaardig, dat in de ingedijkte polders de bloemen der daar staande enkele planten, langzamerhand van geel blauw worden.
Ofschoon ik niet verwacht, dat door dit schrijven veel bijenhouders zullen worden verlokt, het volgende jaar de lamsoor met hunne stallen op te zoeken, meende ik toch, dat het niet ondienstig was, ook deze uitmuntende plant in ruimere ijmkerskring bekend te maken.

Mr. E.B., Hulst, September, 1905 .

*) De bloem van de Statice Limonium wordt hier als heldergeel beschreven, een kleur die we nergens vermeld vinden - steeds violet - ook de stengel (1 à 1½ Meter) zou meer dan eens zoo lang zijn. Ons wordt verzekerd, dat hier van een vergissing geen sprake is, de bloemen zijn geel en 't is een Statice, waarvan wij verder nog lezen, dat de bloemen van enkele planten, die binnendijks groeien, langzamerhand van geel blauw worden. We vinden in de "Geïllustreerde Schoolflora van Nederland" van Henkels, Bldz.558, Statice Thouini. Viv., met gele bloemen vermeld, dat 's echter een éénjarige plant. Wij zijn zeer verlangend om nader van die rijke honingbron in den herfst te vernemen.
Red.