MEDEDEELINGEN.



Augustus-September in de Limburgsche Peel. De oogst op de hei was voor de meeste imkers hier tamelijk goed, niet buitengewoon, zelfs voor vele niet als die van 1904. In korten tijd hebben ze 't moeten doen. Daarom hebben de sterkste volken 't het beste gedaan. Door de bank waren de korven niet erg zwaar. Als ik 40 pond voor het gemiddelde neem en 60 pond als uitzondering, zal ik niet ver van de waarheid zijn.
In acht dagen waren vele korven in gewicht verdubbeld. Den 13, 14 en 15 Augustus werd er gemiddeld 1 kilogr. per korf gewonnen. Veel schade is er geleden door het wegvliegen van zwermen, vooral op den heeten 15 Augustus. Verscheidene gevallen zijn geconstateerd van zwermen scheppen door vreemde hallen. 30 September zag ik nog 2 groote zwermen komen aanvliegen, zeker noodzwermen.
De vraag naar "vette korven" door "de Pruisen" was niet groot. De prijs was 16 à 17 cent per pond, in Venlo op de markt 25 à 27 Pfennig met korf en bijen. Ik heb gelezen van veel hooger prijs, bijv. 24 cent te Dwingeloo, doch ook van 4 en 5 cent minder. Een groot verschil! Ook 't gewicht is in 't Noorden veel hooger. Ik las van 72 en 90 pond. Ook een groot verschil!
Wie kan me uitleggen, waar deze verschillen door veroorzaakt worden?
M.

Uit de Omstreken van Roermond. De maand Augustus, onze oogstmaand, is voor de bijen niet zeer gunstig geweest.
In de eerste helft is op de heide niet heel veel gehaald, na dien tijd ging het vrij goed tot den 26sten, doch de laatste week heeft onze hoop op een vet jaar letterlijk in het water doen vallen. Begin September werd nog wel een paar dagen flink gehaald, maar hiermede was het dan ook voor goed afgeloopen.
Al zijn de bijen ook niet geworden wat ze beloofden, toch is men over 't algemeen nog al tevreden.
Begin October worden de bijen uit de korven, bestemd om uit te breken, afgezwaveld. Bijen met de opzetters vereenigen wordt hier weinig of niet meer gedaan.

Bijenmarkt te Venlo. Evenals het vorig jaar is op 11 September van wege den Limburgschen imkersbond een bijenmarkt gehouden te Venlo, waarop ca. 300 korven werden te koop gesteld; de markt had een traag verloop; prijs 25 à 26 Pfennig per pond, bruto gewicht, d.w.z. met bijen en al gewogen.

Tijdschriften over bijenteelt. Wij ontvingen uit Boston 't Julinummer van de "Trade Press List", waarin opgaven voorkomen van tijdschriften, die op handel en nijverheid betrekking hebben, o.a. een lijst van tijdschriften, aan bijen, honing en was gewijd. Wij tellen er 82, daarvan zijn er 27 in 't Fransch, 1 in 't Duitsch, 15 in 't Engelsch, 9 in 't Russisch, 3 in 't Vlaamsch, 2 in 't Italiaansch, 2 in 't Spaansch, 1 in 't Czechisch, 1 in 't Deensch, 1 in 't Nederlandsch, 1 in 't Noorsch, 1 in 't Portugeesch, 1 in 't Roemeensch, 1 in 't Zweedsch. Wat 't aantal betreft heeft Frankrijk 't leeuwendeel, in dat rijk worden er 19 uitgegeven.

De aan ieder bekende zonnebloem (Hellanthus annuus) is in vroegere jaargangen van 't Maandschrift" herhaaldelijk besproken, en stellig is 't beweerd - ook ik heb 't gedaan, dat er geen bijen op vlogen. Van 't jaar had ik een plant te Wijk a./Zee staan. Tot op de laatste mooie dagen van September haalden er de bijen honing - er is in deze omgeving maar één bijenstand op een 20 minuten afstand van hier. Overigens ontbrak 't wel niet aan honinggevende gewassen, er zou ook op andere plaatsen te halen zijn geweest. 't Is een bewijs dat 't honingen der bloemen afhangt, waarschijnlijk zelfs veel afhangt, van de omstandigheden waaronder de plant groeit.
't Bovenstaande geeft me echter geen aanleiding om die zonnebloem als honinggevende plant aan te bevelen.
I. C. B.