Een paar opmerkingen uit de praktijk.


Een van de grootste nadeelen van den vasten bouw is, dat bij het uitbreken de raten in hooge mate beschadigd moeten worden, zoodat soms een mooi verzegeld stuk breekt of beschadigd wordt. Dit nadeel ondervindt men niet bij den lossen bouw en dit feit is reeds van voldoende belang om den vasten bouw te verlaten en dien door lossen bouw te vervangen.

Intusschen kan men er nog wel iets aan doen om er voor te zorgen. dat de raten zoo weinig mogelijk benadeeld worden en dit wel door de wijze, waarop gespijld wordt. Indien de spijlen zoodanig in den korf worden gestoken, dat ze van buiten af door een nijptang kunnen worden verwijderd, dan neemt men voor het uitbreken alle spijlen weg, drukt met de knie eenige malen op den korf, zoodat de raten van de wanden loslaten en men kan ze allen achtereenvolgens bijna onbeschadigd uit den korf nemen.

Door de raten heeft men nu echter nog de gaten, veroorzaakt door de spijlen. Hier valt evenwel ook nog wel iets aan te doen, door namelijk zoo weinig mogelijk spijlen te nemen. Uitstekend hout om te spijlen levert de vuilboom (Rhamnus frangula), tevens een van de beste honinggevende heesters.

Om in den lossen bouw raampjes te bekomen met verzegelde raat, gelukte mij verscheidene jaren achtereen op de volgende wijze.
Tijdens de volle dracht hing ik dichtbij de broedruimte een ledig raampje, aan den bovenkant had dit raampje enkel een in doorsnede driehoekig latje om den bijen den weg te wijzen, waar te beginnen en zonder fout werd daar steeds begonnen. Zoo ook dit jaar deed ik een voorzwerm, eenige dagen later bovendien een tweede zwerm, in een kast met raampjes zonder voorbouw, maar allen voorzien van in dwarsdoorsnede driehoekige latjes, waar de bijen geheel naar wensch aanbouwen, wel besteedde ik veelzorg er voor, dat de kast zuiver waterpas staat en de raampjes dus loodrecht hangen.
Maar om op het verkrijgen van mooie raampjes terug te komen.

Heeft men de raampjes zoo gehangen, dan zijn ze binnen 14 dagen geheel volgebouwd en dragen ze enkel verzegelden honing, zonder broed en in geen geval komen er larven in voor, daarvoor heeft tijd ontbroken, omdat het maken der raten en het vullen met honing bijna tegelijkertijd geschiedde.
Wanneer men de ledige raampjes voorbouw of kunstraat geeft, dan zal men zijn doel zeker nog eerder bereiken. Deze raampjes kan men, zoodra ze gevuld zijn verwijderen om dezelfde manoeuvre nog eens te probeeren.
Het voorgaande jaar verkreeg ik zoo geheel zuivere raten van 21 bij 31 cm. in de Hollandsche Magazijnkast.
En geheel zuivere raat van 2 K.G. uit een kast van Pannekoek, waarvan de raampjes zijn voorzien van de bovenbeschreven driehoekige latjes in de plaats van voorbouw.

H. STIENSTRA.