MEDEDEELINGEN.


Maaskant N.-B.
Begin Juli, bij 't minderen der dracht op de witte klaver, werden de volken en vooral de brandzwermen opnieuw zeer zwermlustig. Moeielijk viel het te verhinderen en spoedig kwamen we weer in de volle zwermdrukte. In de meeste stallen gold het: zooveel opzetters, zooveel maagdezwermen. Intusschen, wrevelig doorploeterend, kreeg men toch 'n respectabel getal koloniƫn, zich verder troostend met de gedachte: als ze niet willen (kunnen) zwermen, deugt 't ook niet.
In de aangrenzende streken der Meijerij is flink gehaald op de boekweit. Voor wie hier blijven, zijn de gele ijmatbloempjes, gewestelijk "halfelfjes" - Leontodon autumnalis - die Augustus beginnen te honigen, het enige en laatste gerecht.

Smilde. Op Woensdag 18 Juli 1906 gaf de heer L. van Giersbergen een praktiese les in bijenteelt bij de Modelstal van de alhier bestaande afdeling.
Het aantal deelnemers aan deze les was groter dan we hadden durven verwachten, het drukke jaargetijde in aanmerking nemende. Zelfs uit Hoogeveen en Assen waren belangstellenden aanwezig.
Verschillende stallen waren vooraf door de heer v. G. bezocht, zoodat hij gelegenheid had gehad de voornaamste gebreken, welke onze bijenwoningen hebben, op te merken. Op de les werden achtereenvolgens een Gravenhorster boogkorf, een Kanaalkast, een Hollandse magazijnkast en verschillende ronde korven behandeld.
Wat we gehoord, gezien en geleerd hebben, is niet in een kort verslag weer te geven. Het zij voldoende mede te delen, dat we vol verwondering en bewondering zijn over de bekwaamheid en kundigheid van onze leeraar. Leuk was de opmerking van een oude, 80-jarige ijmker, dat meneer wel zelf een ijm moest geweest zijn, om dat alles zoo te kunnen weten. Aan 't eind van de les werd ons het oprichten van een honigmarkt te Assen krachtig aanbevolen. De practiese wenken zullen door ons worden ter harte genomen. Bij de bespreking van honig- en wasverkoop bleek, dat we hier in 't Noorden een goede prijs (80 cents per kilo) voor het ruwe bijenwerk maken. Na afloop was de heer Elema, Rijkslandbouw-leeraar in de prov. Drente, de tolk van alle aanwezigen, toen hij tot de heer van Giersbergen een hartelik woord van dank sprak voor hetgeen we op deze dag geleerd hadden.