MEDEDEELINGEN.


Maaskant (N.B.) Deed de jongste Meimaand wel eens aan grillen, als haar oudere zuster — men denke aan de koude Pinksterdagen — over 't algemeen was zij ons gunstig gestemd. Op de paardebloem werd rond den 10den Mei prachtig gehaald, zoo zelfs dat een goed volk minstens 10 pond zwaarder werd. Binnen korten tijd kwamen de volken tot volle ontwikkeling, en in de tweede helft der maand begon reeds het zwermen. Geheel tegen vroegere verwachting, toen men ze zich niet voor Juni toedacht. Een keer te meer ondervond men dat de koloniën, ondanks ongunstig weder in de maand April, door flink en regelmatig voederen zich meer en krachtiger ontwikkelen, dan men vermoedt.
Thans, einde Mei, zijn reeds een goed deel flinke broedzwermen geschept; gaat het zoo voort, dan zal de zwermtijd dit jaar vroeg geëindigd zijn en „vroege zwermen, vroeg gerecht".

-------


Prijsnoteeringen van honig en was heeft de heer BONDONNEAU, de redacteur van „L'Apiculture nouvelle”, getracht om in zijn blad geregeld op te nemen, maar dat schijnt in Frankrijk al even lastig te gaan als elders. Ten minste in 't Meinummer staat nog alleen maar:
Frankrijk. Le Havre. Honig zonder verandering: 90 à 100 francs de 100 K.G
Was van Madagascar, 330 francs de 100 K.G, uit het pakhuis geleverd. Ruwe was 340 à 360 francs. Plantaardige was 125 à 175 francs.
Tunis. De hoeveelheden inlandsche honig in het laatste kwartaal van 1906 op de markt te Tunis aangevoerd, zijn als volgt:
October . . . . . . . . . KG. 2.240.
November. . . . . . . . KG. 4.090.
December . . . . . . . . KG. 3 080.
Te zamen. . . . . . . . KG. 9.410.
De prijzen liepen als volgt:
October, 75 francs hoogste prijs en 60 francs laagste; November, 80 francs en 75 francs; December, 80 francs en 60 francs.

-------


Reesse's Bijenpark, Arnhem wordt in een advertentie in 't Mei-nummer omschreven als een modelstal met vrijen toegang. Nu zijn de officieele modelstallen der Vereeniging de wereld uit, deze heeft alleen nog hare leerstallen, maar ieder kan zijn stal een modelstal noemen. Dat heeft dan ook de heer REESSE gedaan, bovendien verleent hij welwillend vrijen toegang zonder dat 't eenige verplichting tot koopen insluit. De heer REESSE beschouwt 't als een permanente tentoonstelling, is ook bereid om alle gewenschte inlichtingen te geven, die daarop betrekking hebben. De agenturen van den heer REESSE wijzen aan welke bijenwoningen men daar in hoofdzaak vinden zal, bovendien ook Reesse's kasten, die nog niet in den handel zijn. Verder grooter en kleiner gereedschap, dat in de bijenteelt gebruikt wordt. Bij de steeds toenemende belangstelling en toepassing der bijenteelt met lossen bouw, doen handelaren zeker zeer verstandig, en ook een goed werk, als zij gelegenheid geven om hunne artikelen op prettige wijze onder de oogen van 't publiek te brengen.

-------


Voor de Bibliotheek ontvangen:
Jaarboekje 1907 van de Vereeniging tot Bevordering der Bijenteelt. B. WIGMAN, Wageningen. Dit lang gewenschte boekje zal zeker met vreugde door de leden ontvangen zijn. Wij komen in een volgend nummer daarop terug.