Invoerrechten op honig en was.


In „L'Apiculture Nouvelle" vinden wij een lijst van invoerrechten op honig en was in verschillende rijken. Die lijst is overgenomen uit een Italiaansch vakblad „Corrispondenza Apistica." De weg, waarlangs zij nu onder de oogen der lezers (gebracht wordt, is lang, een dwaling zou er ingeslopen kunnen zijn, maar in hoofdzaak zullen de cijfers wel goed wezen. Wij laten de opgave hier volgen, de rechten zijn per 100 kilogr. in Nederlandsche courant berekend.

Italië.
Alle honigsoorten . . . f 5.—
Gezuiverd wit was . . . f 10.—
Wit ruw was . . . f 6.—
Geel ruw was . . . f 7.50
Gezuiverd geel was . . . f 10.—

Oostenrijk-Hongarije.
Tarra voor gevulde raten in kisten 20 pCt. en in mandewerk of tonnen 13 pCt. Voor uitgeslingerden honig geen tarra. Suikerhonig is verboden.
Zuivere of Malta honig . . . f 60.—
Zuivere honig, ook kunsthonig . . .f 14 —
Geneeskundige honig . . . f 28.50
Honig in de raat in korven, zonder levende bijen . . . f 10.—
Korven met honig en was, met levende bijen . . . vrij
Ruw was. . . f 7.—
Zuiver was . . . f 13.50
Tarra in kisten of tonnen . . . 13 pCt.
Tarra in manden . . . 9 pCt.
Tarra in huiden verpakt 4 pCt.
Tarra op andere wijze verpakt 2 pCt.

Zwitserland.
Korven met bijen, honig en was: f 20.— tot 5 kilogr. Meerder gewicht wordt betaald volgens tarief 71.
Honig . . . f 20.—
Gezuiverd was . . . f 400.—
Ruw was . . . f 50.—

Duitschland.
Levende bijen in den korf tot 15 kilogr. . . vrij
Voor meer dan 15 K G. . . . f 24.—
Honig, eveneens kunsthonig . . . f 24.—
Ruw was . . .f 6.—
Gezuiverd was . . . f 9.—

Bulgarije.
Honig . . .f 6.—
Was . . .f 25.—

Turkije.
Alle goederen betalen 8 pCt. van hun waarde.

Montenegro.
Honig betaalt 10 pCt. van de waarde.

Zweden.
Honig . . . f 10.65
Was . . . f 10.—

Noorwegen.
Honig . . . f 28.—
Was . . . vrij

België.
Honig . . . f 9.—
Was . . . vrij

Portugal.
Honig . . . f 6.45
Was . . . f 5.94

Egypte.
Honig en was: 8 pCt. der waarde.

Frankrijk.
Honig . . . f 5.—
Was . . . f 4.—

Engeland.
Honig en was vrij.

Spanje.
Honig . . . f 40.—
Was . . . f 10.—

Griekenland.
Honig . . . f 36.50
Was . . . f 60.—

Rusland.
Verschillende honigsoorten, bruto gewogen . . . f 8.60
Was . . . f 6.62

Servië.
Honig in de raat . . . f 17.50
Slingerhonig . . . f 27.50
Ruw was . . . f 17.50
Gezuiverd was . . . f 25.—

Roumenië.
Honig . . . f 12.50
Verschill. wassoorten . . . f 40.—

Brazilië.
Honig . . . f 135.—
Ruw was . . . f 189 —

Argentinië.
Honig . . . f 150.—
Was 25 pCt. der waarde.

Vereenigde Staten van Noord-Amerika.
Honig 100 Liter . . . f 12.—
Was . . . vrij

Perzië.
Honig . . . vrij
Was . . . f 17.20

China.
Honig . . . 15 pCt. der waarde.
Was . . . 10 pCt. der waarde.

Waarschijnlijk is bij de volgorde der staten in de lijst rekening gehouden met de meer of mindere belangrijkheid voor den Italiaanschen handel, mogelijk is dit ook de reden waarom Nederland er niet op voorkomt.

Wel niet al die staten zijn voor ons van dadelijk belang. Om dit te kunnen beoordeelen moet men op de hoogte van den handel zijn. We zijn dat niet, maar wagen toch 't een en ander te vooronderstellen, men kan ons beter leeren.
We voeren uit naar Duitschland en België, we spreken hier alleen van honig. Maar wat zou dat meer kunnen zijn, als er eens geen f 0.12 per pond in Duitschland inkomend recht geheven werd; de f 0.04½ in België bevorderen den uitvoer ook niet.

Wij zijn vrij wat bescheidener met ons inkomend recht, f 2.50 per 100 K.G. voor honig, dat 's maar f 0.01¼ per pond. Voor Duitschland en België zal dat nu wel van geen belang zijn, want zelfs al kon hier op 't oogenblik de honig vrij ingevoerd worden, 't zou niets uitmaken, want van daar valt geen bijenhonig uit te voeren. Maar niet alle honig is bijenhonig en . . . we hebben hooren zeggen, dat er zooveel honig over de oostelijke grenzen komt! Dat 's verkeerd, heel verkeerd, maar aan de bijenhouders zal 't toch zoo heel veel niet schaden. Er is geen sprake van dat al die honig als bijenhonig in ons land gebruikt wordt. Wij geloven niet dat er hier handelaren zijn, die vaten van dien of dergelijken honig aan krijgen, om hem in een potje met een fraai etiquet als hier gewonnen honig in den handel te brengen. Wij herhalen, we geloven dat niet, en mocht ooit zooiets blijken, dan er uit er mee, want ze bestelen de vakgenoten, ze bedriegen de koopers. Maar wat gebeurt er dan met al dien ingevoerden honig? 't Is geïnverteerde suiker, die nu met een klein invoerrecht over de grenzen komt en op honderde wijzen aanwending vindt, waarvoor anders suiker zou kunnen dienen, — die nu de eigen industrie schaadt.

Die honig is een deel van de overgroote buitenlandsche productie, die honig vult de zakken der grondeigenaren daar. Maar in ons land brengt hij niet veel voordeel. Al ondervinden de bijenhouders er geen evenredig nadeel van, onze schatkist leidt er zeker schade door.
De Duitsche Regeering heeft daar zeker aan gedacht want voor kunsthonig moet óók een invoerrecht van f 24.— per 100 K.G. betaald worden.

De meeste ingevoerde honig, die als honig verbruikt wordt, komt over zee. Hij is zeker in groote hoeveelheden voor de koekbakkerij noodig. Wij kennen geen cijfers, maar die nijverheid is in ons land van grooten omvang, daar gaan kapitale sommen in. Als nu door een hooger inkomend recht die honig eens geweerd kon worden, zou dat dan geen voordeel voor de vaderlandsche bijenteelt zijn?
't Schijnt zoo wel, maar kan onze honig dien ingevoerden honig wel vervangen en zou de honig niet te duur kunnen worden voor de koekbakkerij en deze bij slot van rekening ophouden als groot industrie te bestaan?

Er is in onze Vereeniging wel over verhooging van inkomend recht gesproken en er zijn altijd ooren, waarin dat weerklank vindt, maar voor men daarover praat en gaat meepraten, mag men eerst wel eens nagaan wat 't ons geven zou. Onzen inferieuren honig raken we daar niet mee kwijt, laat niemand zich daarmee vleien. Die kunnen we kwijt raken als we zorgen dat er alleen een goed product gewonnen wordt, als we de bijenteelt verbeteren. Voor goede honigsecties, voor mooien slingerhonig worden hooge prijzen betaald en er is vraag naar.

Zij, die bijen houden, ondervinden bij den afzet van den honig nadeel van met honig aangezette of op andere wijze tot iets als honig bewerkte druivensuiker, die voor dit doel wel niet met zulke groote hoeveelheden wordt ingevoerd en vervaardigd, maar toch voldoende om den verkoop van zuiveren bijenhonig te bemoeielijken. Wie goede waar levert, heeft als 't ware recht dat onze Vereeniging voor hem optreedt en zijn belangen behartigt. We moeten weten wie er knoeiwaar in den handel brengen, dat moet bekend worden gemaakt, daar moeten we maar altijd door op wijzen, 't Hoofdbestuur heeft ons toegezegd dat met de welwillende tusschenkomst der Regeering er gelegenheid gegeven zal worden om honig te onderzoeken. 't Geknoei moet van de baan, wij met onvervalschten, goed behandelden honig er op, dan zal de bijenteelt prospereeren. Suikersap wordt den bijen overal door de bloemen geboden, zij bewerken 't voor ons tot reinen honig, dien moeten we rein weten te oogsten, zoo bekomen wij een product, dat met graagte steeds gekocht zal worden.