MEDEDEELINGEN.


Maaskant (N.B.) Wolkenweder, grimmig, somber en koel, bracht de maand Augustus ons dag aan dag. En nog waren de bijtjes zoo arm en zoo vurig verlangden zij naar zonneschijn! Weinig meer dan den dagelijkschen kost gaf haar de boekweit. Maar mild honigde de heide en zoo werd ondanks het ongunstig weder — in de tweede helft van Augustus nog aardig wat honig binnengebracht.
Eenige dagen voor en na den twintigsten ging het bepaald niet slecht. Zoo werd het September en op den 8sten der maand kwam eindelijk de lang verbeide zomer.
Toen heerlijke zonneschijn en bestendige warmte, maar . . . voor de heidebijen was 't helaas te laat. Niet zoo op de klei. Daar haalden zij op de kleine Paardebloem (Leeuwetand) van den 8sten tot den 20sten September nog zoo goed, dat arme, lichte volken, nog voldoende winterprovisie verzamelden. En zoo werd 't een meevallertje ten slotte, zoowel voor klei- als heideijmkers. Immers, was 't altijd door dezen zomer treurig gesteld, nu hebben we tenminste allen goede opzetters, en hier en daar nog wel een „vetje" voor de honigton bovendien!
Maar toch.....we noteeren het jaar '07 op de lijst der ongunstige ijmkerjaren......

-------


Ter recensie ontvangen en in de bibliotheek opgenomen:
„De Bijenteelt" Handboek voor Bijenhouders door T.C. HOOTSEN. Uitgave van de Firma LEITER-NYPELS, Maastricht. (Zie Boekbespreking deze maand).
„Zur Geschichte der Natur- und Bienenforschung mit besonderer Berücksichtigung der sogenannten organischen Auffassung des Bienenlebens", door PH. REIDENBACH. Uitgave van PH. REIDENBACH, Rehborn (Pfalz) 1907.
't „Pfälzische Bienenzüchter Verein" heeft 't voorrecht gehad zijn gouden feest te vieren. Een feestnummer is verschenen en de heer REIDENBACH heeft 't bovenstaande geschrift aangeboden. Wij vermelden 't bij de bespreking van het boek van den heer HOOTSEN en vinden den inhoud te belangrijk om daar niet nader op terug te komen.