September.

September is de slachtmaand voor de bijen. Het maandschrift heeft voorgaande jaar voldoende aangetoond, dat dit niet zoo behoeft te zijn. De zwavellap kan gerust vervangen worden door het afsalpeteren, waardoor de bijen blijven gespaard, waarvan er eenige tot één groot volk kunnen worden vereenigd, om dit volk met honig en suiker, liefst in reeds flink opgeschoten bouw, vóór den winter gereed te maken en in korf op te voeren tot een bruto gewicht van omstreeks 30 pond, of in kast met een voorraad van ongeveer 20 pond.
De afgesalpeterde bijen kunnen ook bij volken worden gevoegd, die als opzetters zijn uitgekozen.

Het maken van salpeterlapjes kan verschillend gebeuren. De volgende manier kan bijv. worden aanbevolen, mede als antwoord op een ingekomen vraag.
Eén ons salpeter wordt in een halven liter warm water opgelost. Dertig lapjes liggen gereed, gemaakt van grof linnen of andere stof, zooals de zakjes, waarin rijst wordt verzonden. Deze lapjes zijn ongeveer 20 c.M. lang en 5 c.M. breed.
Vier lapjes legt men op tafel, de andere lapjes haalt men door de salpeteroplossing en legt ze op de vier eerste lapjes, die opzuigen wat de doorweekte te veel hebben.
Ten slotte haalt men door de kom met salpeteroplossing de vier eerste lapjes en nu is alles in de dertig lapjes opgezogen.
Eén lapje is nu voldoende om een bijenvolk te bedwelmen. Voor de hoeveelheid salpeter, kalisalpeter, werd 30 cent betaald, per lapje komt 't dus op één cent plus de genomen moeite.

Eerst wordt een gat schuin in den grond gestoken, dan wordt daarover een doek gespannen, vervolgens het lapje aangestoken, de korf er bovenop geplaatst en 't vlieggat gesloten.
't Gat schuin, dan slaat de vlam tegen den grond en wordt de hitte niet zoo groot, dat de bijen op 't doek daarvan hinder krijgen, de rook stijgt door den doek in den korf, de bijen bedwelmen en heeft men vlug gewerkt, dan hebben ze geen tijd zich eerst in de raat te werken, waarin ze blijven zitten.

De bedwelmde bijen lijden van deze bewerking niet. Ze komen spoedig weer bij. Het eigenaardige is, dat men ze nu kan vereenigen zonder dat ze elkander afsteken en dat men ze kan verplaatsen, zonder dat ze naar de oorspronkelijke standplaats terugvliegen.
Van te voren moet men zijn plan gereed hebben. Dus weten welke koningin zal gespaard worden, n.l. die, welke men 't beste keurde, een jonge koningin van een volk, dat gewenschte eigenschappen vertoonde.

De aflevering van den honig moet geschieden van 15 Sept. tot l Oct. De Staatscourant no. 170 van 23 Juli'17 vermeldt het volgende:
1. De verkoop en aflevering van bijenhoning en in water opgelosten, z.g. zoetwater is verboden.
2. De verkoop, de aflevering en het vervoer van ongezuiverde bijenwas is verboden.
3. Van het verbod sub 1 en 2 gesteld, kan dispensatie worden verleend door het Rijksdistributiebureau voor Honig, Stadhouderslaan 102, den Haag.
4. Vast te stellen de volgende maximumprijs voor ongepersten inlandschen bijenhonig: f 0.42½ per ½ K.G. netto gewicht, betaling contant zonder korting, de korven in ongeschonden toestand te leveren loco gebruikelijke verzamelplaatsen, uitgebroken in vat, broed afzonderlijk verpakt, vaten door afnemers op de verzamelplaatsen te stellen.

Aan bepaalde zeemers worden de gemeenten aangewezen, waarin ze tegen den maximumprijs den honig mogen opkoopen. Aan de afdeelingsbesturen is de controle opgedragen.
De controle bestaat hierin, dat aan het distributiebureau alle namen worden opgegeven der ijmkers in de afdeeling woonachtig en of alle honig, die er voor in aanmerking komt, wordt geleverd. Op staten in drievoud op te maken, één voor 't distributiebureau, één voor 't H.B. der Ver. en één voor zich zelf, wordt de geleverde honig vermeld.

Op 't wegen van den honig en 't bepalen der tarra wordt toegezien. Ieder ijmker die levert, moet daarvan per briefkaart melding doen aan 't distributiebureau, onderteekend door hem en den zeemer. Deze kaarten zullen de ijmkers in blanco ontvangen. Voor de controle wordt ½ cent per K.G. hoogstens uitgekeerd. Voor kleine hoeveelheden meer.
Nog zij vermeld, dat als voerhonig ten hoogste 2½ K.G. per opzetter mag worden aangehouden.

Vellen mogen een raatlengte hebben van hoogstens 20 cM.
De geheele inhoud van de korven moet worden geleverd.
De dagen en plaatsen van aflevering moeten door de afdeelingsbesturen worden vastgesteld met de betreffende zeemers.

Alles samen genomen staat er heel wat werk te wachten, vooral voor de secretarissen der verschillende afd., te meer daar dit samenvalt met de suikerverschaffing.
We zullen er uit kunnen leeren hoe later te handelen, als de vereeniging eens mocht komen tot de oprichting van één of meer groote zeemerijen.

De volken die opgezet worden moeten in strookorf een gewicht hebben van omstreeks 30 pond, dat wil niet zeggen, dat ze niet zwaarder mogen zijn, maar wel niet veel lichter. In kasten een voorraad van ongeveer 10 K.G.
Waar vroege dracht is moet vooral er op worden gelet, dat veel bijen aanwezig zijn.
Het voeren moet bij mooi weer plaats hebben, daarvoor lost men 2 K.G. suiker in ruim 1 L. water op, kookt 't even en geeft 't 's avonds voor 't koud begint te worden. De Lünenburger Luftballon is voor kasten en korven met spongat een zeer doelmatig voedertoestel.

Men moet niet meenen, dat 3 K G. suikerstroop een gewichtsvermeerdering geeft van 3 K.G., dit blijft beneden de 2 K.G. suiker, die erin aanwezig is, en bedraagt niet veel meer dan 1½ K.G., wel komt het mij voor, dat de bijen door deze suikervoedering in het lichaam een reserve bekomen, waarvan ze gedurende den winter profiteeren, omdat 't een bekend verschijnsel is, dat bijen na suikervoedering, zelfs die bijna geheel met suiker werden opgevoed, prachtig door den winter komen.

Ten slotte zij nog vermeld: Niet alleen voor slingerhonig uit lossen bouw, maar ook voor honig uit lossen bouw in 't algemeen, dus ook voor raat- en lekhonig, afkomstig van lossen bouw is ontheffing der distributiebepalingen te bekomen, door dit bij het Rijksdistributie-bureau aan te vragen.
Daarentegen zij nog eens herinnerd, dat verkoop, aflevering en vervoer van ongezuiverde bijenwas, waaronder ook begrepen oude raten en dergelijken is verboden.

H. Stienstra.