Uit 't buitenland.

Kreisbienenmeister Weigert schrijft 't volgende over:

Behandeling van den honig, onmiddellijk na het slingeren.


Als de honig van af den slinger door de zeef is geloopen, is hij nog niet geschikt voor den verkoop. Dit wordt zoo vaak niet in acht genomen. Als wij, imkers, den zwaren strijd tegen de kunsthonigfabrieken willen aannemen en winnen, dan moeten we een product eerste klasse op de markt brengen. Zelfs door de fijnste zeef dringen kleine was- en stuifmeeldeeltjes, die den honig verontreinigen, het aanzien en den glans verminderen, den prijs drukken. Deze deeltjes moeten verwijderd worden en wel dadelijk na 't slingeren, als de honig nog dun-vloeibaar is. Dit wordt aangeduid met: het klaren van den honig.

Dit gaat op twee manieren: klaring door de zon en klaring in 't Waterbad. De eerste verdient verreweg de voorkeur. De honigvaten, bussen enz., gevuld met den pas gewonnen slingerhonig, plaatst men in een warme, door de zon beschenen, droge, stofvrije ruimte; het beste is een dakkamer, waarin de honig gedurende eenige dagen met gesloten vensters wordt geplaatst en blootgesteld aan de warme zonnestralen. De honig blijft dan lang dun-vloeibaar en de onzuivere deeltjes, welke lichter zijn dan de honig, stijgen langzaam naar boven, en vormen aan 't oppervlak een onzuivere laag, die met een houten lepel zorgvuldig verwijderd wordt. Daarna worden de honigvaten, bussen, flacons, enz., zorgvuldig en zuiver gesloten, waarbij men van goedsluitende schroefdeksels en kurk- of perkamentbedekking gebruik maakte.

De klaring in het Waterbad is noodig, als het met den tijd al zoover gekomen is, dat op zonnewarmte weinig meer te rekenen is, of als 't zeer taai-vloeibare honig betreft. Men plaatst dan de honigbussen in grootere bakken, voor de helft met water gevuld. Is de honing in flacons, dan moeten deze niet met den wand van den bak in aanraking komen, ze zouden kunnen springen. Op den bodem van den bak legt men dan een houten raam of iets dergelijks. Het water en ook de honig wordt nu tot 45 °C. verwarmd. Vooral niet hooger, want dan zou de honig zijn aroma verliezen. Daarna volgt het afscheppen der onzuiverheden. De honig moet nu langzaam afkoelen.

De honig wordt niet in vochtige ruimten bewaard, waar ze lichtelijk water aantrekt en vervolgens verzuurt. Evenmin mag hij staan, waar sterk riekende stoffen aanwezig zijn, als petroleum, of ook bij aardappels, omdat honig gassen absorbeert. Honig wordt 't best in glas of steen bewaard, niet in blik, dat aangetast wordt, wel in houten vaten. Goed behandelde honig blijft jarenlang onveranderd.
S.