De Bijenteelttentoonstelling en Honigmarkt te Zutphen op 22 Sept. j.l.

Het was een mooie vriendelijke herfstmorgen toen we 22 Sept. j.l. als keurmeester de tentoonstelling in de Buiten-Societeit bezochten. Ze was ondergebracht in de groote veranda, waar alles goed uitkwam in 't volle licht, waar de raat- en slingerhonig u tegenblonk. Het geheel maakte een gezelligen indruk, alles was met zorg voorbereid en uitgevoerd.
De afd. Warnsveld heeft dan ook eer van haar werk en het welslagen is mede te danken aan de samenwerking der omliggende afdeelingen. Door den slechten honigoogst in den verloopen zomer kon er bijna overal elders niet aan een tentoonstelling gedacht worden. Alleen de afd. Warnsveld en Alkmaar hebben de zaak aangedurfd.

Wanneer men te Zutphen den honing zag, zou men besluiten, dat 1921 nog niet zoo'n slecht honigjaar is geweest. Het moet dan ook voor die streken nog al meegevallen zijn. De jury had een zeer moeilijke taak om de verschillende prijzen toe te kennen. De inzenders hadden mooien raathonig in maagdelijke raat. Bij enkele waren de raampjes niet geheel vol, andere hadden het ongeluk, dat er meerdere of mindere cellen met stuifmeel in werden gevonden, wat van buiten niet was te zien, doch bij doorvallend licht werd bemerkt. Eén inzender had geen zuiver maagdelijk was, doch in de raten was éénmaal gebroed wat de tint van de raat en de “broedlijn" aangaf. Zulke raathonig moet men niet in den handel brengen, ze moet 1e klas zijn. Een inzender had prachtigen raathonig in geheel gevulde raten en maagdelijk was. De raampjes hadden echter geen “ooren", zooals de Simplex ramen. Men kon ze dus niet hangende in een bak vervoeren en zoo waren ze bij 't vervoer tegen elkaar geschuurd, waarbij veel honigzegels gekneusd en gebroken waren, en de raten zweetten en dropen. Daardoor was “'t oog" van dien mooien honig af en de waarde verminderd.
Overigens maakte de collectie raathonig een uitstekenden indruk, wat ook 't geval was met den slingerhonig, die van goede kwaliteit was en zeer goed verpakt. Men vond glazen met verschillende sluitingen. Een inzender had in navolging van een Amerikaansche methode de potjes netjes in een papier gewikkeld en met sluitzegels afgesloten. De verpakkingspapieren kunnen reclamegeschriftes zijn, zooals dit met tal van consumptie-, weelde- en geneeskundige artikelen het geval is. Bij de ver-schillende inzendingen lagen kaartjes met rijmpjes, toepasselijk op 't gebruik van honig, enz.

Een verzameling boeken, leermiddelen en platen gaven 't geheel nog meer aantrekkelijks. De inzending imkersgereedschappen, was en kunstraat was zeer bescheiden. Men vond er ook ledige korven en kasten en een bevolkte waarnemingskast. Voor dat alles werden tal van prijzen uitgeloofd.

De voornaamste prijs, welke beschikbaar was gesteld door den eerevoorzitter, baron van Nagel, werd toegekend aan de graphische voorstellingen van den heer A. Oonk, den bekenden medewerker van het Maandschrift. Deze heeft die graphische voorstellingen zeer netjes en nauwkeurig bewerkt. 't Is een zeer groote arbeid geweest, naar aanleiding van al de gegevens der waarnemingsstations, over meerdere jaren. Men zag b.v. hoe 't gewin groot kan zijn bij hooge temperatuur, weinig neerslag, weinig bewolking, weinig vochtgehalte, veel zonneschijn en 63 O. wind en 22 Z.O. wind.
Op een andere kaart gaven de gekleurde blokken aan in welken tijd de grootste dracht is en waar we heen moeten reizen. Zoo komen b.v. Warnsveld en Gronsveld zeer met elkander overeen. Alleen is de dracht op laatstgenoemde plaats wat vroeger. Zoo gaf iedere kaart wat leerzaams. Wanneer 't getal waarnemingsstations wordt uitgebreid, en nauwkeurig-aanteekening wordt gehouden, zoo kan ook de arbeid van den heer Oonk nog meer in waarde rijzen en voor de praktijk van groote waarde worden.
't Ligt zeer zeker op den weg der Bijenteeltconsulaten dezen arbeid rechtstreeks te steunen en uit te breiden.

In den tuin der Buitensociëteit vond men de bijenvolken in korven en kasten. De glazen kasten van den heer Kamphuis te Eefde trokken zeer de aandacht. Voor waarnemingskast zijn ze niet direct geschikt. Wel kan men uit het midden een raampje nemen en dit aan den zijkant hangen (dus als eindraat) waar men de bijen dan kan waarnemen bij het verzorgen van 't broed, 't eitjes leggen der koningin, enz. Volgens den heer Kamphuis overwinteren de bijen in zoo'n kast uitstekend. (Toen we daar die bijenmassa's in haar glazen huis zagen, dachten we aan de voorspelling van den Franschen geleerde, Flammarion, die van meening is, dat de menschen bij 't opraken der brandstoffen op de aarde, eenmaal groote glazen huizen zullen bouwen, waarin ze in groote massa's de winters zullen doorbrengen).

De tentoonstelling werd bezocht door den heer Mr. Dijckmeester, Burgemeester van Zutphen, die zich belangstellend liet inlichten.

Als 2de keurmeester trad op de Rijks-Bijenteeltconsulent, de heer A. Minderhoud. Men zag 's middags en ook den volgenden dag heel wat bezoekers en er werd aardig wat honig verkocht. Er was in de stad in een der drukste straten een beschilderd reclamedoek gespannen en door de stad liep een reusachtige strookorf met reclame-opschriften. De drager was in den korf onzichtbaar.

Aan de honigmarkt was een loterij verbonden waarbij de prijzen alleen uit potjes honig bestonden.
De tentoonstelling en de honigmarkt zijn uitstekend geslaagd en de afd. Warnsveld heeft de zaak flink aangepakt. Zij heeft een voorbeeld gegeven, hoe men reclame voor den honig kan maken, en wanneer andere afdeelingen vooral in de groote steden eens in deze richting wilden arbeiden, dan zou de honigafzet zeer bevorderd worden.

De raathonig werd te Zutphen voor ƒ 1,25 per ½ K.G. en de slingerhonig voor ƒ 1,10 de flacon van ½ K.G. verkocht. Ook in Enschede werden die prijzen besteed en een firma uit Apeldoorn kocht in sommige streken raathonig tegen ƒ 1,25 per half K.G..

T.C. HOOTSEN.