Vraagbaak.

Vraag.

Hoe kan men raathoning winnen in Simplexkasten?
H. P. te R.

Antw.
Wij hopen deze vraag in een afzonderlijk artikel te behandelen en zullen dan tevens de redenen opgeven, waaraan het is toe te schrijven, dat Uw bijen niet uit de broedkamer in de honingkamer overgingen.
T.C. H.

Vraag.
Zijn zwarte raten schadelijk voor het broeden ?
H. F. te B.

Antw.
Men vindt soms in de vrije natuur in holle boomen bijennesten, welke tal van jaren oud zijn en waarvan de raten zwart zijn geworden. Toch gedijen die volken er goed in. De imkers laten de raten niet te oud worden en laten dan nieuwe bouwen. Het waszweeten en 't bouwen is voor de bijen een levensfunctie, welke de gezondheid, de levenskracht bevordert. Men beweert wel eens, dat de bijen uit oude raten kleiner zouden zijn dan uit jonge raten. (We hebben dat nooit kunnen constateeren en wetenschappelijk is het niet vastgesteld.)

Als dat waar was, zoo zouden heel wat bijen in de vrije ratuur degenereeren. In normale omstandigheden degenereert de natuur nooit. Wanneer er ongunstige toestanden optreden, dan zoekt de natuur steeds naar compensatie.

De broedcellen krijgen al een bruine kleur, wanneer er slechts éénmaal in gebroed is; zoo'n cellengroep teekent dan zeer duidelijk af, bij de omringende maagdelijke wascellen. Wanneer een nimf in de cel groeit tot bijtje, zoo “vervelt” zij, wat ook bij andere insecten is waar te nemen. Wanneer de buitenste huid losraakt, vervalt de afsluiting van de Anus en komen eenige opgehoopte faecaliën naar buiten, welke de raten bruin kleuren, wat later tot zwart overgaat.
Elke jonge bij, laat een vliesje in de cel achter, dat tegen de wanden zit.

Men kan die vliesjes goed bemerken, wanneer men een broedraat smelt. De bijen kunnen het vlies tegen de opstaande wanden wegnemen, doch niet op de bodem, omdat het daar in dezelfde richting ligt als de kaken werken, wanneer een bij den kop in de cel steekt. De middenwand van een broedraat wordt dus in den loop der jaren dikker en de cellen zouden dus ondieper worden, doch de bijen bouwen deze wat hooger op.
T.C. H.

Vraag.
Kan men het zwermen in een korf tegen gaan door hem na den voorzwerm een nacht op den kop te zetten, met het vlieggat dicht en een kleedje er over?
H. T. te R.

Antw.
Ja, dat helpt in vele gevallen. Zijn de jonge koninginnen in de cellen rijp, of bijna rijp, zoo komen ze door den ongewonen stand 's nachts uit de cel en worden gedood.
Men “trommelt” eerst de bijen tegen den doek. Het kan ook zijn, dat de voorzwerm vroeg is afgekomen en er nog nimfen in de cellen zitten. Het is dan aan te bevelen, den korf eenige malen op den grond te botsen (stooten). Men laat hem dan eenigszins voorzichtig, niet al te ver van den grond af, los. De korf valt dan met den kop op den grond en springt door eigen veerkracht weer iets omhoog, waarna men hem dan dadelijk grijpt. Door dezen stoot (of meerdere stooten), welke niet fel behoeven te zijn, zakken de koninklijke nimfen met 't teere achterlijf sterk op den bodem der cel, sterven daardoor en worden uitgeworpen. De nazwerm komt dan niet meer af.
T.C. H.

Vraag.
Mijn bijenvolk staat met 't vlieggat op 't Oosten. Ik heb een plankje voor 't vlieggat gezet om 't uitvliegen zooveel mogelijk te beletten, van November tot Februari. Vindt U dat goed? J.F. H. te A.

Antw.
In winters als deze, behoeft dat niet. Bij sneeuwdek en bij fellen kouden wind is het zeer zeker van belang. 't Is al jaren geleden dat mijn boogkorven op 't Oosten stonden en er een zeer koude Oostenwind woei, die recht op de korven en vlieggaten stond. Ik beschutte met planken om de kracht van den wind te breken. 't Was echter niet tijdig genoeg. Later vond ik een dikke laag doode bijen op de bodemplank. Ik had die volgende lente laat zwermen.

Vooral wanneer er sneeuw ligt, kunnen op heldere dagen de zonnestralen zoo verraderlijk door de sneeuwkristallen naar binnen worden gekaatst en de bijen naar buiten lokken. Dan moet men plankjes voor de vlieggaten zetten. Men kan ook houten kapjes boven de vlieggaten hangen, die daar den geheelen winter blijven en de luchtverversching niet hinderen. Toen ik nog ronde korven gebruikte, verkleinde ik in den laten herfst de vlieggaten met houten pinnetjes, wat ook de muizen belet door 't vlieggat naar binnen te dringen.
T.C. H.

Vraag.
Wat moet men doen, wanneer een bijenvolk in een korf het voer niet wil ophalen, ook al zet men het hooger, tot den onderkant der raten. De korf weegt 10 à 12 K.G.
H. S. te D.

Antw.
Uw korf bevat nog voedsel genoeg voor de bijen. Er worden zelfs in 't laatst van September door sommige imkers korven voor de overwintering bestemd, die dan slechts 12 K.G. wegen (al hebben wij zo liefst wat zwaarder). Voer dus uw bijen thans nog niet.

In 't algemeen is 't van zeer veel belang de bijen in September of 't begin van October zoo zwaar op te voeren, dat ze ongeveer 10 K.G. voedsel hebben, waardoor men zo onbezorgd tot ongeveer midden April kan laten staan. Wie thans of in Maart gaat voeren, maakt 't geheele nest los, vervroegt ontijdig de broedaanzetting, dwingt de bijen om water te halen, lokt ze bij guur weer naar buiten op de eerste bloempjes, waardoor voortdurend vliegbijen omkomen. Zoo is vroeg voeren zeer onoordeelkundig; voor den imker zeer duur, voor de bijen verwoestend.
T.C. H.

Vraag.
Voldoet de Simplexkast op zandgrond beter dan een korf?
H. S. te D.

Antw.
Wanneer men het bedrijf met den lossen bouw kent (dat heel anders is dan met den vastenbouw), dan voldoet een Simplexkast op zand- en kleigrond en overal beter dan een korf.
T.C. H.