INGEZONDEN.

Geachte Redacteur,
Enkele keeren ziet men in ons Maandblad foto's van onze Nederlandsche imkers, dit te zien is zeer aangenaam en tevens ook leerzaam. Een vriend van mij die voor eenige jaren nog in ons land vertoefde, oefende hier ook voor liefhebberij de bijenteelt uit.

Na zich later gevestigd te hebben in Morenos-Brazilië is die lust tot imkeren niet gedoofd. Voorzien van de noodige gereedschappen op het gebied van Bijenteelt, die aangeschaft zijn hier in Nederland, heeft hij niet ledig gezeten, maar heeft in 1920 in een klooster in Brazilië een kast met bijen gekocht. Na twee jaar gewerkt te hebben is deze stok vermeerderd tot 30 stuks, de honing gewonnen in Brazilië, is werkelijk goed te noemen. Ik was in de gelegenheid daar van te profiteeren. Gaarne sta ik deze foto af om geplaatst te zien in ons maandblad.

De liefhebbers van bijen kunnen dan tevens zien, hoe voorspoedig de teelt daar in zijn werk gaat. De heer H.J. Beekman deelde mij mede, dat er 9 maanden gewin is. Door een onzer leeraren is reeds om inlichtingen gevraagd aan den heer H.J. Beekman.
Met hoogachting,
J. WITTEVEEN, Zuidlaren, Drente.

M. de R.
Mijn eerste salut zij:
Een gelukkig en gezegend jaar aan ons nieuwgekozen Hoofd-Bestuur met voldoening op haar beheer! Een voorspoedig jaar met veel medewerking aan onzen geachten Redacteur. En een rijk honingjaar aan al mijne Imkersvrienden, zoowel bekend als onbekend.

Nu iets aan het adres van den heer Jansen, omtrent selectie van Roode Klaver en van Bijen.
Bij ondervinding is mij ook gebleken, dat er bijen zijn met verschillende tonglengten en wel de Italiaansche met de langste tong. Deze bevliegen de Roode Klaver en verzamelen er honing op, de zwarte Inlandsche daarentegen, weinig of niets.

Aan het adres van den heer Leenman het volgende:
Ook mij is meer dan eens gebleken, dat bijen, zoowel Ital. gele als Inl. zwarte, veel honing verzamelen op Luzerne klaver, en wel van goede kwaliteit, doch donker van kleur, naast donkere tot zwarte stroopachtige honing op de boonen. Deze laatste wordt door den 1e Rijksbijenteeltconsulent betiteld met “bruinesuikerhoning”, doch er is nog niet bewezen of dit waar is!!! (Oogst 1921 en '22 dezelfde verschijnselen).
Zeeuwsch-Vlaanderen, Januari 1923.
B.