Vraagbaak.

Vraag.

Hoe hoog is het invoerrecht van bijenhonig van Duitschland naar Nederland? G.H. S. te Nw. S.
Antw.
Wij kunnen U dit niet opgeven. Misschien kan een onzer lezers U inlichten.
T.C. H.

Vraag.
Zou men de Koningin een week of 5 in een kluisje kunnen zetten (te beginnen een paar weken voor de hoofddracht) om zoodoende tijdens de hoofddracht geen broed en dus veel vliegbjjen te hebben? Wat dunkt U van zoo'n methode, toegepast op een sterk volk?
H. T. te R.
Antw.
Wanneer men de koningin uit een volk wegneemt, dat zich krachtig ontwikkelt, dan is plotseling de geheele "werkverdeeling" en de normale ontwikkeling van 't volk gestoord. Het is een verkrachting van de natuur. En 't gevolg zal in de meeste gevallen zijn, dat de koningin in haar kluis sterft. De jonge voedsterbijen zullen trachten haar als gewoonlijk van voedersap te voorzien, terwijl de koningin niet regelmatig haar eitjes kan afzetten en daardoor, (en ook door onrust, gebrek aan beweging enz.) sterft.
Beter is het de koningin in een klein gedeelte van de kast te isoleeren, in contact met 't bijenvolk, waar de jonge voedsterbijen bij haar zijn en uit welke ruimte men de volle broedraten telkens wegneemt, om die aan andere volken ter verdere verzorging te geven.
T.C. H.

Vraag.
Ik heb drie koninginneroosters, waarvan de maat zoo is, dat de openingen der roosters dwars over de kast zijn gelegen. Is U van meening dat dit schadelijk zou kunnen zijn, m.a.w. dat de openingen in de richting van het vlieggat gelegen voordeeliger zijn?
J.T. H. te A.
Antw.
Dit laatste is voordeeliger, daar de bijen dan meer openingen kunnen gebruiken om er door te kruipen, dan bij de eerste wijze van leggen. Daarom moet U de roosters pasklaar maken. Misschien moet U aan de eene zijde een reep zink afhakken en U kunt dan aan de andere zijde, welke te kort is, een smal dun plankje bevestigen.
T.C. H.

Vraag.
Mijn werkzaamheden zijn van dien aard, dat ik niet steeds mijn bijenvolken voldoende in 't oog kan houden. Ik zou daarom gaarne willen weten, of ik des avonds kan waarnemen, of de bijen hebben gezwermd. De vleugels der koningin zijn geknipt.
J.F. H. te A.
Antw.
Wanneer de bijen hebben gezwermd en de zwerm is weer op den korf teruggegaan, zoo is dit 's avonds niet met zekerheid te constateeren, wanneer U den korf van binnen bekijkt. 't Is mogelijk dat U dicht bij den stal de geknipte koningin vindt, meestal reeds verstijfd, en in sommige gevallen met eenige vliegbijen, die de gevallen moeder hebben gevonden en haar niet meer hebben verlaten. Dat is voor U dan het eenige zekere teeken, dat het volk heeft gezwermd.
T.C. H.