Verslag van de Algemeene Vergadering op 27 April in Hotel Centraal, Jaarbeursgebouw te Utrecht.


Gewoonlijk werd deze Verg. gehouden in 't Hotel de l'Europe, waar op dien dag alles was bezet, zoodat de afgev. bijeen werden geroepen in de mooie en gezellige zaal van 't Jaarbeursgebouw.
De Voorz. opende de Verg. en noemde allen welkom, vooral ook den heer Directeur-Generaal van den Landbouw, die ook thans weer zijn belangstelling in de Bijenteelt en de Ver. toonde door de Verg. bij te wonen. Er waren tal van afd. vooral uit de afgelegen streken, niet vertegenwoordigd, zeer waarschijnlijk vreezende, dat ze zelf de reis- en verblijfkosten moesten betalen.

De Voorz. wees nog eens op de reorganisatie van de Ver, op de gewijzigde Statuten, meer in den geest van den tijd en op het Hoofdbest., dat nu niet meer in enkele provincies is geconcentreerd, doch alle streken van 't land vertegenwoordigt. Er is een nieuw H.B. achter de groene tafel gekomen en slechts een paar oude leden zijn gebleven. Dank werd gebracht, aan hen die zijn heengegaan, en veel deden voor den bloei der Ver. De Voorz. herdacht nog eens mondeling het 25-jarig bestaan der Ver. en zag met blijdschap nog enkele oude leden hier aanwezig, die de Ver. mede hebben opgericht. Het jubileum kon niet feestelijk gevierd worden. Alleen is een eenvoudig feestnummer uitgegeven, waarin een geschiedenis der Ver. is opgenomen. Waar de Voorz. dank brengt aan hoog- en laaggeplaatste personen, die aan de Ver. met liefde en volharding hebben gearbeid, daar vergeet hij ook de Regeering niet, die van den beginne af heeft gesteund en geholpen, die met subsidie ook het onderwijs vooruitbracht, die in 1909 toen er groote nood was, de accijnsvrije suiker beschikbaar stelde, zoodat de imkers hun bijen in 't leven konden houden en de bijenteelt voor totalen ondergang werd behoed. Dat was een weldaad van de Regeering.

De Voorz. zei, dat in die 25 jaren de meeningen zeer waren verdeeld en er veel strijd was geweest. Er is in 't feestnummer geschreven om te streven naar eensgezindheid om te werken aan 't zelfde doel. En in den boezem der Ver. is een krachtige drang te bemerken naar rust en samenwerking. De Voorz. besloot met den wensch de debatten en daarmede de Ver. hoog te houden.

Er was een voorstel ingekomen van de afd. Kennemerland en 14 andere afd. om Afd. Handel te liquideeren. De uitvoering hiervan werd door den Heer Hundt van Amsterdam gesteund en verdedigd krachtens art. 18 der Statuten. De Voorz. wilde echter geen onderbreking der Agenda toestaan, en beloofde deze zaak te behandelen na de Agenda, waardoor een deel van de Verg. ontevreden werd en dit duidelijk liet blijken.

Het Jaarverslag is niet gunstig, doordat 1922 weer een slecht honigjaar is geweest. De heer Hundt miste in dit Verslag den arbeid van de Afd. Amsterdam, waar een park is gesticht, dat 8000 M2, groot en het eenigste is in Europa. Het is geheel voor de bijenteelt ingericht en heeft een clubgebouw, waar o.a. een permanente tentoonstelling is voor bijenteelt, welke mede ten doel heeft het honigverbruik te bevorderen. De Voorz. zei, dat dit alles gaarne in 't verslag zou opgenomen zijn, indien de noodige inlichtingen aan den Secretaris waren verstrekt. In 't algemeen betreurde hij het, dat de afdeelingen zoo slecht haar verslagen inzenden en de lijsten met de eenvoudigste vragen onvolledig invullen. Daarna werd de rekening goedgekeurd, welke door de commissie was nagezien. Vóór het nazien der a.s. rekening over 1923 werden benoemd de afgev. der Afd. Kennemerland en Resteren.

Bjj het rapport over Afd. Handel, balans van winst en verlies, werden door eenige afd. inlichtingen gevraagd. Bij 't Jaarverslag over Afd. Handel traden felle sprekers op en een goed deel van den tijd nam dit punt in beslag. Er ontspon zich een heftig dispuut. De afgev. van Kennemerland stelde den Directeur voor, dat deze Afd. H. zou overnemen, als hij werkelijk van meening was, dat er winst werd gemaakt. Ook aan den Voorz. werd dit voorstel gedaan, die zich daartoe echter “te oud” gevoelde. Even als 't vorige jaar meende het H.B. lid, de heer Beil, dat het honigvraagstuk 't voornaamste is. Hij verweet den Dir. van Afd. H., dat deze den honig veel minder verkocht, dan tal van imkers elders en zoodoende de zaak benadeelde.

De Dir. was van meening dat hij groote partijen honig opruimde, waarmede veel imkers geen raad wisten en dus de zaak bevoordeelde. Zoo kan er door een te klein honigverbruik geen eenheid zijn in den honighandel. Twee dingen zijn er noodig om uit zulke moeilijkheden te komen:
1o Bevordering van honigverbruik.
2o Organisatie van den honighandel.

De heer Ebbinge Wubbe deed een aanval op Afd. H. Hij noemde het verslag misleidend. De cijfers zijn niet gegeven recht op den man af, doch langs een omweg. De waarheid zit er wel in, maar ze zijn mooi gemaakt en bij oppervlakkige lezing lijkt 't niet zoo erg. Bijv. zonder “den suikerpot” zou er ruim ƒ 6000 zijn verloren enz. De heer E.W. toonde aan, dat er in 4 jaren ongeveer ƒ 12.000 is verloren.
Alleen in de oorlogsjaren '17 en '18, toen de imkers hun honig en was aan Afd. H. moesten verkoopen is er ruim ƒ 7900 gewonnen. Zooals de commissie van onderzoek zei, waren dat abnormale jaren. Mag men nu die abnormale winst overslaan op de normale jaren met groote verliezen om tot een klein gemiddeld verlies te komen? Het toenemend verlies der laatste vier jaren, deed den heer E.W. met bezorgdheid de toekomst tegemoet zien en hij vond 't dwaas voortdurend bij te passen. Daarom deed ook hij 't voorstel om te liquideeren.

De Voorz. vond, dat de toestand niet van dien aard is, om er zoo'n drukte over te maken. Hij was van meening, dat Afd. H. weldra zich zelf zou kunnen "bedruipen". Men moest niet vergeten, dat Afd. H. met niets is begonnen. De jaren '21 en '22 zijn in 't algemeen slecht geweest en heel wat zaken gingen "over den kop". Het verlies van '19 kwam vooral door 't dure inkoopen van honig en was van onze imkers. Later daalden die prijzen sterk. In 't verslag staat nog, dat de verliezen ten goede zijn gekomen aan onze imkers, die leverden.
De heer Van Os vroeg den heer Beil nog, waarom hij geen goedkoopen honig bij Afd. H. kocht, waar hij tegen zulke hooge prijzen zijn honig kon afzetten.

De heer Ebbinge Wubbe deed een aanval op 't beleid van den Directeur van Afd. H. en bracht een kwestie te berde omtrent een levering van bijen aan de afd. Lent. Vele leden begrepen niet hoe de heer E.W. met zoo'n klacht thans kon komen, waar hij indertijd zelf een schrijven aan den Dir. zond en zijn volle tevredenheid omtrent de levering betuigde, waardoor de Dir. geen redenen had deze zaak te onderzoeken, welke was geregeld door den adj.-dir. tijdens een langdurige ziekte van den heer Van Os.

De heer Velders zei, als algemeen lid, dat de Afd. Tiel een kwestie heeft met Afd. Handel en vroeg den Directeur namens de Afd. hoeveel er is verdiend aan een levering goederen. De heer Van Os vond geen redenen dit mede deelen. (Men denkt al heel wonderlijk over onze handelsinstelling. De één vindt dat de Dir. te goedkoop van onze imkers koopt, de ander, dat hij te duur verkoopt en ten slotte klagen beiden, en ook anderen, dat er niet genoeg wordt verdiend. En de concurrenten lachen in hun vuistje. Red.).

De afgev. van Eck en Wiel betreurde het, dat al deze dingen op de Algem. Verg. komen en er het grootste deel van den tijd in beslag nemen, (en dus honderden guldens Van de kosten der Algem. Verg. verslinden. Red.). Daarom stelde hij voor een "Commissie van geschillen" te benoemen, om deze kwesties op te lossen. De Verg. juichte dit voorstel toe en ook de Voorz. zei, dat het H.B. het in overweging zal nemen. Hij verklaarde, dat het H.B. nog kort geleden een heelen dag bezig was om alle geschillen te onderzoeken. De afgev. van Apeldoorn gaf te kennen dat zijn afd. en ook andere, zeer tevreden waren over de behandeling van Afd. H., waar zij reeds tal van jaren er zaken mee deden.

Zeer druk en heftig werd punt 7 van de agenda besproken om de scheiding der functies van Secr.-Penningm. en van Directeur van Afd. H. (volgens art. 13 der Statuten) voorloopig niet uit te voeren, doch tijdelijk op te schorten. Door de scheiding zullen grootere onkosten ontstaan, daar dan meerdere werkkrachten noodig zijn. Met het oog op den huidigen toestand der geldmiddelen is dit niet gewenscht. Meerdere afgev. eischten onmiddellijke uitvoering der Statuten, te meer daar in 't H.B. slechts een kleine meerderheid voor "'t opschorten" was. De heer Beil, die als H.B. lid vóór de onmiddellijke scheiding was, wilde onthullingen doen over de besprekingen in den boezem van 't H.B. De Voorz. toonde aan, dat dit niet in den haak was.

Daarna had de heer Beil een paar heftige aanvallen te verduren van anderen. Parlementair en verheffend waren deze incidenten geenszins. Men verweet den heer Beil, dat hij als H.B. lid. en als handelaar niet neutraal en zuiver tegenover deze kwestie kon staan. De heer Stienstra wilde aan Afd. H. geen kracht ontnemen. Men mocht er geen invalide van maken. De Afd. H. moest een krachtig instrument worden voor de Ver., voor den honigverkoop, wat een levenskwestie is voor de Ver. Laat daarom Afd. H. niet werken met halve kracht.
Ten slotte werd er gestemd en 't voorstel van 't H.B. aangenomen met 102 stemmen voor en 84 tegen, zoodat de beide functies voorloopig in één hand zullen blijven.

Intusschen werd het al laat en ging de Directeur-Generaal v.d. Landbouw ons verlaten. Hij sprak eerst nog eenige vriendelijke woorden tot afscheid. Hij was 6 jaar geleden ook op zoo'n Algem. Verg. van onze Ver. geweest en 't was er zeer rumoerig toegegaan. Daarom had hij maar eens 6 jaar gewacht, (ook omdat hij het nog al druk had.) En nu ... was de Verg. nog precies zoo. Een Ver., waar de Voorz. moeilijkheden heeft te overwinnen met 't Hoofdbest. en de Ver. zelf. Toen hij 's morgens het gebouw inging, liep hij tegen een eenvoudig man aan, die hem zei: "'t Is vreemd, maar vroeger zag je hier bijna alle menschen met petten op, en nu zie je hoeden". Dat was juist opgemerkt. Vroeger zag je meer eenvoudige menschen op deze Verg., nu meer heeren. Er zijn menschen, die de bijenteelt beoefenen om den broode, andere doen 't uit belangstelling, omdat ze 't zoo mooi vinden. 't Is voor hen een zaak van sport. Het is moeilijk die 2 groepen met verschillende belangen en inzichten te combineeren.
Laat men niet vergeten, dat indertijd de Ver. is opgericht voor den eenvoudigen man, om dien te steunen. Laat men de belangen niet vergeten van de imkers, die een stuk brood moeten winnen met de Bijenteelt. Laat men niet twisten over elk woord der Statuten. Ik heb vandaag niet veel gehoord in 't belang der Bijenteelt. Vorm eerst een commissie voor geschillen en vergeet niet de eenvoudige imkers te steunen. Daarna vertrok de heer Dir.-Generaal.

De Verg. werd nog voortgezet en er werd aangenomen het quotum voor 1923 vast te stellen op ƒ 1 per lid. Men kon zich er niet mede vereenigen om nog ƒ 0.25 per lid te heffen voor vergoeding van reis- en verblijfkosten aan de afgev. ter Algem. Verg. Men besloot ten laatste die benoodigde gelden uit "den suikerpot" te nemen.
Er was geen tijd meer de begrooting voor 1923 te behandelen. Daarom werd deze zonder bespreking aangenomen. 't Was bijna 5½ uur toen de Voorz. de Verg. sloot.
DE REDACTEUR.