De Bijenmarkt te Veenendaal

Er werden aangevoerd 502 korven. De prijzen liepen van ƒ 4,50—ƒ 6,50. De handel was Dinsdag 17 Juli spoedig afgeloopen. Nog nooit zijn er op die markt zoo weinig bijenvolken aangevoerd als dit jaar. (Omstreeks 't jaar 1850 werden hier 8.000—10.000 bijenvolken verhandeld. Met de mindering van den boekweitbouw nam de aanvoer steeds af en omstreeks 't jaar 1870 bedroeg de aanvoer ongeveer 3000 stuks. Dat getal is na dien tijd weinig verhoogd en bleef in de meeste jaren daar beneden. In 1900 daalde het tot 1500 om daarna weer wat te rijzen.) De kleine aanvoer van dit jaar wordt toegeschreven aan het ongunstige weer in Mei en Juni, waardoor de bijen slecht ontwikkelden, de zwermen laat kwamen en heel wat volken door honger zijn omgekomen.

Tijdens de heete periode in Juli kwam er een best gewin en snel werd er veel honig gehaald. De bijen bouwden haar raten vlug uit en de imkers konden de zware korven met de teere raten moeilijk vervoeren. Bovendien zagen meerdere bijenfokkers er een voordeel in de volken, die aardig zwaar werden, zelf te behouden om den honig uit te breken.
Het bestuur der afd. Veenendaal heeft meerdere prijzen en diploma's uitgereikt, voor den grootsten aanvoer aan den heer G. v. Kessel alhier met 160 volken; den best bevolkten stal eveneens den heer Van Kessel; den grootsten koop aan den heer Davidson uit Engeland met 131 volken; den mooisten stal bijen aan den heer J.M. v. Laar te Amerongen; een 1sten prijs voor imkergereedschappen enz. aan den heer Jos. Otten te Gennep; een 1sten prijs voor een zelfde inzending aan 't Bijenhuis te Wageningen.

Het streven, van de afd. Veenendaal is zeer loffelijk, doch de prjjzen zijn zoo klein, dat ze op aanvoer en handel geen, en op den bloei en de bevordering der markt in 't algemeen zeer weinig invloed uitoefenen. Zou dat geld niet beter zijn te besteden door koopers te lokken uit 't buitenland? Het zou ook wenschelijk zijn; dat volken in lossen bouw werden aangevoerd en lossebouw-imkers de markt kwamen bezoeken. Daarvoor zou ook noodig zijn, dat in den handel werd gebracht een eenvoudig zeer goedkoop en voor reizen geschikt verzendkistje van gewoon "pakkisten-hout" vervaardigd, waarin fokkers gemakkelijk bijenvolken kunnen aanvoeren.

De bijenmarkt is in den loop der laatste 70 jaren sterk achteruit gegaan met het afnemen van den boekweitbouw, welke thans weinig meer beteekent. Zal de bijenteelt als bedrijf zonder de boekweit kunnen blijven bestaan? De ronde strookorf zal zich voor het honig gewin op den duur niet meer kunnen handhaven en alleen nog van beteekenis blijven voor 't fokken. Het bedrijf moet zeer rationeel en steeds meer intensief worden beoefend, wat alleen met lossen bouw (kasten) kan worden verkregen. Tegenwoordig wordt de bijenteelt in lossen bouw ook beoefend in streken, welke vroeger weinig in aanmerking kwamen, omdat ze nog al ver van de streken met boekweitvelden lagen.
Waar 't buitenland begint te koopen, waar in ons land het bedrijf in kasten meer toeneemt en dat in korven afneemt, daar zijn naar onze meening de lijnen aangegeven waarnaar de markt werkelijk kan bevorderd worden.

De bijenmarkt werd voor dit jaar door de afd. Veenendaal "na rijp beraad" uitgeschreven op Dinsdag 10 Juli tot en met Vrijdag 13 Juli (zie het Juninummer van ons Maandschr.). Men vond het daarna noodig de markt een week te verzetten. Al is dit zooveel mogelijk bekend gemaakt, toch heeft het eenige verwarring gegeven en hebben meerdere personen uit andere plaatsen kleinere of grootere vergeefsche reizen gemaakt en moesten teleurgesteld huiswaarts keeren. Voor een "bevordering" van de bijenmarkt is het van belang, dat men het "rijpe beraad" nog wat "rijper" laat worden.

Evenals het vorige jaar willen we er hier nogmaals op wijzen, dat afd. Veenendaal steeds de markt uitschrijft en aankondigt van Dinsdag tot en met Vrijdag. In werkelijkheid is de markt op Dinsdag afgeloopen en beteekenen in alle gevallen de laatste dagen niets meer. Wanneer dan menschen van elders komen, is er geen markt meer en worden ze eveneens teleurgesteld. Ook dat is niet bevorderlijk voor de zaak.
We kunnen wel vasthouden aan de gewoonte van betere tijden, toen de markt een week en nog langer duurde, door haar veel grooter omvang en ook door de slechte verkeersmiddelen, maar ook hier is "het tij verloopen en dienen de bakens wat verzet te worden".