AFDEELINGSBERICHTEN.

De Secretaris der afdeeling HEERLEN brengt ter kennis van belanghebbenden, zoowel leden als niet-leden der afdeeling, dat ten vervolge op het afdeelingsbericht voorkomende in het Septembernummer van het Maandschrift over 1923, bladz. 133, inzake de nieuwe Algemeene Politie-Verordening der Gemeente Heerlen het navolgende ter nadere opheldering kan dienen.

Artikel 34, bladz. 11 onderaan zegt: Het is verboden zonder vergunning van Burgemeester en Wethouders binnen elke bebouwde kom:
a. bijen te houden en te laten uitvliegen.
Exemplaren dezer onderwerpelijke verordening zijn tegen betaling van ƒ 0.75 te bekomen in het hoofdgebouw der gemeente-inrichtingen. Zegt het voort.

Aangezien in de onderhavige Algemeene Politie-Verordening meermalen gesproken wordt van eene vergunning en dat dezelve zooals op andere artikelen toepasselijk, eene schriftelijke vergunning moet zijn, om op verzoek der politie dadelijk te kunnen vertoonen, zal de onderhavige vergunning voor bijentelers eveneens wel eene schriftelijke behooren te zijn. Ieder imker, die onder het bepaalde in artikel 34a valt, zal zelf een schriftelijk verzoek tot het bekomen eener schriftelijke vergunning behooren in te dienen.

Zouden evenwel b.v. de binnen elke bebouwde kom der gemeente Heerlen wonende imkers door een verbod om zijn bijenteelt verder te mogen voortzetten of met bijenteelt aan te vangen, worden gedupeerd, zoo kan buiten de bebouwde kommen een gezamenlijke bijenstand worden opgericht voor imkers wonende binnen de bebouwde kommen. De afdeeling Amsterdam heeft hierin een voorbeeld gegeven door voor hare leden, welke in de stad gedomicileerd zijn, buiten de stad en bebouwde kommen een gezamenlijken bijenstand op te richten. De Secretaris der afdeeling heeft eenige jaren geleden aan v.n. bijenstand een bezoek gebracht en komt het hem op de manier zooals de afdeeling Amsterdam het voorbeeld gaf, zeer uitvoerbaar voor toch imker te zijn.

Vele besprekingen, zooals o.a. de overeenkomst voor terreinhuur, het maken der standen, over het aanstellen van een oppasser gedurende den zwermtijd, de vergoeding voor den oppasser, het opstellen van een Reglement en verdere regelingen hiermede verband houdende, het toezicht, enz. zullen hiervoor noodig zijn; men kome dus trouw op zoodra de a.s. vergadering wordt uitgeschreven.

Nadere inlichtingen over de juiste wettige toepassing der nieuwe Algemeene Politie-Verordening worden alsnog bij het gemeentebestuur van Heerlen mondeling ingewonnen en zullen in een der volgende maandschrift-uitgaven verschijnen.
Op de jaarvergadering zal eene definitieve stemming met gesloten briefjes gehouden worden over de aansluiting of niet-aansluiting bij den Imkersbond van den Roomsen Katholieken Limburgschen Land- en Tuinbouwbond, domicilie Roermond, zoodat onze afdeeling haren plicht krachtens den administratieven weg, beslissend antwoord aan het Bestuur van v.n. Bond kan doen geworden. Niemand verzuime dus de jaarvergadering bij te wonen, zoodat de definitieve stemming, die nog niet gehouden is, kan worden uitgevoerd.

Op grond van het door eenige leden onzer afdeeling te kennen gegeven verlangen met de bijen ter heide te reizen, diene, dat aan de verstrekte inlichtingen het navolgende kan worden ontleend.
Wat betreft het reizen naar de Peelheide in de streek van Meijel kan worden medegedeeld, dat de navolgende weg zoude behooren te worden gevolgd: Heerlen—Sittard—Roermond—Meijel. Vandaar kan men het transport alsnog voortzetten tot Asten; d.i. een afstand van een uur extra.

Het reizen naar de Peelheide bleek na herhaalde omlijningen zeer gunstig. De Peelheide is zekerder. Te Meijel is eene groote oppervlakte veen-heide, d.i. afgestoken overblijfsel der hooge heide, voorhanden. Het overige is evenwel zandheide en kan het voorkomen, dat men één jaar op de veen-heide, een ander jaar op de zandheide meer honing wint. De Belgische heide daarentegen bestaat geheel uit zandheide.

Wat de onkosten betreffende het bjjenvolkentransport naar de Peelheide aangaat, zoo komen deze op rond ƒ 1,75—ƒ 2,— per volk inclusief helpersloon enz. Het vervoer per spoor werd ons ten zeerste ontraden. Een vrachtauto van lichtveerende constructie, van de z.g. cammiliontype zou het ongevaarlijkste vervoermiddel zijn.
Het is bekend, dat ook de Peelheide te Horst-America reeds een goed drachtjaar opleverde; het transport echter moet daarheen evenmin per spoor worden gedaan. Volgens de met het reizen naar de heide opgedane ervaringen zouden van door eene der Limburgsche afdeelingen verzonden volken naar de Peelheide bij vervoer per spoor een honderdtal stukgereden zijn.

De Waubacher- en de hieraan aansluitende Brunssumerheide zouden eveneens een honingbron kunnen zijn. De heide is aldaar vrij- tot zeer goed. Daar er verschillende heidebranden hebben plaats gehad en zoolang totdat de heideplanten wederom de bovenhand hebben verkregen, het z.g. “wilgenroosje” in de verbrandingsoverblijfselen op een onoverzienbare vlakte is ontsproten, zouden er in deze heide dit jaar volken zijn geweest, die een netto-winst van 20 kilogram op dit honiggevend bloempje behaalden.

De Secretaris komt na zich persoonlijk van een en ander te hebben overtuigd tot de conclusie, dat men ook niet gedupeerd wordt door de bijen in de Waubacher- en de hieraan aansluitende Brunssumerheide ter heidedracht te brengen. De standplaats is bij den heer L. Velraedts, Waubacherheide A 19 en de plaatskosten voor ieder volk bedraagt 15 cents.

Het vorenomschreven z.g. rose "wilgenroosje", van welk bloempje de Latijnsche naam ons ontbreekt, (Epilóbium augustifólium — Red.), begint reeds half Juni te bloeien en kunnen alsdan reeds volken tegen betaling van maandtarief worden geplaatst. De hiervan gewonnen honig werd door den Secretaris zelf ter plaatse geproefd, heeft een heel licht-vaal-gele kleur met licht-vaal-groen tintje. Eén lepel honig op zichzelf bezien lijkt meer eene zuivere wittesuiker-oplossing in geheel verzadigden toestand. De smaak ervan is zeer zacht, niet brandend en de honig heeft zoo goed als geen geur. Hij smaakt toch als iedere honigsoort, die op een z.g. wilde, derhalve geen fruitleverende of theebloemenleverende gewassen geoogst wordt. Menigeen zou den smaak vreemd vinden. De onder 't microscoop geobserveerde zaadjes zijn lichtgeel van kleur, ovaal- tot eivormig. Het zaadje lijkt een weinig op distelzaad, doch is slechts nauwelijks 1/10 zoo groot in afmeting. Het droge zaadje is bovendien niet zeer hard. Het gewas echter kan één Meter hoog worden en bloeit tot ongeveer aan 't einde der heidebloei.

Wat de ontvangen gegevens betreffende het reizen naar de Belgische heide, de z.g. Belgische Kempen betreft, zoo kan ter voldoening aan het verzoek van belanghebbenden hierover het navolgende worden medegedeeld.
Eenige afdeelingen van den Imkersbond van den Roomsch-Katholieken Limburgschen Land- en Tuinbouw Bond hebben reeds naar de Belgische Kempen gereisd. Voor de afdeeling Heerlen zoude de navolgende weg moeten worden gevolgd: Heerlen-Valkenburg-Maastricht-Smeermaes-Lanaken (Belgische grens). Van Lanaken moet verder nog een afstand van 1 uur rijden worden afgelegd en komt dan te Op Grimby. Men kan ook rijden tot Sütendael, welk punt op de hoogte gelegen is: de heide is hetzelfde. Te Op Grimby wordt echter op de bijenvolken door niemand toezicht gehouden. Te Sütendael houdt de heer Arthur Schrijvers, die eigenaar der heide is, het toezicht. Tusschen Op Grimby en Sütendael kunnen ook volken geplaatst worden en wel in de streek van Heiwijk (eene boerderij); hier kan men met weinig volken ook terecht.

De autotransportkosten vanuit Heerlen zouden nog moeten worden aangevraagd en werden bovendragelijk hoog. De reis Heerlen-Belgisch Mechelen is een heele afstand; er moet gereden worden de tramweglijn volgende en daarna het z.g. boscheind op.
Voor vrijen in- en uitvoer der bijenvolken moet aan het Gewestelijk Bestuur der Invoerrechten en Accijnzen te Hasselt een schriftelijk Bewijs voor in- en uitvoer worden aangevraagd, onder opgave van het gewicht en aantal volken. Genoemd Bewijs wordt gratis verstrekt, het formulier van het douanekantoor Smeermaes-Holland kost enkel het formulierrecht. Verder moet de waarde der volken worden aangegeven. Het onderhavige Bewijs moet precies 24 uur alvorens men het Belgische douanekantoor wil passeeren, worden aangevraagd onder opgave van de aankomsturen aan v.n. kantoor bij dag of bij nacht. Vanuit Heerlen zoude men om 9 uur 's avonds vertrekkende, omstreeks 4 uur 's morgens op de bestemmingsplaats kunnen zijn.

De Belgische heide, vooral de heide van Belgisch-Mechelen, is voor vele imkers de lievelingsheide; de bijen worden aldaar geplaatst in de open lucht tusschen de bergen. De wegen zijn eveneens goed hard voor zoover de transportwegen betreft. Bij aankomst moeten de volken tot in de heide getransporteerd worden door ze te dragen.
De imkers van Beek en omstreken laten bij Beek-Elsloo de bijenvolken door middel van de veerpont de Maas overzetten en transporteeren dan de volken tot op hunne bestemming.

Aan den Directeur der directe belastingen, invoerrechten en accijnzen te Maastricht zoude verder eveneens eene vergunning voor vrijen uit- en wederinvoer derzelfde bijenvolken moeten worden aangevraagd, indien men met zijne volken naar het buitenland reist. Wordt dit niet gedaan, dan loopt men gevaar bij terugkomst invoerrechten à 5 pCt. der aangegeven waarde te moeten betalen en krijgt dit niet terug, dan na vele moeiten.
Iedere reis met de bijen vergt veel moeiten; zonder de hulp van een 3-tal personen, die mede op- en afladen, zoude de door het Bestuur aangewezen begeleider van het volkentransport niets kunnen uitrichten.
Aan allen, die tot dusver onze afdeeling van raad dienden in deze aangelegenheid wordt bij dezen onzen beleefden dank uitgesproken.