De eerste honigveiling in Nederland.

Op 15 Nov. j.l. werd te Amsterdam de eerste honigveiling geopend in het groote lokaal voor vischafslag op de vischmarkt. De Wethouder de heer Miranda sprak bij die opening namens B. en W. en zei o.a., dat er zooveel buitenlandschen vervalschten honig werd gekocht, terwijl men den zuiveren en goeden binnenlandschen honig links laat liggen. Dit komt, omdat men geen verstand heeft van waren. Tusschen 1860 en 1870 is het aantal bijenkorven in Nederland met 215.000 stuks afgenomen en tegelijk nam de invoer van honig uit 't buitenland geweldig toe. Spreker sprak over 't nut van den honig in huisgezinnen, ziekenhuizen enz.

Er was op die veiling 10.000 K.G. honig verpakt in, vaten, blikken busjes, glazen potten, raathonig in pakken enz.
We hebben niet vernomen hoe de veiling is geslaagd en of we mogen hopen, dat ze levensvatbaarheid heeft. Wie kan daaromtrent inlichtingen geven?

Deze veiling is zeer zeker een poging het "honigvraagstuk" te helpen oplossen. Van wie het plan is uitgegaan weten we niet precies. Men heeft echter niet met het Hoofdbest. onzer Ver. overlegd of samengewerkt en er is in het Maandschrift niets van bekend gemaakt. Het zou in 't belang van den honighandel zijn geweest, wanneer er meer samenwerking ware geweest. Ook de afd. Amsterdam wist er niets van. Toch zouden de leden, van die afdeeling door woord en geschrift in Amsterdam krachtig medegewerkt kunnen hebben om tal van koopers en belangstellenden naar de veiling te lokken. Desgeheele opzet van de veiling heeft iets geheimzinnigs gehad. Zal men op die manier den honig populair maken, de consumptie bevorderen en den honighandel in de gewenschte baan brengen? Samenwerking zal in de eerste plaats noodig zijn.
DE RED.