Bijententoonstelling en Honingmarkt te Kampen.

In het Maandschrift van Oct. '23, bl. 156 schrijft „De Redacteur": „Hoe steekt de ambitie en toewijding dezer heeren en de energie der geheele afd. Warnsfeld af bij de laksheid en onverschilligheid in tal van afdeelingen".

Dit geldt toch zeker niet voor de afd. Kampen e.o., die in haar korten tijd van bestaan, (zij is in 1920 opgericht en telt nu reeds een zestigtal leden) toch niet stil heeft gezeten. Zoo werd in 1921 een lezing door den heer Minderhoud gehouden, die zich ook nu weer bereid verklaard heeft tot ons aller genoegen een onderwerp over Bijenteelt in te leiden. In 1921 en 1922 hebben wij een cursus gehad, waar veel animo voor was, terwijl dezen zomer een excursie georganiseerd was naar Ankum bij Dalfsen en 't Hoogeveen. Ten slotte werd dit jaar het voorstel van een der leden aangenomen om hier een tentoonstelling te houden op den 10en en 11en Oct. in de koffiekamer van de Gehoorzaal.

Gezien de grootte onzer afd. was de aanvoer van raat- en slingerhoning vrij goed. De raathoning werd in blikjes van 1 pond voor ƒ 1,15 verkocht, in raampjes voor ƒ 1,10, terwijl de honing in flacons van een halve K.G. ƒ 1,— kostte. Er was meer vraag naar raat- dan naar slingerhoning. De imkers hadden verder ingestuurd: Brabantsche korven, bisschopsmutsen, boogkorven, Simplexen, W.B.C.'s, Kamperkasten, tukkers e.a. Enkele korven en kasten waren vol honing, waarvan één met een sectiebak. Verder was er allerlei imkergereedschap ingezonden door den heer Jos. Otten te Heijen, die voor ons voordeeliger voorwaarden aanbood dan het Bijenhuis. De heer Griffioen, bloemist alhier, had de koffiekamer rijk van bloemen voorzien. Bijen en bloemen hooren immers bij elkaar.

Als attractie was er een observatiekast, waarvoor zeer veel belangstelling was en een tombola, waar druk gebruik van gemaakt werd. Aan de wanden hingen verschillende platen over 't leven der bijen. De tentoonstelling was van 's morgens 10 tot 's avonds 10 uur geopend om ook de neringdoenden gelegenheid te geven een kijkje te kunnen nemen. Over het bezoek kan de afd. zeer tevreden zijn, 1200 toegangskaarten werden er verkocht, zoodat de afd., die een subsidie van ƒ 15 bij het H.B. had aangevraagd, maar geweigerd werd met het oog op de slechte kas, zichzelf kon bedruipen en er nog een voordeelig saldo overbleef.
Mocht de afd. weer een tentoonstelling houden, dan zal zij, gezien de onbekendheid van de meesten met het leven der bijen, er tevens een korte lezing aan verbinden, wat zeker bij de leeken de belangstelling zal vergrooten.

Door de Jury (de heeren J. Ravenshorst, A.O. Simon en J. Griffioen) werden eerste prijzen toegekend aan: J.A. van Delden, Kamperveen, voor den mooisten korf; J. van de Wetering, Kampen, voor den mooisten honing; Egb. Korenberg, Kamperveen, voor den zwaarsten korf; J. C. van de Berg, Kampen, voor de grootste inzending. Eereprijzen verkregen: Mevr. Poortenaar, G. Schouten, J. Bos en G. J. Hoogers.
Voor het slagen dezer tentoonstelling komt behalve het Bestuur in het bijzonder onzen Secr. den heer Joh. C. van de Berg een woord van dank toe.