Bij gebrek aan stuifmeel.


Op 24 Maart kwamen veel bijen van den Bijenstal van onze Vereeniiging thuis met grijze pollen en bedekt met een grijze stoflaag. Ik kon niet nagaan, waar de bijen dat haalden, er waren nog zoo weinig bloemen. De Heer Minderhout vermoedde, dat het afkomstig was van de taxus baccata die bloeide en veel bezoek van bijen kreeg, maar ik moest zoo'n bestoven bij maar eens vangen, dan zou zijn Ed. het onderzoeken. Ik bracht zoo'n bij, maar de pollen waren niet van de taxus baccata, bovendien er zaten haartjes in.

Nu werd de hulp ingeroepen van den Heer Kole, werkzaam aan het instituut voor voedselonderzoek. Deze vond, dat het een moutafval was. Nu is er in Wageningen een moutfabriek, De directeur zag echter nimmer bijen in zijn fabriek. Het afval werd echter opgekocht door een boer en deze deelde mede, dat er bijen kwamen in zijn varkensstal waar het moutafval bewaard werd. Deze boer woont in de nabijheid van den bijenstal. Ik zag die pollen bij alle volken binnendragen. Er zijn er ± 30. Hier zien wij, hoe de bijen door nood gedwongen, zelf een surrogaat van pollen aansleepen om te voorzien in de behoefte aan eiwit voor de opvoeding van het broed.
April 1924.

P.S. Taxus baccata komt niet voor op de lijst van het boek over die Bienenweide van Alfonsus, uitg. 1923, in onze bibliotheek aanwezig.