Kunnen bijen eieren overdragen?

Over bovenstaande vraag leest men af en toe wel eens wat in de bijenteeltschriften.
Ook ik heb dit jaar geconstateerd, dat de bijen hiertoe in staat moeten zijn, anders zou ik er geene verklaring voor kunnen vinden, tenzij zich eene eierleggende werkbij in de kast moet bevonden hebben.

De zaak was zoo:
Ik had eene oude koningin, welke in 't laatst van Juli nog zwermen wilde. Daar het mij wat laat in den tijd geworden was, wilde ik haar dit beletten, omdat ik de hei wilde bezoeken. Ik sloot haar in een kluisje op, legde haar bovenin de broedkamer vlak onder het rooster om haar na een dag of tien weer los te laten. Tegelijk inspecteerde ik de ramen en brak alle doppen weg.

Toen ik nu na een dag of tien de broedraampjes weer eens nakeek, bemerkte ik, dat hier en daar een larfje van een paar dagen oud nog in de cellen lag, alsmede enkele eitjes, hier en daar over de broedramen verspreid, doch alle boven in de ramen. Zooals boven gezegd, lag de moer in het broednest en ze liet dus dagelijks eitjes vallen, zoodat er dus enkele door de bijen in de cellen gebracht moeten zijn. Ik constateerde er een zestal.
Bij eenige andere volken, die op deze wijze ook waren behandeld, vond ik geen larfjes of eitjes.

In den zwermtijd heb ik de gewoonte boven in de honigkamer eene oude bevruchte moer te leggen in een kluisje van een volk, dat gezwermd heeft, wanneer zulk eene koningin van goede afstamming is. Bij zulk eene behandeling heb ik echter nooit larfjes of eitjes beneden ontdekt. Misschien was in dit geval de afstand te groot.

Warnsveld, Dec. 1923
A. OONK