Ontvangen boeken.


1. ALMANAK voor Nederlandsche Imkers, voor 1925. Uitg. Stoomdrukkerij Van der Peijl, Hansweert. Prijs ƒ 0,35.
In andere landen verschenen reeds jarenlang imkers-almanakken, welke imkersvrienden werden. In ons land durfde men zooiets niet aan. Thans is een poging gewaagd en wij moeten dit zeer prijzen, want er is behoefte aan. De maandkalenders met hun duidelijke letters en cijfers zien er gezellig uit en geven ieder nog ruimte voor kleine aanteekeningen. Dan is er voor elke maand een staat voor aant. van temp., wind, weer, vlucht, dracht, opmerkingen enz. Tevens nog een staat voor een Jaaroverzicht, alles zooals onze kranige waarnemer en medewerker, de heer A. Oonk, ons heeft geleerd.

Bovendien vindt men er een lijst van de Nederlandsche drachtplanten, welke de heer L.J. van Rhijn heeft bewerkt, maandsgewijze gerangschikt. Ik stel me voor, deze lijst in de aanstaande lente en den zomer nog al dikwijls te zullen raadplegen, wanneer ik de bijen in de natuur zal waarnemen, of met stuifmeel zie binnengaan.

De uitgever noemt zijn werk „een bescheiden poging" en is van plan 't volgende jaar een kalender uit te geven die belangrijk wordt uitgebreid, wanneer deze poging mocht gelukken.
Ik stel me voor, dat alle bijenvrienden daaraan zullen meehelpen.
Er zijn elk jaar afdeelingen, die een verloting houden. Laten deze wat imkersalmanakken als prijzen aankoopen. Deze almanak, in handig zak-formaat, is op stevig papier gedrukt en bevat 43 blz. en bovendien nog enkele blanco blz. voor aanteekeningen. De prijs is laag.

2. Fishers Imker-Kalender 1925, derde jaarg. uitg. Thedoor Fisher — Freiburg im Breisgau pr. 0,8 Mark.
Deze kalender is, bij de vorige jaren vergeleken, belangrijk uitgebreid. Bij elke maand is een staat om Temp., Bewolking enz. enz. in te vullen. Dan heeft men staten voor uitwintering, zwermtafels en alle mogelijke boekhouding, zooals onze medewerker, de heer Oonk reeds in ons Maandschrift heeft medegedeeld.

De kalender bevat bovendien nog 11 artikels over verschillende onderwerpen de bijenteelt betreffende, zooals: „De bijenteelt en de vrouw", „Imkerij of spielerij", „De bijen en de gifplanten" enz.
Ook vindt men een opgave van zeer vele Duitsche werken en dan nog alle mogelijke tijdschriften met de namen der redacteurs en uitgevers uit alle landen der wereld, waarbij zelfs de 6 tijdschriften uit Japan niet zijjn vergeten.
In elken kalender ligt een losse plaat op goed papier, een verkleinde reproductie van een kopergravure uit de 16e eeuw, die een boerenhoeve voorstelt, waar in den tuin en op het erf de volken zwermen, de bewoners naar buiten zijn geloopen en twee er van volgens oude gewoonte op metalen pannen slaan, om 't wegvliegen der zwermen te voorkomen. Anderen zijn bezig met het scheppen. 't Is een zeer interessante plaat, waarvan ook die groote reproductie, 37X50 in den handel is, die in elk imkershuis een aardige wandversiering zou zijn.

De groote omvang van dezen kalender en de zorg om iets degelijks te leveren, hebben den uitgever veel gekost. Rekent men daarbij den zeer billijken prijs, dan begrijpt men wel, dat er een buitengewoon hooge oplaag is en de uitgever rekent op een groot debiet in alle landen.

3. Wanderversamlung der Bienenwirte deutscher Zunge, Marienburg 19224, uitg. Th. Fisher, pr. 2,75 M.
Dit boekje bevat de voordrachten en ook besprekingen op het Marienburger congres gehouden. Men vindt er nieuwe onderzoekingen en studies over verschillende onderwerpen op 't gebied der bijenteelt. Hier zijn vooraanstaande mannen aan 't woord.
Het boekje telt 150 blz. en is keurig verzorgd.

T.C. Hootsen.