Beknopt verslag van de Hoofdbestuursverg.
op Donderdag 19 Maart 1925, in Hotel Centraal te Utrecht.

Aanwezig alle leden, benevens de Rijksbijenteeltconsulent Minderhoud. De voorzitter wenscht den Heer de Visser namens allen hartelijk geluk met diens herstel.
De Notulen worden met een kleine opmerking goedgekeurd.
Voorzitter heet vervolgens het nieuwe Hoofdbestuurslid Ebbinge Wubben van harte geluk met zijne benoeming als zoodanig en zegt, dat de verwachtingen hoog gespannen zijn, daar de Heer E.W. steeds getoond heeft een warm hart voor de Vereen. te bezitten.

De Heer Frankenhuis wenscht het Rapport van de commissie eerst aan de orde gesteld te zien, vóór de ingekomen stukken, maar de voorzitter meent dat deze laatsten niet veel tijd zullen vorderen en er enkele belangrijke stukken zijn ingekomen, waarover het Dag. Best. homogeen is.
Na het koffiedrinken, kan dan direct met het Rapport begonnen worden, hetgeen aldus besloten wordt.
Voor kennisgeving worden verschillende ingekomen stukken aangenomen. Een schrijven van den Heer H. Langeveld, dat hij het niet eens is met het besluit van het Hoofdbestuur, dat zijn royement een interne afdeelingskwestie is, wordt besproken en besloten dezen Heer mede te deelen, dat het Hoofdbestuur bij zijn meening blijft.

Schrijven afd. Ruinen over het niet ontvangen van een stembiljet voor de verkiezing van een H.B. lid. Aangezien in het Maandschrift tijdig vermeld werd, dat de stembiljetten waren verzonden en deze afdeeling toen geen kennis gaf, dat zij geen stembiljet bekomen had, doch eerst reclameerde, nadat de stemming had plaats gehad, wordt besloten deze afdeeling te berichten, dat het H.B. geen termen aanwezig vindt de stemming ongedaan te maken. In het vervolg zal echter in het Maandschrift ten overvloede worden vermeld, dat bij eventueel niet ontvangen van een stembiljet, dit alsnog kan worden aangevraagd.

Ingekomen een schrijven van de afd. Groningen (geweigerde bijdrage voor het Maandschrift). Dit schrijven behelst een kritiek op het H.B. wegens de mislukte poging van dat college, om den Honing bij de tariefwetsherziening belast te krijgen als suiker.
Aangezien het Hoofdbestuur van deze zaak wel werk heeft gemaakt, en van den Minister kennis kreeg, dat het schrijven van het H.B. in handen gesteld was van de commissie voor herziening van de tariefwet, wordt besloten het schrijven voor kennisgeving aan te nemen.
Het verzoek om oprichting van een Waarnemingsstation te Uithuizen en te Herkingen, resp. van den Heer Minderhoud en Keyzer, wordt aangehouden.
Op het verzoek van de afdeeling Rotterdam om restitutie van te veel betaald quotum 1924 wordt besloten het teveel betaalde bedrag te restitueeren.

Ingekomen voorstellen van H.B. leden inzake statutenherziening worden op voorstel van den Voorzitter aangehouden, met het oog op een voorstel van Ring VIII, om tot statutenherziening over te gaan.
De verslagen van de waarnemingsstations worden goedgekeurd en besloten de houders de daarvoor vastgestelde vergoeding uit te keeren. Het station te Wageningen wordt definitief als zoodanig aldaar gevestigd onder leiding van den Heer L.J. van Rhijn aldaar, welke tevens als Bibliothecaris benoemd wordt, op een salaris gelijkstaande aan de vergoeding welke hij tot heden als waarnemend Biblioth. genoot.

Verschillende voorstellen van den Directeur van Afd. Handel, over verdeeling van verschillende kosten, accountant, commissies e.d. worden deels in handen gesteld van de commissie van bijstand en deels door het H.B. afgedaan.
Besloten wordt, dat het laten vervallen van vacatiegelden niet van toepassing is voor de commissie van bijstand.
Vóór stemmen de heeren Schaafsma, Beil, Versteeg, Frankenhuis, v.d. Brink en de Visser; tegen de H.H. v.d. Berg en Emmens, terwijl de voorzitter blanco stemt.
Vervolgens wordt zonder hoofdelijke stemming ingetrokken het besluit van het H.B. waaraan aan den Heer J. v.d. Bend ontslag als boekhouder werd verleend en genoemde Heer benoemd als waarnemend Directeur-boekhouder van afdeeling Handel.

Voorzitter zegt, dat het Dag. Best. niet volledig is. De Secretaris woont de vergaderingen van het D.B. ambtshalve bij, doch deze is geen lid van dit bestuur, zoodat aanvulling met nog een lid gewenscht is. Tevens kunnen dan ook verschillende zaken worden afgewikkeld door het Dag. Best. wat de spoedige afdoening meer in den hand zal werken.
De Hr. de Visser meent, dat de leden zoo dicht mogelijk bij Wageningen moeten wonen, teneinde kosten te besparen.
Tot leden van het Dag. Best. worden gekozen de H.H. Ebbinge Wubben met 8 en v.d. Brink met 7 stemmen.

Voorstel van de Commissie van Bijstand om de zaken met de Geld. Vallei af te handelen, zoodat binnen afzienbaren tijd deze zaak uit de voeten is. De commissie stelt voor de schuld op ƒ 800.— terug te brengen en jaarlijks ƒ 80.— met 5% te laten aflossen, of zooveel meer, als een goed honingjaar mogelijk maakt.
Voorzitter en den Hr. v.d. Brink wenschen gaarne buiten de bespreking te blijven, daar het voor hen, als leden van genoemde zeemerij, een mioeielijke kwestie is. Voorzitter staat echter op het standpunt van betalen.
Langdurig wordt de zaak van de Geldersche Vallei besproken. De Heer Beil vindt, dat de Commissie een goed werk verricht heeft in deze zaak.
De H. Frankenhuis dringt er met klem op aan, om het voorstel van de Comm. van 2 te aanvaarden. De Hr. de Visser zegt, de humaniteit moet in acht genomen worden en wij bij de Geldersche Vallei, genade voor recht laten gelden en deze instelling niet afbreken.
De Hr. Ebbinge Wubben heeft met genoegen de clausule in het Rapport van de commissie van Vijf over de Geld. Vallei gelezen. Spreker wil geen medeplichtige zijn aan de gedragingen van dhr. van Os en daarom het eventueel betaalde door de Geld. Vallei restitueeren.
Dhr. Versteeg houdt zich bij het recht. Wat rechtens is uitgesproken, moetem zij betalen.
Het voorstel van de commissie van 2 wordt vervolgens met algemeene stemmen aangenomen om bij de Alg. Verg. met het voorstel te komen.
Buiten stemming blijven de H.H. Wigman en v.d. Brink.

Op een schrijven van Ring VIII waarin verklaard wordt geen genoegen te nemen, met de beperking van haar rechten inzake toelating tot haar Ring, wordt besloten het bestuur mede te deelen, dat het H.B. geen termen aanwezig vindt, om op zijn besluit terug te keeren.
Voorzitter doet mededeeling van het plan van Lent en Elst, om gedurende den bloeitijd der fruitboomen een Imkersdag te Elst te organiseeren. De Heer de Visser maakt bezwaar, dat nu ineens besloten zal worden om de Imkersdag te Elst te houden; spreker wil als verleden jaar afdeelingen uitnoodigen, eveneens de Heer Beil.
Voorzitter zegt, dat dit voor het najaar kan geschieden, maar dit is een buitengewone Imkersdag, of zoo men wil excursie, maar nu de naam Imkersdag ingeburgerd schijnt te zijn, wenscht de Voorzitter hem te blijven behouden.
Besloten wordt de Imkersdag te Elst te houden en het Dag. Best. met de voorloopige werkzaamheden te belasten.

De suikerprijs voor voorjaarslevering wordt bepaald op 29 ct. per K.G. voor afdeelingsleden en 1 ct. meer voor verspreide leden.
(Wegens voordeeliger inkoop, is later door het D.B. de prijs met 1 ct. verminderd kunnen worden (Secr.) ).

Aan de orde Rapport van de Commissie van Vijf.
Aangezien voor behandeling van het Rapport maar weinig tijd meer overschiet, wordt op voorstel van den Heer v.d. Berg besloten, dat dit Rapport in een spoedig te houden H.B. verg. zal worden behandeld.
Vóór de H.H. Beil, Versteeg, v.d. Berg, Frankenhuis, Emmens, v.d. Brink en de Voorzitter; tegen dhr. Schaafsma.

De datum der Alg. verg. wordt vastgesteld op Donderdag 30 April a.s. des v.m. 11 uur in Hotel L'Europe te Utrecht en de agenda vastgesteld.
Niet voldoende gesteund de voorstellen van Afd. Groningen, Hulst, Warnsveld, Lunteren, weshalve zij niet op de agenda zullen worden geplaatst.
De Hr. de Visser wenscht aan de agenda van de eerstvolgende H.B. Verg. toegevoegd te zien, de kwestie, of een Redacteur voor onze Vereen. nog noodzakelijk is. Het besluit om den Secr. te laten wonen te Wageningen wordt voorloopig buiten werking gesteld en hem vergunning verleend te Amersfoort te blijven wonen.
Niets meer aan de orde zijnde, sluit de Voorzitter de vergadering.