Vraagbaak.


Vraag.
Bij opening van de kast bleken alle raten, benevens de in het najaar gevoerde suiker beschimmeld te zijn, terwijl er maar zeer weinig doode bijen op den bodem lagen. Wat is de oorzaak?
G.E. D. te R.

Antw.
Wij kunnen hier moeilijk over oordeelen, zonder dat alles te hebben gezien. Was het wel schimmel? Beschimmelde raten zijn groenachtig getint.
Schimmel ontstaat bij een vochtigen toestand. Stond uw bijenwoning op een natte plaats, dicht bij den grond? Heeft het in uw kast gelekt? Heeft U de vlieggaten te dicht afgesloten?

Een kast kan van boven goed afgedekt worden. Raten die erg zijn beschimmeld, zijn broos en hebben haar waarde verloren. Zwavelen helpt niet. Wanneer men suikerstroop op een vochtige plaats zet, dan komt er langzamerhand een laagje schimmel op.
Wanneer bijen in 't najaar suikerstroop opnemen, dan onttrekken ze er een gedeelte van 't water aan en bergen den voorraad in de cellen om deze dan nog te dekselen. Wordt er echter laat gevoerd, of bij koud weer, dan dekselen de bijen de cellen niet meer. De suikerstroop neemt water uit de lucht op en kan bedekt worden door een laagje schimmel.

Heeft U misschien een klein volk ingewinterd op een groot aantal raten? Dan kunnen vooral op een vochtige plaats veel raten in zoo'n kast schimmelen.
T.C. Hootsen.

Vraag.
Welke is de veiligste manier om in den herfst kastvolken te versterken met afgeklopte bijen?
D.B. te H.

Antw.
Wanneer in September de kastvolken geen broed meer hebben, dan gaat 't bijvoegen 't beste. Leg op de kast den separator, waaruit het plankje is genomen, zoodat de bijen tijdelijk door het gaas zijn gescheiden. Neem den volgenden dag den separator weg en leg een rooster in de plaats, waarna de vereeniging zonder vechten zal geschieden. Het is zeer aan te bevelen uit de afgeklopte bijen de koningin weg te nemen.
Bij strookorven kan men over de bijen van het korfvolk wat meel strooien en de bijen flink oprooken waarna men ook wat meel over de bijen van het afgeklopte volk (zonder moer) strooit. Men stoot deze dan op genoemd korfvolk. Meel en rook zijn ook best te gebruiken bij het vereenigen van een afgeklopt volk met een kastvolk. De bewerking heeft dan van boven plaats.
T.C. Hootsen.

Vraag.Welk is de veiligste manier in den zomer twee volken te vereenigen?
D.B. te H.

Antw.
Men zoekt dan uit het eene volk weer de koningin en handelt op dezelfde wijze als hierboven is aangegeven met behulp van separator en rooster.
Ik heb meermalen op de volgende wijze gewerkt, wanneer ik b.v. een koninginnevolk op 3 raten en bevruchte moeder en broed wilde vereenigen met een kastvolk waarvan de moeder opgeruimd moest worden, omdat ze te oud of te slecht was.
1°. Neem het kastvolk weg en plaats het op eenigen afstand van den stal. Zet in een Simplexbak het volkje op de 3 raten op een der zijkanten van den bak en plaats tegen de andere zijde der 3 raten een gaasvenster, dat precies in den bak past.
2°. Stop met papier of mos tijdelijk de vliegopening vóór de 3 raampjes af en sluit bovenop de 3 raampjes goed met een kleedje of bordpapier af. Daardoor is het koninginnevolkje tijdelijk opgesloten.
3° Zet die kast met het kon. volkje op de plaats van 't standvolk in den stal.
4°. Van het standvolk wordt de koningin weggenomen. Een deel der bijen vliegt reeds naar haar oude plaats in den stal.
5° Hang de raten met broed en bijen uit 't standvolk in de ledige ruimte van den bak waarin reeds het koninginnevolkje zit opgesloten.
6°. Door het gaasvenster krijgen de bijen denzelfden nestreuk en voederen de bijen der twee verschillende volken elkaar. Maak na ± 24 uur het vlieggat vóór het koninginnevolkje open, waardoor bijen van het standvolk in het kon. volkje komen. Neem later het gaasvenster weg en de vereeniging heeft geleidelijk en vreedzaam plaats gehad

Meerdere vragen zijn per brief beantwoord.
T.C. Hootsen.