Zwermverhindering in den vasten bouw. (Vervolg).

Uit de rij zetten.
De korven staan dus in de volgorde van de letters A. B. C. D en E, op de hei. Bij goede dracht worden B en D, die zwermen willen, drie M. naar voren gezet. Ze staan dus „uit de rij". Wat zal er nu gebeuren?

De vliegbijen van B, vliegen op A en C en van D op C en E. In die dagen zijn de zwerwlustige volken B en D, die geen enkele vliegbij meer hebben, tot andere gedachten gekomen. Het zwermen hebben ze opgegeven, waar het ons om te doen is en nu worden ze na die drie dagen weer in de rij gezet. De oude vliegbijen van B en D komen hierin weer terecht, want hun oude standplaats hebben ze niet vergeten. En hiermede eindigde de heer Minderhoud zijn interessante lezing.

Van de gelegenheid tot het stellen van vragen werd door enkelen gebruik gemaakt.
O.a. Vroeg de heer S. Roskam naar den afloop van het bijenvolk, dat door den heer Minderhoud in een open kast gehuisvest was. Hierop antwoordde de geachte spreker dat het niettegenstaande de strenge koude ('t vroor 17° C.) den winter goed was doorgekomen. In het volgende voorjaar had hij de k. bij een ander volk gedaan en gedroeg zich heel gewoon, zoodat zij van de kou niets geen hinder had gehad. Hoewel hij dat volk open en bloot in den stal had, werd er toch niet geroofd. Alleen toen hij uitgeslingerde honingraten vlak bij dat volk plaatste, werd er flink geroofd maar toen die raat weer verwijderd was, hield de rooverij ook op.
In Drente had de heer M, wel eens gehoord, dat wanneer een korf werd beroofd en hij werd op den kop gezet, zoodat de toegang tot den honing zooveel grooter was, de rooverij in eens ophield. Wie die proef dezen zomer eens wil doen wees dan zoo vriendelijk en schrijf de resultaten even aan den heer M. Ge zult hem zeer verplichten, ook de leden van andere afdeelingen.

Hierna werd na hartelijke dankzegging door den Voorz. aan den heer M. voor zijn leerzame lezing, de vergadering gesloten.

Kampen, G. SCHOUTEN.