Vakgeheimen van den korfimker.

Onder bovenstaand hoofd stond er in 't Februari-no. 1922 een stukje van den redacteur waarin hij meldde dat er een korfimker met 50-jarige ondervinding enkele vakgeheimen wilde bekend maken voor den prijs van 50 cents per lid der vereeniging.

De man is in staat:
1e. Voor- en nazwerm tegelijk afnemen.
2e. Eenige dagen voor de Veenendaalsche markt van zwermlustige voorzwermen een zwerm afnemen, en dan zwerm en moederstok voor eerlijk en goed gerecht te verkoopen.
3e. Het maken van kunstzwermen.

Nu is het niet mijn bedoeling als concurrent op te treden, doch ik wil mijn mede-imkers niet een middel onthouden om zeker te zijn geen zwerm van een gewonen korf te verliezen.
Deze methode is voor- en nazwerm tegelijk afnemen.

Tegen den zwermtijd, dus in begin Mei zoeken we uit den korf de koningin. Dat is beter gezegd dan gedaan zult u denken, doch het is heel eenvoudig, 's avonds wordt het volk afgeklopt. Men legt nu een moerrooster op den korf met het kale volk en zet den korf met broed er op, 's nachts loopen alle bijen naar boven, en den anderen morgen vindt men moer en darren onder den rooster. De moer wordt nu geknipt, en de korf weer op zijn plaats gezet, waarna men de moer door het vlieggat in laat loopen.

Bovenstaande methode van moer uitzoeken is voor imkers die weinig korven te behandelen hebben. Voor hen die er meer moeten doen geldt 't onderstaande.
Men zet de te behandelen korven op den kop, giet op het werk 1½ liter suikerwater, en laat ze zoo even staan. Vervolgens neemt men een strookussen hetwelk men op een vlakke plek neerlegt. De korf wordt voorzien van een jaagkieps en ± ½ M. boven het strookussen losgelaten. Bij het opspringen moet men hem direct weer grijpen. Wat gebeurt nu? De bijen vol en dik van het suikerwater, laten gemakkelijk los van de raten, meestal is met 2 maal botsen den geheelen korf ledig.
Men laat nu den jaagkorf op de zijde langzaam draaien, meestal ziet men de moer dan spoedig over den rand loopen. Moer knippen en volk op de oude plaats neerzetten.

Wij laten nu den korf rustig zwermen, de zwerm kan niet meer
wegvliegen. In de meeste gevallen vliegt hij weer op den korf terug, daar de moer voor den stok neervalt en door de bijen niet opgemerkt wordt.
Nu gaan wij iederen avond luisteren of wij de jonge koningin hooren fluiten. Zoodra wij dit vernemen, komt het werk waar het om gaat aan. Wij zullen voor en nazwerm tegelijk afnemen. Het geheele volk wordt afgeklopt, of gebotst en op een willekeurige plaats in den stal gezet, of in een kast opgezet. De vliegbijen komen op den moederstok terug. Iederen dag loopt er broed uit, zoodat in het volk weldra de natuurlijke orde weer hersteld is. Van de uitloopende koninginnen blijft er maar één, de andere worden afgebeten.

Men heeft nu bereikt:
1e. men loopt niet het gevaar zijn voorzwerm te verliezen;
2e. men heeft een geduchten jager met jonge moer;
3e. de moederstok geeft geen nazwerm meer.

Baarn, JAC. SCHOUTEN.