De 3e Nederlandsche Imkersdag te Kampen. (Vervolg).


Gehoorzaal te Kampen, alwaar de deelnemers zullen worden ontvangen

Wanneer het zoover komt dan zullen zoowel de was als de honingvervalschingen spoedig tot het verleden behooren, en zullen de imkers niet zelf met groote kosten een honing- en wascontrôlestation behoeven op te richten.

Waarom moeten honing en was onvervalscht zijn? Dit is misschien een overbodige vraag omdat iedereen natuurlijk het economisch belang hetwelk hierin schuilt, zal inzien. Honing is een natuurproduct van hooge waarde; behalve de zeer licht verteerbare suikersoorten, glucose en fructose welke dezen honing bevat, komen daarin voor in oplosbaren en voor het menschelijk lichaam zeer gemakkelijk opneembaren vorm ijzerverbindingen, phosphaten, stikstofhoudende stoffen en vitaminen; stoffen welke voor het menschelijk lichaam onontbeerlijk zijn. Niet te vergelijken is hierbij kunsthoning, gemaakt door gewone suiker in zuur om te zetten in invert-suiker en er een geurtje en een kleurtje aan te geven. Het verschil in gebruikswaarde tusschen honing en kunsthoning is even groot als het zou zijn tusschen melk en kunstmatig uit vet en eiwitstoffen gemaakte melk. Alleen in grove chemische samenstelling gelijken honing en kunsthoning op elkaar; we weten echter reeds lang dat het bij voedingsmiddelen lang niet altijd op de grove chemische samenstelling aankomt, doch dat juist kleine hoeveelheden soms zelfs sporen van sommige stoffen, als ijzer, phosforzuur, voedingszouten enz. en niet te vergeten de vitaminen een groote rol spelen.

Het koopen van onvervalschten honing is dus voor den consument van het allergrootste belang.
Het gebruiken van onvervalschte was is voor den imker eveneens absoluut noodzakelijk; kunstraat gemaakt van vervalschte was leidt tot allerlei narigheden in het bedrijf, is schadelijk voor den broedaanzet en voor het honinggewin (met enkele uitgebouwde vervalschte kunstraten wordt het verschil dat de bijen maken, gedemonstreerd).

Over het was- en honingonderzoek zelve zal ik verder kort zijn; ik zal U niet vervelen met het vertellen over chemische onderzoekingen, waar U uit den aard der zaak weinig van zou begrijpen.
Alleen in 't kort het volgende:
Er zijn verschillende soorten suiker: saccharose rechts draaiend, inverteerbaar, niet reduceerend; glucose: rechts draaiend, niet inverteerbaar, reduceerend;
Invertsuiker (een mengsel van r. glucose en l. fructose): links draaiend, niet inverteerbaar, reduceerend.

Wanneer we honing willen onderzoeken op vervalschingsmiddelen (aardappelstroop, suiker en kunsthoning) hebben we te controleeren:
a. of de reactie van Fiche negatief of positief is;
b. hoe de draaiing is voor en na inversie;
c. hoe groot het reduceerend vermogen is voor en na inversie; uit de vergelijking der uitkomsten kan de toevoeging van suiker, van invertsuiker en van aardappelstroop, worden afgeleid.

Het was-ondêrzoek.
Dit is moeilijker dan het honingonderzoek, omdat er zooveel vervalschingsmiddelen zijn. Was wordt o.a. vervalscht met: paraffine, stearine, ceresine, colophonium, hars, carnaubawas, wolvet, japan-was enz.
Voor het onderzoek van was bepalen we: het smeltpunt, het soortelijk gewicht, het zuurgetal, het verzeepingsgetal, het estergetal (= verzeepings-zuurgetal), het verhoudingsgetal estergetal/zuurgetal en de brekingsindex.
Deze cijfers zijn voor normale was:
Er zijn enkele eenvoudige methoden om was, zij het dan oppervlakkig te keuren:
a. bij het kauwen mag was niet aan de tanden kleven en gekneed tusschen de vingers niet aan de vingers.

Vervalsching met. . . . . . . kauwen . . . . . . . . . . . . . . . . kneden tusschen de vingers

talkvet . . . . . . . . . . . . . kleeft in geringe mate . . . . . . .kleeft sterk
paraffine . . . . . . . . . . . . niet . . . . . . . . . . . . . . . . . . niet
ceresine . . . . . . . . . . . . .niet . . . . . . . . . . . . . . . . . . niet
hars . . . . . . . . . . . . . . . niet (bittere smaak) . . . . . . . .zeer plastisch
colophonium . . . . . . . . . . kleeft sterk . . . . . . . . . . . . . kleeft matig id.
carnauba . . . . . . . . . . . . stroef en korrelig . . . . . . . . . te hard om te kneden
stearine . . . . . . . . . . . . . kleeft zwak . . . . . . . . . . . . .kleeft zwak
wolvet . . . . . . . . . . . . . . kleeft niet of . . . . . . . . . . . .kleeft sterk
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . bijna niet, smaakt
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . naar wolvet
Japanwas . . . . . . . . . . . . kleeft niet . . . . . . . . . . . . . .kleeft