Ingezonden.

Twintig jaar ervaring met den carbollap.

M. de Redacteur.
Naar aanleiding van het „pro" en „contra" geschrijf over het gebruik van de carbollap, neemt ondergeteekende de vrijheid U mede te deelen dat hij die „bijentemmer" reeds twintig jaar gebruikt (w.o. 5 jaren in Suriname.) Nog nooit is hem iets gebleken van de nadeelige gevolgen van het gebruiken van het absoluut vluchtige phenol. Zelfs niet als wel eens per ongeluk de lap op de broedkamer was blijven liggen zoodat ± de geheele bevolking naar buiten was geloopen. In tabaks- en papierrook zijn zeker voor de bijen althans even gevaarlijke stoffen aanwezig als carbol. Zij hebben daarenboven het bezwaar niet zoo vluchtig te zijn, zij zijn teerachtig en blijven dus overal aan hechten. Van belang is wel zuiver carbol, phenolum liquidum uit de apotheek te gebruiken ƒ 1,65 p. K.G. in den groothandel.

Hoogachtend, Uw d.w.
BOLTEN, milit. Apotheker.
Amersfoort, 20 Januari 1926.

NASCHRIFT.
Wij danken den Heer Bolten zeer voor de mededeelingen over zijne ervaringen met den carbollap gedurende een 20-tal jaren. Dergelijk langdurig gebruikmaken van dezen lap legt meer gewicht in den schaal dan theoretische overpeinzingen. Wat serieuse onderzoekers, als juist hebben bevonden, behoeven wij niet nog eens aan een proef te onderwerpen. Niettemin, stel ik voor, gedurende dezen zomer eens goed op die volken letten, welke met den carbollap zijn behandeld en dan aan het eind van het jaar zijne ervaringen eens aan dit blad mede te deelen. De zaak is er belangrijk genoeg voor. Tot zoolang zullen we de kwestie laten rusten.
Red.

Wij geven hieronder nog een afschrift van een schrijven van Prof. Dr. E. Zander, waarvan wij het orgineel ter inzage kregen.

Het schrijven van den Heer Hootsen over de schadelijkheid van de Carbollappen voor menschen en bijen, dat ons reeds bekend was, is volstrekt valsch en misleidend. Ik en vele andere Imkers die men niet als nieuwelingen beschouwen kan, gebruiken sinds jaren de carbol voor bijenbehandeling met het beste gevolg, zonder ook slechts het geringste nadeel bemerkt te hebben. U kunt dit zonder eenige bedenking in het Maandschrift bekend maken. Overigens heeft reeds het Maandschrift voor Bijenteelt Januari 1926 het genoemde artikel voldoende bestreden.

Hoogachtend,
geteekend Dr. ZANDER.