4e Nederlandsche Imkersdag.

In Haarlem stond mijn wiege, mijn eerste huis en school.
Het is een stad van bloemen, van rozen en viool;
Stad van vergeet-mij-nieten, aan vaarten en aan vlieten,
Waar tusschen ik nog dikwijls, in mijn verbeelding dool.

(Nic. Beets.)

De Afd. Kennemerland heeft de eer, U uit te noodigen, den 4en Nederlandschen Imkersdag te bezoeken, die den 29 Mei gehouden zal worden te Haarlem, in de Kroon aan de Groote Markt, de oude historische plek,, waar ten tijde van de Germanen de eerste bewoners zich vestigden op een zandbank aan het Spaarne. Eeuwen lang heette die plek, die het begin van Haarlem is, „het Sant." Daarop werd na het jaar 1000 de kleine parochiekerk gesticht, voor welker poort even na 1200 de geestdriftige oproep gedaan werd voor een Kruistocht naar het Heilige Land, een tocht, waaraan de in St, Bavo. hangende klokjes, de bekende Damiaatjes, nog de herinnering bewaren.
Aan dat Sant werd het fiere gravenslot gebouwd voor den Roomsen Koning Willem II, dat als raadhuis ingericht, nog heden ten dage zijn hoekige tinnen zoo trotsch in de lucht steekt, als ware de tijd van 7 eeuwen maar een schaduw geweest. Aan het Sant vindt ge nog het onaanzienlijk gebouwtje, dat Haarlems eerste raadhuis is geweest, reeds vóór den tijd, dat de burgerij zich van den koninklijken Graaf de eerste voorrechten kocht, waardoor Haarlem tot stad verheven werd.

Daar vindt ge ook het huis, waarin Laurens Jansz. Coster woonde die de uitvinding der boekdrukkunst deed, een uitvinding, die een reuzenschrede voorwaarts beteekende op het pad van ontwikkeling en beschaving, en ge ziet het groote bronzen standbeeld, tot Costers eere opgericht. Ge merkt op, de oude mooie vleeschhal, in 1600 gebouwd, in Renaissance-stijl opgetrokken, op de plaats, waar eertijds het Karmelieten-klooster stond, de woning van de stille monniken in hun grijze pijen, eenvoudige broeders, doch dragers van beschaving en vrede in die ruwe tijden van barbaarschheid en eeuwigen twist.

Het Sant, later Groote Markt genaamd, is door alle tijden heen geweest het brandpunt, het hart van Haarlem. Daar heeft weerklonken het geestdriftige "God wil het!" van de Kruisvaarders, daar riep Witte van Haemstede de dappere burgers samen, die met hem de Vlamingen uit Holland zouden verdrijven; vandaar trok tijdens het Spaansche beleg de kordate Kenau Simons Hasselaer met haar moedige vrouwenschaar naar de wallen. Op dat plein liep het volk te hoop en klonken kreten van oproer en opstand, daar is bloed gevloeid van hen, die zich ter wille van vrijheid en recht dorsten verzetten tegen de heerschende machten. Op dat plein ook werden feesten gevierd, werden tournooien gehouden en werd aan het eind der 18e eeuw met de Fransche broeders om den vrijheidsboom gedanst.

Aan dat aloude plein met zijn schilderachtige samenvoeging van monumenten, waarop het stempel der verschillende eeuwen gedrukt staat, aan dat plein roepen wij U op tot een feestelijke bijeenkomst, een vergadering, waar we alles, wat ons kan scheiden, willen bedelven en vergeten, en waar we alleen willen samenzijn, om alle banden, die ons binden, te versterken en hechter, vaster te snoeren, opdat onze Vereeniging en de Bijenteelt er de schoone vruchten van mogen plukken.

Des namiddags gaan we een autotocht maken door Hollands tuin en Hollands duin. Wel is waar zijn de bloembollen, die Haarlem beroemd gemaakt hebben tot ver over den Oceaan, zoo goed als uitgebloeid. Maar ge zult het ervaren, ook zonder die bloemenvelden is Kennemerland een schoone landstreek. De tocht gaat langs den Hout, een der laatste resten van het groote woud, dat eens van Wassenaar tot Alkmaar den binnenrand der duinen volgde, door Aerdenhout, om Elswout heen, een der schoonste landgoederen van de duinstreek; langs Kraantjelek en den Blinkert, waar eens Grave Floris' zoon den Hollandschen liebaart plantte, die het verslagen volk den verloren moed teruggaf; door Zandvoort; langs de zee, onze eeuwige vijand, die nochthans ons volk groot gemaakt heeft; langs den Zeeweg, die pas eenige jaren geleden is aangelegd en waarlangs men prachtige panorama's heeft over het schoone duinlandschap; vervolgens naar het bijenpark Mellona, om den tocht te besluiten in Hotel Velserend, gelegen tegenover de ruïne van Brederode, die vooral bij het licht der dalende zon zoo schilderachtig gelegen is, en tusschen welker bemoste en met klimop begroeide muurklompen de romantisch aangelegde bezoeker kan droomen van vergane tijden en oud gebeuren.
Wie wil, kan na de thee door de duinen naar Haarlem terugwandelen; wie minder tijd heeft, wordt per auto naar het station Haarlem teruggebracht.

Komt, mede-imkers, komt allen ter feestvergadering! En laten we den volke toonen, dat we, bij alle onvrede en verdeeldheid om ons heen, te zamen kunnen genieten in blijde eensgezindheid en goede harmonie, en dat we, evenals weleer de eenvoudige stille kloosterbroeders van de overzijde van het Sant zijn: dragers van eendracht en beschaving en vrede.