Zwermverhindering door middel van den Alleystrap?

(en nog iets)

Vele imkers hebben, geïnspireerd door de warme aanbeveling van den Heer Raad verschenen zomer de zwermval gebezigd en tot op heden hoort men niets aan lofzangen op het gebruik ervan. Onderget. heeft er ook vele voordeelen van ondervonden, doch meer nadeel wat deed besluiten den trap buiten bedrijf te stellen.

Wanneer men op een drukken drachtdag bij zijn kasten vertoeft, welke
voorzien zijn van een Alleystrap doet het onaangenaam aan dat men de
bijtjes ziet tobben, om zich door de openingen tusschen de roosterstaafjes te wringen en wanneer men op het eind van de schuin afloopende vliegplank een latje timmert dan constateert men des avonds een groot aantal stuifmeelpollen welke er voor gerold zijn (geteld op een dag ± 700).

Bij gewone ronde korven behoeft de bij welke van het veld thuiskomt misschien maar vijf centimeter te loopen voor zij haar nectar kwijt kan. Bezien wij nu onze dubbelwandige kast eens, dan ziet men dat de drachtbij, vanaf het vlieggat, hetwelk zich meestal op de bodem bevindt, tot in de honingkamer ± 60 centimeter moet loopen. Plaatst men nu nog een versperring voor het vlieggat, dan kan men zich indenken welk een verlies aan arbeidstijd dit op een heele kolonie beteekent.

Er wordt wel eens beweerd dat de haalbij hare honing in de eerste de beste cel afzet, doch als men eenige oogenblikken voor zijn observatiekast verblijft, ziet men de van buiten komende gemerkte bijen zich zoo goed en zoo kwaad opwerken tot boven het broed om daar haar last kwijt te raken. Daarom imkers maak het vliegkanaal van Uw kasten op halve kasthoogte en beveiligt U voor het verlies van den kostbaren voorzwerm, door de moer een vleugel te knippen.

Een probaat middel om een koningin in de zwermtijd uit een kast te vinden is: Hang des avonds een ledige darrenraat midden in het broednest. Voer vervolgens het volk een weinig speculatief van onderen en men zal den volgenden dag de moer in de meeste gevallen op deze raat eierleggende aantreffen.
Hot is heel mooi en dikwijls voordeelig de bijen dwang aan te doen, doch m.i.z. niet door middel der Alleystrap.

Baarn, stand „Debora",
JAC. SCHOUTEN.