OFFICIËELE MEDEDEELINGEN.

secretariaat der Vereeniging: RANDENBROEKERWEG 11, AMERSFOORT
Postrekening No. 27772.

Lezingen en Cursussen.

Er kwamen nog weinig aanvragen hiervoor binnen. Vóór 1 September verwachten wij deze nog.
De Regeering betaalt voor lezingen den spreker en de reiskosten tot een maximum van ƒ 1,50, indien er minstens 20 hoorders zijn,
Voor cursussen, welke minstens 12 deelnemers moeten tellen, welken op den dag van opening minstens 18 jaar zijn, betaalt elke deelnemer een bedrag ineens van ƒ 2,50, terwijl de afdeeling moet zorgen voor een verlicht en verwarmd lokaal. De Regeering draagt in de kosten van het honorarium en reiskosten van den leeraar bij.
Verdere inlichtingen en formulieren gaarne na aanvrage.

Zoolang de voorraad strekt,

nog verkrijgbaar bedrukte convocatiebiljetten tegen den prijs van ƒ 1,75 per 500 stuks franco huis.

De Honingcommissie

heeft dezer dagen aan afdeelingssecretarissen een formulier gezonden ter invulling. Wij dringen er op aan, dit formulier zoo spoedig mogelijk terug te zenden en liefst volledig ingevuld aan den Secretaris dier commissie Randenbroekerweg 11, Amersfoort.

Tentoonstellingen.

Op 9, 10 en 11 September a.s. zal een groote Nationale Landbouwtentoonstelling te Tiel gehouden worden, waar ook eene afdeeling Bijenteelt vertegenwoordigd zal zijn. Als bizonderheid deelen we mede, dat alleen zuivere Inlandsche honing mag worden ingezonden. Hulde!
Men vrage Vraagprogramma bij dhr. J.N.J. van Mourik te Kerk-Avezaath bij Tiel.

Kort verslag van de Hoofdbestuursvergadering
op Maandag 5 Juli in Hotel Terminus te Amersfoort.

Met kennisgeving afwezig de Heeren de Visser en v.d. Brink.
Notulen van de laatste twee vergaderingen werden zonder aanmerkingen goedgekeurd.
In September zal eene regeling getroffen worden voor het ten geschenke geven van minder verkoopbare artikelen. Aan de orde de statuten en huish. reglement. Deze zijn door het D.B. opnieuw geconstrueerd en bereids aan de leden van het H.B. ter bestudeering toegezonden.
Eenig debat ontstaat over het brengen van verschillende artikelen der statuten in het Huish. Reglement. Besloten wordt het concept zonder eenige wijziging aan de afdeelingen aan te bieden en te wijzen op verschillende mogelijkheid bij Ringvorming, verkiezing H.B. lid en van den Voorzitter, met de op deze vergadering naar voren gekomen wenschen van het H.B. als prae-advies.

De door het H.B. goedgekeurde statuten en H.R. zullen in het Julinummer worden gepubliceerd, terwijl amendementen tot uiterlijk 1 October kunnen worden ingediend.
Met de gemeente Wageningen zal nog onderhandeld worden over verkoop van een strook grond langs den voortuin van het Bijenhuis voor het aanleggen van een trottoir en bij de Algem. Verg. met voorstellen daaromtrent komen.

Besloten wordt de suikerprijs te stellen op 20¼ ct. voor de afdeelingen, 21½ ct. voor verspr. leden en 25 ct. voor niet-leden en voor leden, welke buiten de afdeelingen om bestellen, overigens tegen de als steeds geldende bepalingen.
Besloten wordt tevens het salaris van den Directeur-Boekhouder vast te stellen op ƒ 2500.— per jaar, nadat nog eenigen tijd gesproken werd over de wenschelijkheid dit bedrag lager te stellen en tantièmes in vooruitzicht te stellen. Alleen de Heeren Versteeg en v.d. Berg blijken voor de laatstgenoemde regeling te zijn.

Voorzitter deelt mede, dat het in zijn voornemen ligt het 30jarig bestaan der Vereeniging feestelijk te herdenken, zoomogelijk door een internationaal bijenteeltcongres plus tentoonstelling.
Met enthousiasme aanvaardt het H.B. dit voornemen en zal tijdig met de voorbereiding een aanvang gemaakt worden.
Het voorloopig comité zal bestaan uit: den Voorzitter, Mr. F.A. Ebbinge Wubben, S. Frankenhuis, H.A. Beil en Joh.A. Joustra.
Vervolgens wordt besloten met de stemmen van dhr. Versteeg, v.d. Berg en Schaafsma tegen, om ter gelegenheid van het 50 jarig feest van het Rijks-landbouwonderwijs een bedrag groot ƒ 50.— beschikbaar te stellen aan de commissie daarvoor.

Aan de afdeelingen zullen door de honingcommissie vragenlijsten worden toegezonden, teneinde voldoende gegevens te verkrijgen voor een mogelijk op te richten honingverkooporganisatie.
Dhr. Versteeg wenscht werkteekeningen ter beschikking te stellen van bijenkasten, waarvoor het H.B. veel gevoelt. Niets verder aan de orde zijnde, wordt de vergadering gesloten.

Iets over den suikerprijs.

Wij hebben in het vorig Maandschrift een staatje gepubliceerd waarin we met cijfers duidelijk deden uitkomen, dat dit jaar de suiker zóó goedkoop geleverd zal worden, als nog nooit tevoren.
Nu zenden ons verschillende afdeelingssecretarissen een krantenuitknipsel, waarin vermeld wordt, dat de I.B. de suiker dit jaar nog goedkooper dan onze Vereen, levert.
Wij hebben het vorig jaar een en ander duidelijk uiteen gezet en medegedeeld, dat het Hoofdbestuur de Imkers niet wenscht te bedriegen met minderwaardige suiker, doch alleen en uitsluitend suiker van goede kwaliteit wenscht te leveren.
Om voor eens en voor altijd onze leden duidelijk te doen worden, hoe het mogelijk is, lager prijzen te noteeren, lichten we hieronder enkele zinsneden uit een H.B. verslag van den Imkersbond, hetwelk gepubliceerd werd in de Protestimker, uitgegeven door den ex-Secretaris van dien bond. Wij lezen daar o.m. het volgende.

H.B. verg. van 10 Nov. 1925.
"De Heer Homoet heeft evenals de Secr. klachten vernomen over te veel
vuil in de suiker. De Heer Homoet betreurt het ten zeerste, dat wij met dit artikel zoo slecht voor den dag zijn gekomen en dat nog wel den eersten keer waar wij juist door goede suiker te leveren een goede reclame zouden hebben gehad voor onzen bond.
De Secr. vult dit aan en zegt, dat hem uit Veenendaal klachten zijn toegekomen over het vele vuil in de suiker, welke ook de blankheid mist, van die, die door de oude vereen. is geleverd aan hare leden en bewijst dit door een tweetal monsters te toonen, een van den Imkersbond en een van de oude vereen. Allen zijn het er over eens, dat die van de oude vereen. het verre wint."
Verder wordt in genoemd blad nog medegedeeld, dat dhr. van Os in bijzijn van dhr. den Hartog (H.B. lid van dien Bond) aan de fa. Jacobsen veegsuiker bestelde à ƒ 10.— per zak.

Maar wat zegt men ervan, als men na het lezen van de brutale suikercirculaire van het vorig jaar en, het zou mij niets verwonderen ook weer dit jaar, in genoemd blad leest, dat de Voorzitter van den Imkersbond in een onderhoud, dat hij den zelfden avond van het bekend maken van onzen meerprijs, met den ex-Secretaris van dien bond had, mededeelde, dat hij onzen prijs bar laag vond.

Onze afgevaardigden ter Alg. Verg. hebben de verschillende monsters suiker gezien en kunnen een oordeel vellen over de kwaliteiten van beide suikersoorten.
Ons Hoofdbestuur wenscht niet te knoeien en derhalve kunnen wij den
suiker niet voor lageren prijs leveren, dan welke genoteerd is in het Julino. van ons Orgaan.

Echter behoeft dit eenige wijziging, daar een fout in de noteering voor niet-leden is binnengeslopen. De suikerprijs voor niet-leden en in verband daarmede leden, welke buiten het afdeelingsbestuur om bestellen is niet 26, doch 25 ct, terwijl afdeelingen welke de suiker in 50 K.G. zakken verlangen, per zak van 50 K.G. 30 ct. extra betalen.

Hiermede hopen we, al is het misschien overbodig, dat onze leden de overtuiging zullen hebben gekregen, dat óók op het gebied der suikerlevering het Hoofdbestuur alles doet, wat in het belang der Imkers maar eenigszins gedaan kan worden, zonder de Vereeniging in financieële avontuurtjes te storten en zonder de Imkers „gelukkig" te maken met suiker van inferieure kwaliteit.

De Secretaris,
JOH.A. JOUSTRA.

P.S. Wie meer van deze zaken wil weten, bestelle eens zoo'n Protest-Imker bij den Heer J.P. Boender, Friesschestraat 4 te Amersfoort, welke circulaire is opgenomen in onze Bibliotheek.