Uit andere landen.

I.
In "l' Apicultuur" van Februari 1925 doen meerdere Fransche imkers mededeeling van hun ervaring opgedaan met het laten staan gedurende den winter van de honingkamers op de broedkamer. Hoewel zulks uit een soort gemakzucht wordt gedaan, althans om arbeid te sparen, bijv. bij een bijenstand van 30 volken, welke ver van huis worden gehouden, blijken meerdere imkers, die inwinterden met de honingkamers, hiervan in 't geheel geen nadeel te ondervinden.
Er wordt niet medegedeeld, of koninginneroosters aanwezig waren, en indien dit wel het geval was, of deze voor de inwintering werden verwijderd.

II.
In hetzelfde tijdschrift (l' Apicultuur, Februari 1925) doet Devauchelle mededeeling van zijne ondervindingen met een tweelingskast, waarin twee volken worden gehouden en worden overwinterd, gescheiden door een dunne scheidingswand.
Waar het gemiddelde verbruik van 15 Sept. - 15 Mrt. bij zijn gewone kasten steeds ongeveer 5 K.G. was, verbruikten de beide volken in de tweelingskasten niet meer dan 7 K.G. samen, dus per volk ongeveer 3½ K.G. Op elke twee spaarde Devauchelle dus 3 K.G. wintervoorraad uit.
In 95 procent van de gevallen overwinterden de tweelingsvolken beide tegen den scheidingswand aan; ze verwarmen elkaar dus en gebruikten daarom minder voedsel.

D. B.