Ingezonden.

Eene belangrijke wetenschap bij de bereiding van bijenwas.
Ter voldoening aan de wetenschappelijke mededeelingen van onze voorgangers, die ons over de bijenwasbereiding gegevens nalieten, zij nu eens een punt aangehaald, hetwelk ik onlangs ontmoette bij het bereiden van bijenwas met mijn stoomwassmelter.
Ik ondervond n.l. dat eene hoeveelheid bijenraat, hetwelk in mijn bijzijn grootendeels ook door mijzelf bij een imker uitgesneden werd in grootendeels uit gebrek in de woningen gestorven volken, een soort raatwas moet zijn achtergelaten, hetwelk slechts een gering vetgehalte schijnt te hebben behouden, (hetwelk na overweging kan aangenomen worden, te berusten op het uitverteren daarvan).

De bijen moeten dus wel het raatwasvet hebben opgegeten alvorens den hongersdood te sterven. Imkers die derhalve uit een bepaald raatquantum bijenwas willen bereiden, zouden dan moeten letten op deze factoren en inplaats van een paar kilogram accijnsvrije goedkoope suiker te sparen, de bijenvolken tegen den onwaardigen hongersdood kunnen beschermen en bovendien later een raatwas met
flink vetgehalte tot belooning kunnen krijgen.
Andere insecten b.v. kwamen bij de bovenbesproken gestorven volken niet voor en was verder niets abnormaals waar te nemen.

Heerlen, Febr. 1926.
M.J. L.

Mijnheer de Redacteur.
Hoewel het afgeloopen jaar 1925 Red. als een goed honingjaar wordt genoemd, moet ik tot mijne teleurstelling mededeelen, dat dit niet overal het geval is geweest. In het voorjaar stonden mijne volken in een fruitrijke streek, later op boekweit en lindenbloesem en in het najaar op de heide. Het eenige wat in overvloed gehaald werd was „propolis." Alles werd aan elkaar gekit, zoodat ik steeds met geweld te werk moest gaan om een en ander van elkaar los te krijgen.

Mijn volken welke ik steeds zonder masker behandel, waren zoo kwaad dat ik er goedschiks niet bij durfde te komen. Een boer die er dagelijksch met zijn vee langs kwam riep mij toe „dat zijn geen honingbijen maar steekbijen," de man had werkelijk gelijk.

Na afloop van het seizoen heb ik de kasten en raampjes van bedoelde kleefstof gezuiverd, hierbij kleefde het zoo aan mijn handen, dat ik het er met een borstel met zeep in warm water niet af kon krijgen, diepe kloven en springende handen was het gevolg.

Kan een onzer leden mij soms mededeelen of bovenstaande ook elders is voorgekomen. Mijnheer de Redacteur dank voor de plaatsing.

ABONNÉ.