Uit den Vreemde.

Een bisschop wilde een afgelegen parochie in het gebergte bezoeken. Om onnoodige uitgaven te voorkomen werd bij het bericht van het voorgenomen bezoek verzocht de ontvangst zoo eenvoudig mogelijk te doen zijn. De Pastoor schreef toen, dat hij zich verheugde in het bezoek van zijn bisschop.

Na aankomst en na afloop van de ambtsbezigheden verzocht de pastoor den Bisschop met hem te willen gaan middagmalen. Gezeten aan den disch moest het wel opvallen, dat deze eer luxeus dan eenvoudig was. Op de vraag of de pastoor zelf rijk was volgde een ontkennend antwoord; maar, vroeg toen de bisschop, hoe kunt gij dan dit alles bekostigen? Ja, zeide daarop de Pastoor, ik heb een groot aantal maagdelijke jonkvrouwen, die steeds zorgen dat ik mij ruim kan bewegen. Ik zal u hen toonen zoodra de tafel is afgeloopen.

Na afloop van het diner werd de bisschop gebracht naar de bijenstal. Ziet hier, zeide de pastoor, de schepselen, die mij ieder jaar een aanzienlijk voordeel opleveren, waardoor ik in staat ben hooggewaardeerde gasten met de hun toekomende eer te ontvangen. Sedert dien tijd gaf deze bisschop, als een pastoor klaagde over de schrale inkomsten van zijn parochie, steeds den raad om ook bijen te gaan houden.

v. R.

Uit Brittisch Bee Journal.
Op 22 Juli verliet 't stoomschip Ballarat tegen zonsondergang de haven van Durban (Zuid-Oostkust van Afrika) met bestemming naar Londen. Er woei een stormachtige Zuid-Westenwind, die de geheele nacht aanhield. Bij 't licht worden merkte een matroos een bijenzwerm op, die op een beschutte plaats van een reddingsboot was gezeten. Hier hadden zij beschutting gezocht tegen storm en regen. De zwerm werd in een kist opgevangen en met suikerwater in het leven gehouden. Bij goed weer vlogen enkele bijen om het schip, tevergeefs speurende naar land en bloemen. Bij aankomst in Londen waren de bijen nog in leven en zijn toen door een imker mede naar huis genomen.

Jan. '25, v. R.

Dracht op 1 Mei 1923.
7 uur v.m. temperatuur 9° zwakke vlucht.
8 uur v.m. temperatuur 12° sterke vlucht, sterke dracht, afname . . . . 200 gr.
9 uur v.m. temperatuur 14° sterke vlucht, sterke dracht, afname . . . . 300 gr.
10 uur v.m. temperatuur 15° sterke vlucht, sterke dracht, afname . . . . . 0 gr.
11 uur v.m. temperatuur 17° sterke vlucht, sterke dracht, toename . . .500 gr.
12 uur v.m. temperatuur 19° sterke vlucht, sterke dracht, toename . . .500 gr.
1 uur n.m. temperatuur 20° sterke vlucht, sterke dracht, toename . . . 500 gr.
2 uur n.m. temperatuur 21° sterke vlucht, sterke dracht, toename . . . 500 gr.
3 uur n.m. temperatuur 22° sterke vlucht, sterke dracht, toename . . . 600 gr.
4 uur n.m. temperatuur 20° sterke vlucht, sterke dracht, toename . . . 700 gr.
5 uur n.m. temperatuur 19° sterke vlucht, sterke dracht, toename . . . 800 gr.
6 uur n.m. temperatuur 17° sterke vlucht, sterke dracht, toename . . . 700 gr.
7 uur n.m. temperatuur 15° sterke vlucht, sterke dracht, toename . . . 600 gr.
Totaal toename . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5400 gr.

De kast stond voor het dakvenster van een bovenwoning in Zwitserland. De buitengewone oogst van een dag, uur voor uur opgenomen, scheen mij belangrijk genoeg toe er mededeeling van te doen. Met de toenemende zon tegen 12 uur sloten de bloemen zich van paardenbloem en boksbaard, toen verdwenen de oranje gele pollen en kwamen de grijze pollen van de appelbloesem.
Uit de Schweizersche Bienenzeitung van Nov. 1923.
v. R.