Ingezonden.

Daar U in 't laatst verschenen No. van ons Maandblad, vraagt alle bijzonderheden, welke men opmerkt, niet alleen te onthouden of te noteeren, maar deze ook te melden, daar zal ik nogmaals aan Uw verzoek voldoen en u iets vermelden, wat mij nog nimmer overkomen is zoolang ik zelf bijen houd, noch vóórdien, toen ik ze als jeugdig persoon van een jaar of 21-22 na moest gaan loopen voor iemand bij wien ik toen in huis was.

Ik ga ongeveer een 30 jaren met de bijen om, waarvan zeker een 25-tal als zelfstandig imker. Doch nu ter zake: Ik verlangde dit jaar zoo mogelijk van elk mijner 3 volken, die ik als opzetter had overgehouden een vóór- en nazwerm. De voorzwermen kwamen laat, want u weet zelf hoe de Zomer is geweest, maar omdat wij hier op Hollandsch noordpunt wonen is die nog slechter geweest hier als elders. Slechts 1 zegge 1 warmen dag hebben wij dit jaar gehad. De nazwermen kwamen meer dan 10 dagen later dan de voorzwerm.

Eén dezer nazwermen deed ik boven in de O-B, die ik weer vrij gemaakt had, om 10 honingraampjes (met bladen was) vol te laten bouwen, tevens om dan in 't najaar de oude moer van de voorzwerm, die onderin gehuisvest was te vervangen door de jonge moer bovenin. Dat geschiedde 1 Augustus. Den volgenden dag trok de heele nazwerm met koninginnen en al er uit en trok tot mijn groote verbazing de woning in, die ze den vorigen dag verlaten had. Hebt u ooit zooiets meegemaakt? Dat een zwerm een woning wel eens verlaat is bekend (hoewel 't bij mij nooit voorgekomen is) maar dat 't volk weer terugtrekt, heb ik nog nooit gehoord of gezien.

Toch zou ik gaarne hebben dat mijn honingraampjes volgebouwd werden. Als u soms een kaal volk 3/4 September disponibel had, houd ik mij aanbevolen. Zoo heb ik verleden jaar ook een kaal volk in de bovenkamer van 'n Simplex gehuisvest en later vereenigd met 't onderste volk, wat mij uitstekend bevallen is, daar ik zoodoende voor den winter en tevens voorjaar een zeer zwaar volk had.

De voorzwerm van dat volk kwam 18 Juli af en werd gehuisvest in een flink groote, totaal leege korf. Heden den 29 Augustus is die korf bijna niet op te lichten, zoo zwaar, en dat niettegenstaande de laatste 10 dagen van Juli die in 't algemeen nat en guur waren, en alleen Augustus mij goed is geweest. Eerst heden hebben de bijen over Augustus 't zwaarst gevlogen.

Wasplaatjes van thuiskomende bijen heb ik dit jaar niet waargenomen. De temperatuur is veel te laag en te guur is 't geweest. Dag aan dag heb ik ze gadegeslagen, uren achtereen, maar niets op dat punt gezien. U zou mij een genoegen doen met mij te berichten of U een geval als er boven is medegedeeld al eens gehoord of zelf waargenomen hebt of zoo niet 't eens in ons maandblad ter sprake te brengen en er naar te vragen. Ik ben er nieuwsgierig naar, ten 2e of U over een kaal volk kunt beschikken of ter beschikking krijgen, tevens met vermelding van prijs, korfje inbegrepen.

En tot slot. Het volk waarvan ik verleden jaar 4 zwermen afgenomen heb (2 aan 2 vereenigd) gaf dit jaar weer 't eerst de voor- en ook de nazwerm, terwijl de korf (met opzetrand dus flink groot is) heden zeer zwaar weegt. De volken daarvan afkomstig zijn dan ook prima werkers. Begin Juni was dat volk feitelijk al zwermrijp, daar er toen al darren waren, maar door de abnormale slechte weertoestand over Juni kwam natuurlijk de zwerm niet af. Eerst toen Juli een 8 of 10 tamelijke vliegdagen had gegeven, kwam de zwerm den 11n Juli af. Die voorzwerm heeft nu al 8 raampjes Simplex volgebouwd.

De darren zijn dit jaar op normale wijze afgemaakt, d.w.z. ze kregen eenvoudig geen eten meer en werden de woning uitgedreven, om niet meer toegelaten te worden. Ik wou 't nog wel eens zien dat oprollen van de vleugels, want dan had ik ze u toegezonden. Helaas, is 't niet gebeurd.

Dat een bij slechts 5 of 6 X daags uitvliegt, betwijfel ik. Ik heb dezer dagen na lezing van ons maandschrift enkele bijen op 't voorborststuk gemerkt en heel wat meer uitvluchten opgemerkt. Ga 't zelf maar eens na dezer dagen. Een eenvoudige rekening logenstraft die theorie. Stel 10000 vliegbijen, waarvan per minuut 75 (75 is maar een matig aantal) uitgaan is na 1 uur 4500. Na 2 uur 9000. Rest 1000 voor 't 3e uur. Die eerste 4500 zijn binnen 't uur terug, doch gaan rusten, gemiddeld volgen dat artikel 2 uur. Na verloop van slechts enkele uren vlogen er per minuut geen 25 meer uit! Dat artikel is in mijn oogen en volgens mijn verstand onzin.
Hoe zou 't mogelijk zijn bij een dergelijke vlucht, dat een volk soms op 1 dag 2 K.G. nektar naar binnen kan halen. 't Is immers te bespottelijk om er feitelijk zelfs even over na te denken. Slikt men dan alles maar, wat Jan, Piet of Klaas beweert, zelfs al dragen ze klinkende namen?

Probeer 't zelf maar eens en u zult wel wat anders zien. Eenige jaren geleden sloot ik 's avonds eens een kast af, opende die 's morgens klokslag 9 uur. 5 minuten over 9 was de eerste bij terug! Dat was buitengewoon vlug, maar 't kan. Neem voor de aardigheid eens zoo'n proef, wanneer u 's avonds onderstellen moogt, dat 't den volgenden dag mooi weer kan zijn en kijk dan eens in hoeveel tijd de 1e bij terug is.

Controleeren alles wat geschreven wordt en toetsen aan ons verstand, dat moeten wij, maar niet zoo maar iets accepteeren. Mijn waarneming van zooveel jaren terug van 't oprollen der vleugels bij darren, heb ik bevestigd gezien dat werk in 't Engelsch. En nu basta.

Met imkersgroet,
L. BERGWERFF.

NASCHRIFT REDACTIE.
Wij danken dhr. B., dat hij aan ons algemeen verzoek om eens nauwkeurig waargenomen bijzonderheden mede te deelen, heeft voldaan en hopen, dat anderen dit voorbeeld zullen navolgen.

Ter oriënteering van den lezer deelen we mede, dat 1e dhr. B. al eens thuiskomende bijen heeft waargenomen, welke nog wasplaatjes aan de buikringen hadden en dat hij tevens eens waarnam, dat bij de Darrenslacht enkele bijen bezig waren de vleugels der Darren op te rollen.
Wij moeten eerlijk bekennen, dat wij dergelijke waarnemingen nog nimmer gedaan hebben, maar mededeelingen als deze zullen er toe kunnen bijdragen met meer nauwkeurigheid alle gedragingen onzer bijtjes na te gaan.
Red.