AFDEELINGSBERICHTEN.

AFD. KENNEMERLAND.

Vergadering op Donderdag 28 April a.s. om 8 uur in het gebouw der Haarl. Jong. Ver., Lange Margarethastraat 13, Haarlem.
1. Opening.
2. Notulen.
3. Ingek. stukken.
4. Jaarverslagen
5. Benoeming Comm. voor het nazien van de Rek. en Verantw. van den Penningm.
6. Verslag Afgevaardigde naar de Alg. Verg.
7. Bespreking steun aan de Ver. voor School- en Werktuinen bij haar tentoonstelling.
8. Voorstel aankoop Model „Bijentuin in beperkte ruimte."
9. Verkiezing bestuursleden.
10. Verloting.
11. Rondvraag en sluiting.
Komt allen op deze belangrijke vergadering!

Namens het Bestuur,
L.J. RAADERSMA.

AFD. 'S-GRAVENHAGE.

Practische les Gloria Mellis op Klein Zwitserland.
Toegankelijk voor leden en leden van de Natuur-Historische Vereeniging op Zondag 1 Mei 10.30.
Leiders: Wagner, Frankenhuis en Joustra.

AFD. GRONINGEN.

Aan de leden, die zich opgaven tot deelname aan de Imkersdag op 26 Mei e.k. (Hemelvaartsdag), wordt bekend gemaakt, dat een voldoend aantal leden zich aanmeldden, zoodat op hunne aanwezigheid wordt gerekend.

De Secretaris,
Sappemeer, April 1926.
D.J. JIPPES.

AFD. HELLENDOORN.

Voor een flink bezette zaal hield Vrijdagavond 11 Maart in het Verenigingsgebouw alhier de Heer Minderhoud, Rijks-bijenteeltconsulent, een lezing over Bijenteelt, welke, hoewel in hoofdzaak bedoeld als eindles van den hier gehouden cursus „Bijenteelt", ook door een groot aantal niet-imkers met zeer veel belangstelling werd gevolgd. Op onderhoudende wijze wist de heer Minderhoud de aanwezigen door woord en beeld een blik te laten slaan in het leven der bijen, dat voor iederen liefhebber der natuur zoo'n groote aantrekkelijkheid bezit. Door sterk vergrootte beelden werd ons de ontwikkeling der bij getoond vanaf het ei, totdat ze als volwassen bij haar cel verlaat, om haar plaats in de prachtige geordende bijen-samenleving in te nemen. Het was voor de aanwezigen een leerzame en genotvolle avond, waarop de Vereen. tot bevordering der Bijenteelt, die dezen avond organiseerde, met voldoening mag terugzien, en die velen met bewondering voor het nijvere bijenvolk heeft vervuld.

De Secretaris, C. HEUPINK.

AFD. RAALTE.
Op Maandag 14 Maart 1927 vergaderde in 't Café Noordman Marktstr.
Raalte 's avonds half zeven onder zeer veel belangstelling, de leden der bijenvereeniging. Wegens afwezigheid van de Secretaris en het bedanken van de Voorzitter, opende de Penningmeester de Heer A. van der Sluis de Verg. Onder de ingekomen stukken bevond zich een schrijven van de a.s. te houden Landbouwtentoonstelling te Deventer, waarin verzocht werd prijzen beschikbaar te stellen. De Vergadering besloot eenparig een eereprijs in den vorm van een Medaille beschikbaar te stellen, speciaal voor de afdeeling "imkerij". Enkele leden verklaren zich voor een Afdeelingsinzending.

Tot afgevaardigde naar de Algemeene Verg. werd benoemd de Heer O.H. Oltmans en plaatsvervangend de Heer S. Dennebos. Het financiëele verlag der j.l. gehouden tentoonstelling werd door een daarvoor aangewezen Commissie nagezien en accoord bevonden, waarna de tentoonstellingspenningmeester, de Heer A. Korbelt met een woord van dank voor zijn keurig en zuinig beheer werd gedechargeerd. Bij de rondvraag werd door het bestuur een voorstel gedaan een nieuw bestuurslid te benoemen ter aanvulling der vacature van Dam, gekozen werd met algemeene stemmen de Heer W. Jonkman, te Luttenberg. Hierna sluit de penningmeester met een woord van dank de Vergadering.

De Secretaris, J. VAN NOOREL.

AFD. BEEMSTER.

Alg. Verg. op Donderdag 21 April a.s. in café „De Tuinbouw", 's avonds 7.30.
Agenda: 1. Opening, 2. Notulen, 3. Ingek. stukken, 4. Bespreking collect. bestelling, 5. Vaststellen datum Practische les, 6. Bestelling insignes, 7. Honingverkoop, 8. Vragen stellen, 9. Rondvraag en sluiting.

De Secretaris, C. KOOY.

AFD. RENKUM.

Op Dinsdagavond 1 Maart trad voor b.g. Afdeeling op de Heer Joh.A. Joustra uit Amersfoort, met het onderwerp „Modern Imkeren".
Tegen half acht opende de Voorzitter, de Heer Polderman, de vergadering, heette allen hartelijk welkom en sprak zijn genoegen uit, over de groote opkomst. De zaal was tjokvol en steeds kwamen er nog bij, van heinde en ver kwamen belangstellenden toestroomen.
De Voorzitter meende dit te moeten toeschrijven aan de alom bekenden naam van dhr. Joustra. Aangezien er vele hoorders van buiten met het oog op tram en pontveer weer vroeg moesten vertrekken, gaf de Voorzitter maar dadelijk het woord aan dhr. Joustra.

Deze zeide, dat er te Veenendaal en de Klomp ieder jaar opkoopers komen, welke dan een groote partij bijenvolken koopen om deze te laten vetvliegen. Dit zijn de ware Imkers niet, doch eenvoudig bijenhouders, welke in de bij slechts een winstobject zien.
Jarenlang werden al bijen gehouden, zelfs vóór Christus geboorte al. Ten tijde van Karel den Groote waren er vele bosschen, waarin de bijen leefden in holle boomen. Men noemde deze bijenhouderij „Boschbijenteelt" en de bijenhouders „Zeidlers", wat „Honingsnijder" beteekent.
Deze menschen waren in groot aanzien, wat niet te verwonderen is, als men weet dat honing het eenigste zoetmiddel in die dagen en was het eenigste verlichtingsmiddel was.

Ook bracht men de afgezaagde boomstammen wel in eigen tuin, waardoor men van „huisbijenteelt" kon spreken. Het schijnt, dat des winters vele bijenvolken in die afgezaagde stammen dood gingen en men schreef dit aan de koude toe. Daarom omwikkelde men die stammen, zoo zegt de overlevering, met stroo, waaruit vermoedelijk de ronde korf zijn ontstaan te danken heeft. Door den strooien korf werd de behandeling veel gemakkelijker, zij waren beter te hanteeren.

Hoewel men met de ronde korf heel aardig kan omspringen, het blijft toch een ouderwetsch bedrijf. Dr. Dzierzon, maakte den lossen bouw meer bekend. Behielp zichzelf met latjes inplaats van raampjes, welke door Von Berlepsch gebruikt werden. Dzierzon had een grooten bijentuin. De losse bouw was een groote verbetering.
De kasten van Von Berlepsch zijn ook nu nog bekend en worden veel gebruikt. De losse bouw was echter nog onvolkomen en begon heel wat meer aan zijn doel te beantwoorden, toen een schrijnwerker Mehring de kunstraat uitvond. Deze sneed de celindrukken in plankjes en perste daar de eerste middenwand tusschen.

Uitvoerig stond spreker vervolgens stil bij de verschillende toen uitgevonden nieuwe modellen kasten, zooals de Thüringer, Berlepsch, Simplexkast, Boogkorf, tweevolkkasten en Kuntzschkasten, welke beide laatsten meer speciaal van den lateren tijd zijn en tot de meest moderne bijenwoningen behooren. Uitvoerig behandelde de spreker de omhang- en separatiemethode welke zeer duidelijk en aanschouwelijk uitgelegd werd. Daarna werd een kwartier gepauseerd.

Onder de pauze werden nog verschillende vragen gedaan en naar genoegen beantwoord. Daarna begon men te filmen. Allereerst werd vertoond de koppen, pooten enz. van de bijen, het geheele lichaam, zoowel van binnen als van buiten werd zeer anatomisch voorgesteld en uitgelegd.
Daarna kregen we zeer veel mooie kiekjes van de mooiste standen uit binnen- en buitenland te zien, waar vooral Duitschland de hoofdschotel vormde. Ten slotte wekte spreker op, toch vooral lid te worden van deze zoo nuttige Vereeniging.

Renkum, Maart 1927.
De Secr., W. BEEKHUIZEN.

Opmerking Redactie.
Wij plaatsen zeer gaarne afdeelingsberichten, maar men moet het niet te bont maken. In den laatsten tijd schijnt men de voorkeur te geven aan zeer uitvoerige verslagen, zoodat de toch al beperkte ruimte voor een groot deel wordt ingenomen door die afd.berichten. Wij verzoeken beleefd bekorting, anders ziet Redactie zich genoodzaakt te krassen en dan komt men er kaal af.
J.A. J.