OFFICIËELE MEDEDEELINGEN.

Examen Bijenteelt.

Het examen bijenteelt zal worden afgenomen op 31 Mei en 1 Juni a.s. in het Bijenhuis te Wageningen en kan door belangstellenden worden bijgewoond. Aanvang plm. 8 uur v.m.

Zesde Nederlandsche Imkersdag.


Gebouw Concordia alwaar de deelnemers zullen worden ontvangen.

Deze zal gehouden worden te Bussum op Zaterdag 18 Augustus a.s.
Voorloopig programma:
Opening des morgens 10 uur in Concordia te Bussum. Na de inlelding(en) gezamenlijke koffiemaaltijd in hetzelfde gebouw: Autotocht naar „Bantam" ter bezichtiging van dit prachtige landgoed en de afdeelings-bijenstand. Verder naar de Modelboerderij „Oud-Bussum" (het neusje van den zalm!) en tot slot bezoek aan het Zuiderzeestrand Valkeveen en het bekende Pannenkoekenhuis, alwaar de thee zal worden gebruikt en den dag zal worden gesloten.
Maatregelen zijn getroffen, dat alles een gewenscht verloop zal hebben. Vormt clubjes en houdt dien dag vrij. Bosch en hei, zee en wei! Elck wat wils.

Voor onzen Imkervriend.

Verantwoording April ƒ 31.—
Abusievelijk ƒ 2.50 teveel opgegeven blijft dus ƒ 28.50. A.M. den H. ƒ 5. Afd. den H. ƒ 10.— id. Kamperveen ƒ 5.—, id. Arnhem ƒ 9.25, H.K. te H. ƒ 1.—, A. S. te A. ƒ 2.50, W. v. 't L. te B. ƒ 2,50, J. v. D. te H. ƒ l.-, Th.P. te den H. ƒ 1.—, N. V. Wasimp. te P. ƒ 5.—, C. S. te de R. ƒ 1.-, Mej. M.B. te G. ƒ 1.—, H.J. B. te V. ƒ 1.—, Electr. Drukk. te A. ƒ 2.50, W. D. te E. ƒ 10, L. T. te E. ƒ 2.50, P.H.M. S. te H. ƒ 5.—, W. v.d. B. te S. ƒ 2.50, J. te A. ƒ 2.50, K. J. te U. ƒ 3.—, J.A. J. te A. ƒ 2.50. Totaal ƒ 104.25.

Een verzoek.

Met veel moeite heb ik een adres gekregen voor een korf van Dahnke. Prijs ongeveer ƒ 3.— à 4.—.
Ik moet er echter 5 laten komen en zou gaarne weten of 3 leden bereid zijn er een te koopen. De korf heeft alleen een bovenplank, die er aan vastgenageld is. Het opzetkastje kan men zelf maken.
Wie genegen is kan aan mij bericht zenden.
Wageningen, Bijenhuis, L.J. VAN RHIJN.

Verbod Bijenhouden.

Bij het ter perse gaan van ons Groentje bereikt ons het bericht dat de Procureur bij den Hoogen Raad tot vernietiging van het vonnis van den Kantonrechter te Breukelen geconcludeerd heeft en tot veroordeeling van den gerequireerde in een boete van ƒ 1.—.
Wij komen in het Juninummer uitvoerig op dit Arrest terug. (betreft het arrest van de H.R. d.d. 4 juni 1928: in volgend nummer niet gevonden, red. AdW)
De Secretaris,
JOH.A. JOUSTRA.

Kort verslag van de Hoofdbestuursvergadering op Dinsdag 6 Maart 1928, in het Hotel Noord-Brabant te Utrecht.


Aanwezig alle leden benevens de beide Rijksbijenteeltconsulenten. Voorzitter uit zijn spijt, dat dhr.Beil wegens gezondheidsredenen geen deel meer uit maakt van het H.B. en deelt mede, dat zoojuist het D.B. heeft uitgemaakt, dat Dr. H.W. de Boer te Enschede tot lid van het Hoofdbestuur is gekozen in de vacature Beil. Voorzitter meent, dat de vereeniging zich kan verheugen een kracht als dhr. de Boer in het H.B. te zien.

De Notulen worden zonder opmerkingen goedgekeurd. Een verzoek van de uitgeefster van de Pr. Imker dat bij de leden gecirculeerd heeft, kon niet in dien vorm worden ingewilligd en een tusschenweg wenschte de uitgeefster niet te bewandelen. Intusschen vond het H.B. geen aanleiding, om in te gaan op een verzoek van de afd. Wageningen om een verzoek tot de afdeelingen te richten, de ledenlijsten aan de firma niet af te staan; het H.B. wil daarin de afdeelingen geheel vrijlaten. Een schrijven van Dr. de Boer om inzending van bakkershoning op de bakkerijtentoonstelling te Enschede, wordt wederom aan de commissie van Bijenstand gegeven ter verder advies en informatie. Een voorstel om daarvoor ƒ 500.— uit te trekken wordt afgestemd. Voorzitter vóór; commissie van bijenstand blanco.

Schrijven afd. Eethen dank voor de ƒ 25.— subsidie voor kennisgeving aangenomen. Klacht Wageningen over vermeende handelingen secretaris in verband met het inzamelen van adhaesie-betuigingen voorstellen Utrecht wordt medegedeeld, dat de secretaris hierin vrijuit gaat. Kwestie Vinkeveen zal voor den Hoogen Raad behandeld worden. Schrijven afd. Nunspeet over splitsing afdeeling wordt voor kennisgeving aangenomen. Schrijven Kennemerland, om thans suiker te koopen wordt uitvoerig tesproken, doch de Vereeniging wenscht niet aan speculatie te doen en derhalve zal op de gewone wijze suiker gekocht worden.

Waar men thans met het huren van een schuur goedkooper uit is, kan ook niet ingegaan worden op het voorstel, om een pakhuus te Amsterdam te huren voor den prijs van ƒ 350.— per jaar. Klacht over den Rijksbijenconsulent v. G. ingediend door de afd. Kennemerland wordt besproken of het H.B. al of niet kennis moet nemen van dien klacht. Waar dhr. v. G. mededeelt niet te weten, wat die klacht inhoudt, wordt het schrijven hem ter inzage gegeven en zal de afd. worden bericht, dat zij zich met dergelijke klachten tot de Regeering moet wenden. Tot leden van de examencommissie worden benoemd dhr. Minderhoud, van Giersbergen, Frankenhuis, Hootsen en Joustra, terwijl als reserves zullen worden aangezocht de Heeren Walkotten en Nijdam. Besloten wordt het examen af te nemen op 31 Mei en 1 Juni a.s.

De verschillende verslagen, balansen enz. worden na eenige opmerkingen goedgekeurd. Schrijven Accountant, dat de boeken t/m September in orde zijn bevonden voor kennisgeving aangenomen. De Agenda voor de Alg. verg. wordt vastgesteld en de ontwerp-begrooting na eenige wijziging goedgekeurd.
De secretaris,
JOH.A. JOUSTRA.

Verslag Algemeene Vergadering.

Onze „Algemeene" is weer gehouden en de afdeelingen zijn weer voor een jaar huistoe. Wel geheel anders is deze vergadering verloopen, dan de meesten gedacht hadden. Bij de opening heette onze Voorzitter allen hartelijk welkom en gaf een kort overzicht van de vooruitgang onzer vereeniging. Nog besprak hij een betere behandeling van honing en den noodzaak, om alles veel netter aan den markt te brengen, waardoor onze honing zal winnen in aantrekkelijkheid.

Beilen en Groningen dienden eene Motie in, om de Regeering te vragen, om met het Rijksmerk spoed te maken en zoomogelijk dit reeds te kunnen aanbrengen op oogst 1928. Deze Motie werd zonder hoofdelijke stemming aangenomen. Ook het Rapport van de commissie belast met het nazien der verschillende rekeningen werd na eenige gemaakte opmerkingen aangenomen.

Bij het jaarverslag van den secretaris informeert dhr. Hundt naar de wijze van inwinnen berichten over honingprijzen. „Handel" levert tegen lagere prijzen, dan de in dit verslag genoemde. De wensch wordt te kennen gegeven, dat „Handel" in- en verkoopsprijzen publiceert. Dhr. Beil vindt het wenschelijk, dat elke afdeeling de prijzen verstrekt aan het gemeentebestuur, dan worden die opgenomen in de verslagen van den Landbouw, maar volgens Scherpenzeel hebben die verslagen niet de minste waarde, omdat opgaven niet met de noodige ernst verstrekt worden.

Dit jaar kreeg het verslag van „Handel" weer eens een frissche beurt. Dhr. Hundt noemde het geen verslag, doch een propaganda-artikel voor den verbouw van het pakhuis, wat volgens spreker niet te pas komt. Spreker wraakt het adverteeren door die afdeeling van honing in de „Haagsche Post" tegen zulke lage prijzen. Op verzoek van Voorzitter zal dit echter bij een ander punt worden behandeld. De Directeur van Handel maakt de opmerking, dat het beter is honing voor wat minder te verkoopen, dan er mede te blijven zitten.

Dhr. Jippes ziet met verlangen uit naar de Amsterdamsche Honingcentrale, welke nu reeds sedert jaren door dhr. Hundt is aangekondigd. Spreker ziet liever daden. Dhr. Hundt wijst erop, dat hij geen kritiek uitoefent, doch wijst op fouten en hoopt, dat die aanwijzingen door Handel ter harte genomen zullen worden. Dhr. Raadersma meent, dat in het verslag heel wat verborgen is gebleven, doch het blijkt, dat spreker niet juist geoordeeld heeft, zooals dhr. v.d. Bend met enkele dingen aantoonde. Voorzitter noodigt dhr. Raadersma uit tijdens de controle der boeken eens te Wageningen te komen, dan kan hij alles zien, want er is niets dat het daglicht niet mag zien.

Ook afd. Borne is het met de verschillende posten niet eens en wenscht uitvoeriger omschrijving en uitgebreider verslagen. De Directeur zegt, dat aan de wensch van een vroegeren A.V. voldaan is, om de verslagen steeds in eenzelfde vorm te gieten om vergelijking te vergemakkelijken. Dhr. de Leeuw te de Klomp vindt, dat we wat meer vertrouwen dienen te hebben in de leiding en niet op alle slakjes zout te leggen. Er is voldoende controle en een verliespost is omgevormd in een zeer belangrijke winstpost; dat geeft verheugenis. Het schijnt, dat dit ook de meening is van het grootste gedeelte der vergadering, want er wordt luid geapplaudiseerd. Verslagen Handel goedgekeurd.

Bij verslag suiker vraagt dhr. Hundt, of thans wel suiker gekocht is, omdat deze op een bepaald moment zeer laag geweest is. De voorzitter antwoordt van niet, omdat de vereeniging niet aan speculatie mag doen en het best mogelijk zou zijn, dat we dan tóch duurder gekocht hadden.
Als plaats voor de vergadering voor 1929 wordt weer Utrecht aangewezen.

Thans komt (na de pauze) aan de beurt het voornaamste punt van de Agenda n.l. verbouwing pakhuis, waarvoor plm. ƒ 7000.— wordt gevraagd. Het was te voorzien dat dit punt veel debat zou uitlokken en we hebben ons daarin niet vergist.
De Voorzitter bespreekt het voorstel van het H.B. en moet namens het H.B. het voorstel de Klomp bestrijden. Apeldoorn wenscht zich niet vast te zetten in Wageningen, dat is geen geschikte plaats. We moeten het Bijenhuis hebben in het centrum van het land, gelegen aan spoor en scheepvaart. Het is goed Utrecht, Amersfoort of Apeldoorn, in welke laatste plaats voldoende gelegenheid is, om tegen niet te hooge kosten geschikt terrein te verkrijgen.

Dhr. de Leeuw verkrijgt het woord tot verdediging van voorstel de Klomp en op de hem eigen rustige zakelijke en degelijke manier bespreekt hij de voordelen van verplaatsing naar Utrecht. Spreker is voor het benoemen van eene commissie die de wenschelijkheid van verplaatsing onder de oogen ziet. Dhr. de Leeuw heeft er den slag van zijne hoorders te boeien, want na zijne rede werd luid geapplaudiseerd. Dhr. Veger uit Amersfoort heeft hier opbouwende kritiek gehoord, dat is heel wat anders dan wat sommigen in de pauze meenden, dat men niet steeds zoo kritisch moest zijn, omdat dit steeds afbreken zou. Spreker wenscht het Bijenhuis in het centrum des lands, opdat het door velen bezocht kan worden.

Dhr. Hundt zal thans weinig zeggen, daar hij het geheel eens is met de vorige sprekers; het pand verliest in waarde, omdat het karakter als Heerenhuis verloren gaat. Is eveneens voor benoeming commissie. Scherpenzeel voelt veel voor voorstel de Klomp, doch vreest, dat het huis bij verkoop slechts ƒ 12- tot ƒ 14000 zal opbrengen. Assen wenscht ook eene commissie te benoemen. Renkum en Epe meenen, dat nu we te Wageningen zijn, we er dienen te blijven. Renkum meent evenals Scherpenzeel, dat het met den verkoop niet mee zou vallen. Een geheel ander geluid laat Lunteren hooren, welke zeker meent te weten, dat het huis wel ƒ 20000.— op zal brengen. Spreker is voorstander van verplaatsing Bijenhuis. Het pand als pand gaat achteruit. Spreker wil ƒ 2000.— voteeren voor reparatie. De ƒ 8000.— zijn zeker weggegooid.

Dhr. Raadersma is erg geschrokken van de getallen die hij te hooren krijgt. De eene deskundige zegt ƒ 12000.—, de andere ƒ 20000.—. We zijn het er allen wel overeens, dat vroeger een ernstige fout begaan is, om het Bijenhuis te Wageningen te vestigen. Spreker wenscht verplaatsing. Borne eveneens. Oosterbeek laat weer een ander geluid hooren. Het Heerenhuis is geen Heerenhuis. Er is te Utrecht niet meer contact dan te Wageningen; spreker gelooft niet, dat de ƒ 8000.— zijn weggegooid. Woudenberg zegt, dat we beter ons handelshuis in een plaats van handel kunnen overbrengen en dat is Utrecht of Amersfoort. Enter wil commissie benoemen en voorloopig de toestand laten zoo die is.

Thans wordt het H.B. voorstel verdedigd door dhr. de Visser. Deze meent, dat men het H.B., dat getoond heeft wel degelijk oor en oog te hebben voor de belangen der vereeniging en het geld niet over den balk gooit, meer vertrouwen dient te schenken. Er is in het H.B. lang en breed over gesproken, het voor en tegen overwogen en tot slot meende men dat het beter is te Wageningen te blijven. Spreker is als de dood zoo bang voor commissies, omdat die vaak half werk doen. Dan is het de vraag of het personeel mee gaat. Moeten we weer nieuw personeel nemen? Het is zeer riskant tot verplaatsing over te gaan.

Ook dhr. Frankenhuis spreekt in gelijken geest, er wordt volgens spreker teveel in finesses afgedaald. Na deze besprekingen stelt de voorzitter voor te gaan stemmen of men al of niet eene commissie wenschelijk vindt. Uitslag 112 vóór en 137 tegen de commissie, waardoor de commissie van de baan is en tevens het verplaatsen van het Bijenhuis.

Het is verre van mij, om kritiek uit te oefenen op de leiding van het Hoofdbestuur, maar ik vrees, dat bij zulk een uitslag zeker de voorstemmers niet zullen bevredigd zijn en dit wellicht weer een begin is van latere voorstellen. Zou het in dit geval niet wenschelijker geweest zijn, als het H.B. zijne voorstellen maar niet ter nadere bestudeering voorloopig hadde ingetrokken? Ik denk hier aan het koopen van het Bijenhuis te Wageningen; ook toen oordeelde men Wageningen niet het geschikte punt, ook toen was de meerderheid niet zoo groot en thans, een jaar of tien later wéér voorstellen tot verplaatsing. Zal men later, als nu, óók zeggen het vorige besluit was een ernstige fout geweest en zal men later wéér op dien fout moeten voortborduren?

Thans kwam aan de orde het H.B. voorstel, dat met 143 tegen 95 stemmen werd aangenomen. Het Bijenhuis wordt dus verbouwd en wij wenschen onze vereeniging toe, dat dit besluit tot heil mag zijn voor onze afdeeling Handel.
Voorstel Kennemerland ƒ 1000.— uit de kas der vereeniging voor aankoop film „De Bijenwereld", ondervond van verschillende kanten bestrijding. Voorburg vond lantaarnplaatjes beter, evenals het H.B., Bergen op Zoom zou het wel iets vinden voor honingpropaganda, doch niet als leermiddel. Dhr. Hundt verdedigt voorstel Kennemerland. Het H.B. ziet alles zeer klein, doch groote dingen ziet het niet. De kwestie is, dat er dan meer werk voor het H.B. aan den winkel komt. Dhr. Raadersma meent, dat er wèl geld is, als het voor „Handel" besteed moet worden, maar nimmer, indien er iets voor de vereeniging gedaan moet worden. Propaganda komt steeds aan de vereeniging ten goede. Kennemerland trekt haar voorstel in.

Besloten wordt het quotum voor 1929 vast te stellen op ƒ 1,10 per lid. Amsterdam trekt voorstel V.L. in. Utrecht trekt voorloopig haar voorstelle betreffende exploitatie bedrijfsbijenstand in.
Voorstel 14a en 14b wordt door Utrecht verdedigd; het wordt verworpen met 88 tegen 28 stemmen. De Begrooting wordt aangenomen, evenals reglement op het reservefonds. Nadat door slechts enkele leden de vergadering wordt voortgezet, waarvan eenigen aan den rondvraag deelnemen, sluit de voorzitter onder dankzegging de vergadering, mededeelende, dat het zoo wenschelijk is een goede statistiek te bezitten van het aantal bijenvolken in ons land.
De Redacteur,
JOH.A. JOUSTRA.

Noot. Naar aanleiding van de alg. verg. kreeg Red. een ingezonden stuk ter plaatsing. Waar dit stuk een te persoonlijk karakter draagt, kan het voor plaatsing niet in aanmerking komen.
RED.