OFFICIËELE MEDEDEELINGEN.

DE SECRETARIS-REDACTEUR IS TELEFONISCH AANGESLOTEN ONDER No. 1114 AMERSFOORT.
Secretariaat der Vereeniging: RANDENBROEKERWEG 11, AMERSFOORT
Postrekening No. 27772.

Examen Bijenteelt.

Aan het examen namen deel 4 candidaten.
Geslaagd zijn de Heeren: (alphb.) A.J.G. Beernink te Aalten. P.M. van Rossum te Waverveen, Y. Stienstra te Leeuwarden en J. van Willegen Gz. Nieuw-Borgvliet N.B.
Red. wenscht deze heeren van harte geluk met het behaalde succes en hoopt, dat deze uitslag aanleiding mag zijn, dat ook anderen zich voor het examen zullen bekwamen. In het volgende Groentje hopen wij iets van het examen te vertellen.

Jaarlijksche Bijenmarkt te DE KLOMP.

Verwijzende naar de advertentie voorkomende in dit nummer, wekken wij aanvoerders, koopers en belangstellenden op om op Dinsdag den 10en Juli a.s. eens een bezoek te brengen aan deze alombekende bijenmarkt. Men stelle zijn bezoek niet uit tot den namiddag; wie koopen wil zorge in ieder geval zoo vroeg mogelijk aanwezig te zijn.
De Secretaris,
JOH.A. JOUSTRA.

Kort verslag Hoofdbestuurs-vergadering gehouden op Woensdag 23 Mei 1928 in het Bijenhuis te Wageningen.

Aanwezig alle leden, met uitzondering van dhr. H. Thiel te Oosterhesselen. Tevens is aanwezig de Rijksbijenteeltconsulent Minderhoud, dhr. v. Giersbergen zond bericht van verhindering. Over de Notulen werden opmerkingen gemaakt door den Voorzitter en dhr. Ebbinge Wubben; ze zullen met de gemaakte opmerkingen worden aangevuld.
Schrijven dhr. Klein te Sellingen over steunregeling getroffen imkers. Het H.B. zal maatregelen overwegen, om aan die imkers tegemoet te komen.

Dr. de Boer vindt het onderzoek wel heel mooi, maar vraagt of we Noséma niet kunnen voorkomen of genezen en zou gaarne zien, dat dit in het Orgaan uitvoerig werd medegedeeld.
De Bibliothecaris krijgt vergunning tot het laten drukken van een nieuwe catalogus. Suiker zal worden aangekocht voor herfstvoedering en gaat het H.B. accoord met de voorstellen Directeur Handel in deze.
Pogingen zullen worden aangewend om het aantal bijenvolken in de fruitstreken hooger op te voeren, daar we daar voor een tekort staan.

Over de te houden Imkersdag te Bussum worden besprekingen gevoerd en zullen enkele sprekers worden aangezocht een onderwerp in te leiden. Er wordt gevoeld voor het voorstel van den Secretaris, om eens een tweetal sprekers uit te noodigen, welke over een bepaalde zaak uiteenloopende meeningen hebben, alzoo een pro- en contra lezing.
Het H.B. verleent vervolgens zijne sanctie aan het besluit D.B. op voorstel Dr. de Boer, om in de catalogus van de int. bakkerijtent. te Enschedé, de aandacht te vestigen op het gebruik van Nederlandschen honing bij de koekfabricatie.

Aan de orde verbouwing pakhuis. H.B. wil beneden het bedrag blijven, dat ter A. V. genoemd is en daarom wordt overwogen, of misschien enkele wijzigingen in het plan architect kunnen vervallen. Voorzitter zou met het oog op de minder gunstige toestand van de bijenteelt op het oogenblik en de mindere uitkomsten in de eerste maanden van het jaar van afd. Handel liever willen wachten met den verbouw, totdat de omstandigheden gunstiger zijn. Toen het plan ter A. V. werd voorgelegd, waren de omstandigheden beter.

Er is aanleiding tot eenige bezorgdheid, wat de commissie ook niet heeft kunnen voorzien. Dr. de Boer is het met Voorzitter eens, doch betreurt het, dat dit niet ter A.V. is gezegd. Dhr. Versteeg meent, dat we toch wel kunnen verbouwen; thans doet zich de terugslag gelden van het slechte jaar 1927. Terugtrekken is zeer onzakelijk. Dhr. de Visser zegt, dat hij kort kan zijn. De A.V. heeft besloten tot verbouw en nu moeten we dit uitvoeren. Voorzitter ziet er een verschil in. Verbouw was het voorstel van het H.B. en niet van de A.V. De A.V. heeft wel haar goedkeuring aan de plannen H.B. gegeven. Dhr. Ebbinge Wubben wenscht zich te houden aan besluit A.V. Spreker ziet geen onderscheid in de beslissing A.V. zooals de Voorzitter. Eén slecht jaar is zoo erg niet.

Dhr. v.d. Berg meent, dat besluit A.V. niet ten uitvoer gebracht mag worden. Ter A.V. hebben we gezegd, de verbouwing gaat met eigen geld; thans moet een gedeelte geleend worden. Zooals de toestand thans is, is spreker vierkant tegen verbouw. Voorzitter meent, dat de verbouw wel wat minder kan. Spreker heeft van den Directeur een staatje gehad dat wijst op enkele onnoodige veranderingen. Het A.V. is het vertrouwen gevraagd in het H.B. Sprekers meening is, dat dit vertrouwen thans eischt niet te verbouwen, doch op een volgende A.V. de zaken uiteen te zetten, daar we thans een andere financiëele basis hebben. Dhr. Frankenhuis is het eens met de heeren welke tot verbouw wenschen over te gaan. Dhr. v.d. Berg wil het geheele verbouwingsplan op soberder voet geschoeid zien. In stemming voorstel Voorzitter verbouw uit te stellen. Vóór Dr. de Boor en de Voorzitter. Tegen dhr. v.d. Berg, Schaafsma, v.d. Brink, Ebbinge Wubben, Versteeg, Frankenhuis en de Visser. De architect komt ter vergadering en hem wordt gevraagd, of we niet eenvoudiger kunnen verbouwen.
De bezuiniging komt echter neer op plm. ƒ 150.— waardoor we eerder tot reparaties komen.

Aan de orde voorstel Dr. de Boer inzending (demonstratief) op de int. bakkerijtentoonstelling. Het voor- en tegen wordt besproken, daar het thans te laat is, wordt besloten te Enschedé niet in te zenden. Voorstel dhr. Frankenhuis benoemen commissie van reclame. Dhr. Fr. wil hierin twee leden benoemen en de winst van Handel beschikbaar stellen voor reclame Ned. Honing. Eveneens wenscht spreker de toegestane subsidie voor tentoonstellingen in dat potje te doen. De secretaris gelooft niet, dat dit een goede manier is; we zouden vast loopen met verleenen subsidie aan tentoonstellende afdeelingen. Dhr. Schaafsma vindt het beter reclame te maken voor honing bij verplichtend stellen Rijksmerk; spreker is het eens met dhr. v.d. Berg, dat we anders ook reclame maken voor het buitenlandsch product.
In de commissie worden benoemd de Voorzitter en Dr. de Boer.

Op voorstel Dr. de Boer wordt besloten, dat de afdeelingen, indien noodig, op de suiker hoogstens 2 ct. inplaats van 1 ct. mogen zetten ter dekking onkosten. Dhr. Frankenhuis bespreekt de wenschelijkheid, dat het Maandschrift in het vervolg op tijd zal verschijnen.
De Secretaris,
JOH.A. JOUSTRA.