Honinghandel.

Het is naar aanleiding van wat dhr. S.C. in het Sept.-mndschr. schrijft. dat ik me genoodzaakt zie de pen ter hand te nemen. Gaarne had ik gewacht tot de Red. terug was gekomen op mijn art. over dit onderwerp, zooals deze in 1927 beloofde. (Waar door het H.B. aan de kwestie honingafzet gewerkt wordt, wil ik liever het aantal „oplossingen" van het vraagstuk voorloopig niet vermeerderen, vandaar, dat ik zweeg. red.)
Ik houd me alleen maar bezig met den verkoop van slingerh., zooals deze door S. C. wordt voorgesteld.
Afd. Handel moet dit onder eigen etiket bij den winkelier verkoopen voor 50 ct, p. flac. en zorgen dat de ijmker ongeveer 35 ct. p.p. krijgt. Dat „ongeveer" mag misschien 1 ct., doch zeker niet veel meer bedragen, anders kan men zich beter van getallen noemen onthouden. Dus aan 35 ct. houden we maar vast.

Wil S. C. zijn honing per bus of vat leveren aan Handel? Franco Wageningen en emball. voor zijn rekening à 100% terug? Dan ontvangt hij al lang geen 35 et. netto meer. De bedoeling zal zijn, dat Handel deze kosten draagt. Deze moet een flacon met etiket bijleveren, ze vullen, weer inpakken enz. waarvoor zeker 10 ct. p. st. gerekend moet worden en kost dus zonder vrachtkosten te rekenen reeds 45 ct. p. flac. Als Handel dan in geheel Ned. levert, moeten daar reiziger(s), plus kosten franco zending winkelier, emballage, geld innen, renteverlies enz. bijgeteld worden. Gaat dat van die 5 ct nog? Ergo wat verdient de winkelier?

Had dhr. S. C. hierover nagedacht, zeker zou hij het bewuste artikel niet geschreven hebben. Niettemin de bedoeling zal goed geweest zijn en was het niet dat dhr. S. C. collega's heeft op dat gebied, ik was er niet nader op ingegaan. Dhr. S. zegt, dat het voor vele ymkers vaak onaangenaam is om den honing particulier te verkoopen. En uit deze zinsnede meen ik vrij zeker op te mogen maken, dat het amateur-bijenhouders zijn welke door middel van de bijen er wel wat bij willen verdienen, doch vaak gezien hun overige maatschappelijke positie zich daarvoor schamen. (Van schamen behoeft geen sprake te zijn. Sommige menschen mogen in het openbaar hunne producten niet verkoopen. red.)

Ik word in deze meening versterkt door het feit, dat we indertijd bij de honingveiling te Leeuwarden bezwaren ondervonden van zoo'n bovenbedoelde amateur tegen de verplichte naam op etiket. Geen enkele ymker kwam er tegen op. Er zijn gelukkig andere amateurs, waarvan verscheidene beter propagandist voor honing zijn dan menig ymker met 50 of 100 volken. En lees eens van Eerbeek en Afd. Amsterdam.

Als gevolg van wat de redacteur in het Aug. mndschr. schreef vroeg me voor eenigen tijd een amateur onzer Afd. waar hij etiketten kon koopen en wat de gemiddelden verkoopsprijs voor honing was, dan zou hij zien z'n honing te verkoopen. Zoo moet het zijn.

Neen mijnheer S., als men zich schaamt (Zie noot 2. red) het eigen gewonnen product ten verkoop aan te bieden, dan zeg ik, houdt dan op met produceeren en ga niet door met honing te verkoopen of willen verkoopen tegen een prijs welke niet evenredig is aan de kosten van winning en de waarde van het product. Tracht ook niet een onderdeel van de vereen. waarvoor U p. jaar ƒ 1.— contributie betaalt plus franco mndbl. voor iets te spannen, waarvoor het niet in staat is, evenmin als U zelf.

Koopt U steeds in bij Handel om zoo mogelijk deze een kapitaaltje te bezorgen om deze in staat te stellen een begin in dezen te maken? Mogelijk beleven we nog met dhr. H. Stienstra dat begin, doch schakel U den ruwen honing dan niet uit.
Voor het overige verwijs ik gaarne naar het Apr. en Juni-mndschr. van 1927.
Leeuwarden, Sept '28.
TJ. STIENSTRA.

NOOT RED:
Met den schrijver van dit artikel ben ik het volmondig eens, dat dhr. S. C. te Dw. er naast is. Zelfs wordt in de omgeving van den schrijver gewoonlijk het ruwe product coöperatief verkocht of verwerkt, zij het dan een gemoedelijke coöperatie, b.v. honingverkoop bij inschrijving.
Het honingvraagstuk is een moeielijk op te lossen probleem. We moeten dankbaar zijn, indien leden een steentje trachten bij te dragen, om dit vraagstuk opgelost te krijgen. Het zal zeer de vraag zijn, of uit zooveel verschillende inzichten op den duur iets goeds te distilleeren is.
RED.