Nieuwe Banen.

Geachte Imkers,
Na de lezing door den Heer Stienstra op de 6e Ned. Imkersdag te Bussum gehouden, zullen velen, als ik, hunne gedachten bezig gehouden hebben, hoe krijgen we een product dat voldoet, goedkooper en toch voor de imkers meer opbrengt. Velen die zeggen dat bestaat niet of gaan „maren". Nu laten die Imkers er zich buiten houden en zich uitsluiten, tot de zaak in goede banen is geleid.

We moeten aannemen dat er maar 1/10 van de honingopbrengst verbruikt wordt als tafelhoning of medicijn en 9/10 voor het produceeren van verschillende consumptie-artikelen en dus enkele Imkers een loonende prijs maken en het meerendeel aan handelaren voor een zacht prijsje van de hand wordt gedaan, wat niet behoeft.

Dus wat moeten we doen om alles op één lijn te krijgen.
1e Het oude doen uitschakelen.
2e De Imkerij moderniseeren, wat trouwens met alle bedrijven is geschied.
3e Hoe doen we dat?

Laten we als thema aannemen, ieder imker krijgt per pond 30 cent als hij per volk ± 160 pond kan winnen. Nu niet zeggen dat kan niet of ons klimaat deugt niet of andere dingen, want er zijn Imkers die dit winnen, maar komen met hun methodes niet op de proppen, ze zijn dood voor het vereenigingsleven.
In de V.S. spreken ze van 300 tot 400 pond per volk, maar er zijn ook wel jaren geweest van 100 tot 200 pond per volk en die jaren zijn wat het weer betreft minder dan ons gemiddelde.
Dus er is kans voor ons, om de handen aan den ploeg te slaan en laat ons wat bereiken dat ons landje ook op Imkersgebied in de eerste rijen komt te staan, zooals landbouw en veeteelt. Al dat gezwets van zwermverhindering, zwermtrage volken en verder gedoe moet ophouden; 't is allemaal spelerij.

Toen de Heer Stienstra zijn rede over zeemerijen hield en begon over goedkooper en eenvoudiger kasten, was ik een en al oor maar toen genoemde Heer sprak over het Simplexraam en dat die maat goed was, werd ik weer hopeloos, want iets op oude fundeering te bouwen blijft een opknappertje. Er is al meer over verbetering van de raammaat gesproken, maar steeds kreeg men heftige tegenstanders met de woorden het Simplexraam is het raam voor ons land en het is bekroond met den eersten prijs (misschien zat in dien tijd in die commissie den Heer Stienstra, dit is geen beleediging, in geen geval want ik zelf heb steeds den Heer Stienstra als een persoonlijkheid in de Imkerswereld gevonden dien ik zeer waardeer).

Maar er wordt nu in dezen modernen tijd veel meer geviaagd. Ieder ander bedrijf heeft zich reeds aangepast, behalve de Imkerij en als dat zoo voort gaat is er steeds achteruitgang. Dus willen we vooruit, wat aller leus is, dan moet er een omwenteling komen, omreden ons product moet vermeerderd worden en onze arbeid minder, dat wil niet zeggen te luieren; maar de verhouding van een kast in den ouden tijd tegen 10 kasten in den tegenwoordigen tijd.

En nu kunnen op vergaderingen onze woordvoerders zich inspannen zoo ze willen, maar als ieder Imker zich den tijd niet aanpast is alles vergeefs. Nu zou ik mijn proefnemingen wel hier kunnen beschrijven, maar dit heeft nog geen doel, omreden dit nog maar in een breede lijn is weergegeven, die door ieder Imker (tenminste als hij in het vereenigingsleven meeleeft) in den winter uitgewerkt kan worden.
Wel wil ik zeggen:

1e De methode geeft geen zwermen omdat er steeds zonder de minste
stoornis, ruimte van onderen gegeven kan worden.
2e Daar zoo'n volk niet behoeft nagekeken te worden, heeft men allen tijd beschikbaar voor de Koninginneteelt (of teeltkeuze zou ik het noemen) waar vooral door kruising moeren geteeld moeten worden die een eierlage hebben zonder oponthoud. Dus het verkrijgen van zware volken.
3e Het vlieggat boven den honing en met succes kan men in de zomermaanden een gat in den bodem hebben voor ventilatie.
4e Naar verhouding van het veel grootere volk ook grootere broedramen, want men moet wel terdege de verhouding van bij tot tros en haar uitbreiding in oogenschouw nemen.
5e Enkelwandige kasten dus ook goedkooper.
6e Wanneer het ons gelukt gezamenlijk zoo iets te bevorderen, zullen de Holl. Imkers, door hun fijnere product, aan die landen honing leveren, die nu ons landje overheerschen en ons Imkersbedrijf ten zeerste drukten.
7e Men moet rekenschap houden dat, alleen waar bijen staan maar 25% nectar gewonnen wordt en dus ettelijke Kilo's kostbare honing verloren gaan, dien we kunnen benutten door aan te pakken.

Met imkersgroeten,
JAC. SCHUURMAN.

NASCHRIFT REDACTIE.
Is dat effe wat? 160 pond honing per kast, geen moeite met zwermverhindering, niet meer na te kijken en ƒ 48.- per kast winst. Weg alle zorgen, alle honingverkoop-moeilijkheden enz. enz.
Met meer dan bizondere belangstelling zien we de verdere uitwerking van deze bedrijfsmethode tegemoet. Ware het April, ik zou denken aan een Aprilgrap. Ik sta er paf van!
RED.