AFDEELINGSBERICHTEN.


EERBEEK EN OMSTREKEN.

Onder leiding van den Heer J. Pannekoek heeft onze Imkersvereeniging „Eensgezindheid" in het koffiehuis „De Koren-molen" op Vrijdag 9 Nov. j.l. eene vrij druk bezochte vergadering gehouden. De voorzitter deelde o.m. mede, dat ook de 26ste honing-, was- en bijenmarkt, op 22 Sept. l.l. gehouden, in elk opzicht uitstekend was geslaagd. Aangevoerd was ongeveer 1200 halve K.G. raathonig en plm. 150 halve K.G. honig in flacons. Nagenoeg al de honig was van prima kwaliteit. Er werden hooger prijzen bedongen, dan algemeen werd verwacht. Men besteedde voor eerste soort raathonig van ƒ 0.90 tot ƒ 1.10 per halve K.G. en voor dito tweede soort van ƒ 0.65 tot ƒ 0.80 per halve K.G. De honig in flacons gold van ƒ 0.75 tot ƒ 0.90 per flacon. Nagenoeg al de aangevoerde honig werd verkocht. Van bijenwas was slechts één bodem aangevoerd.
Het aantal bijenvolken was aanmerkelijk grooter dan in voorgaande jaren; in het geheel 165, waaronder verscheidene prachtige wintervolken. Eenige ervan werden verhandeld tegen 8½ à ƒ 11 per kolonie.

De verloting liep vlug en vlot van stapel. In het geheel waren 1500 loten verkocht. De prijzen bestonden in raathonig, honig in flacons, in eenige imkersgereedschappen en in een mooi wintervolk. De markt werd druk bezocht en er heerschte wederom een prettige, gezellige stemming.
In de plaats van den heer Theo Laponder, die als secretaris had bedankt, werd met groote meerderheid van stemmen gekozen de heer H. van Zadelhoff, te Eerbeek.
HET BESTUUR.

GOOILAND.
Op de vergadering van 3 Dec. werd wegens bedanken van dhr. Heitmann met algemeene stemmen tot Secr. pennmr. benoemd dhr. G.J. Heukels, Fuchsiastraat 32. De Voorzitter dhr. Chr.H.J. Raad hield daarna een causerie over „Winterwerk voor den Imker" en wel voornamelijk over de Tweevolkskast, welke prettige causerie aandachtig werd gevolgd en waarschijnlijk meerdere leden naar deze methode zal doen overgaan.

Betreffende de te houden cursus voor Bijenteelt zullen nadere inlichtingen worden gevraagd. Nadat bij rondvraag nog een en ander besproken was, sloot de Voorz. plm. 10 uur de vergadering.
De Secretaris,
G.J. HEUKELS

HENGELO (Ov.)
Zaterdagavond, 3 November, vierde deze afdeeling haar twintigjarig jubileum in het lokaal van den heer Akkerman alhier. De heer Nicolai opende de feestelijkheid met een overzicht van de oprichting en het bestaan van onze afdeeling, die zich in een voortdurenden bloei mag verheugen. Volgens de statuten is de afdeeling in 1908 opgericht onder het bestuur van de H.H. ter Beek, voorzitter, Witteveen, penningmeester, Elferink, Keizer en Nijhuis. Is het moeilijk een Vereeniging op te richten, nog veel moeilijker is het deze in stand te houden en juist daarom stemt het tot vreugde, dat onze afdeeling steeds in alles is vooruit gegaan.

Opgericht door een bestuur met twee leden, bedraagt het ledental thans 57, het aantal vergadering was vroeger driemaal per jaar en nu eenmaal per maand, ja zelfs de contributie is van 75 cent op twee gulden gebracht.
Dat het bestuursbaantje steeds in hooge eere gestaan heeft, bewijst zelfs een tijdvak uit de notulen, toen de leden ƒ 0,90 betaalden en het bestuur ƒ 1.00 betalen mocht. De voorzitter betreurt het, dat artikel 19 van de statuten niet tot zijn recht komt. Hierin staat, dat de geldmiddelen van de Vereeniging bestaan uit de contributie en toevallige baten en juist dit laatste, heeft hij nooit meegemaakt en daarom drukt hij den leden dringend op het hart, dat, als ze eens niet weten wat ze met hun geld zullen doen, dit maar als toevallige baten aan de afdeeling te sturen. En wat art. 18 betreft, waarin staat, dat het bestuur zijn arbeid kosteloos verricht, spreekt hij den wensen uit, dat de vereeniging zóó in bloei mag toenemen, dat het dan aanwezige bestuur zóó gesalarieerd zal worden, dat het zich geheel aan de vereeniging zal kunnen geven.

De vergaderingen werden vroeger maar matig bezocht, doch door het instellen van de praatavonden is hierin een groote verandering gekomen, deze avonden staan onder leiding van den heer Loonen, bijenteeltleeraar in Bentelo en worden eenmaal per maand gehouden, eerst wordt een of ander onderwerp behandeld en dan heeft een vrije gedachtenwisseling piaats over onderwerpen, het bijenleven betieffende. Steeds is het gezellige zaaltje dicht bezet en hieraan heeft de aangename leiding van den heer Loonen het grootste aandeel, waarvoor spreker hem dan ook hartelijk dank brengt, hij hoopt, dat later uit de jongere krachten van onze afdeeling ook nog eens een gediplomeerd leeraar mag voortkomen.

Hiermede opent hij de feestelijkheid en hoopt dat we nog langen tijd gezellig mogen samenzijn. De heer Loonen vraagt nu het woord en dankt den Voorzitter voor de waardeerende woorden aan zijn adres gericht Bij de oprichting was de heer Loonen ook lid van Hengelo, doch heeft zich later, toen in Delden behoefte gevoeld werd aan een afdeeling, bij deze aangesloten. De Hengelosche afdeeling heeft een krachtig leven en wel, omdat in haar drie typen van Imkers zitten, n.m. uitsluitend liefhebbers, uitsluitend vaklieden en „liefhebbervaklui". Hierdoor wordt er veel aan proefnemingen gedaan en heeft er dan ook steeds een levendig vereenigingsleven plaats.

De heer Witteveen is een rasecht amateur, steeds er op uit om dingen uit te zoeken ter verbetering van het bijenhouden, hij staat vast in de theorie, terwijl de heer Keizer de man is, die met beide beenen in de praktijk staat. Ons overleden lid Nijhuis was de amateur-vakman. Spreker eindigt met bestuur en leden te danken voor de prettige samenwerking en spreekt den wensch uit voor den voortdurenden bloei der vereeniging.

Nadat de Voorzitter den spreker bedankt had, werd het woord gegeven aan den heer Elferink, een der mede-oprichters der afdeeling. Spreker herinnerde er aan, dat onze afdeeling eigenlijk een paar jaar ouder is dan de statuten aangeven, hij meende ongeveer drie jaar. Spreker had toen, in 1905 ongeveer, den heer Witteveen leeren kennen en was, na het bezoeken van een vergadering in Lonneker tot het besluit gekomen, om te trachten hier ook een afdeeling te stichten. Tot dit doel hadden zich de hiervoor genoemde heeren vereenigd en zoo was de afdeeling tot stand gekomen en in 1908 de statuten samengesteld. De afdeeling telde toen ongeveer 20 leden, spreker herinnerde aan de vele dingen, die in den loop der jaren waren tot stand gekomen, o.a. het reizen met de bijen, de invoering van den lossen bouw, de vlechtcursus en ook haalde hij aan, dat er wel minder prettige dingen voorgevallen waren en ook wel op touw gezette plannen een kort leven beschoren was zooals de coöperatieve zeemerij.

Hij betreurde het afsterven van ons lid Nijhuis, die steeds met hart en ziel imker was en verzocht de aanwezigen, ter zijner nagedachtenis zich even te willen verheffen van hun zitplaatsen. De heer Nicolai dankt spreker voor zijn nadere gegevens betreffende het oprichten onzer afdeeling, waarvan aanteekening gehouden zal worden en geeft hierop het woord aan den heer Hannema.
Deze, een der jongste leden (hoewel niet in jaren) onzer vereeniging, dankt het bestuur en de leden voor de prettige samenwerking die hij steeds ondervonden heeft. Hij is reeds in meer plaatsen bijenhouder geweest, o.a. in Beilen en den Haag en verhaalt ons staaltjes, waaruit blijkt, dat de bijen soms op een aardige wijze aan honing kunnen komen.

Spreker is door zijn examen voor de Fransche taal bijenhouder geworden en wel door het lezen van la Vie des Abeilles van Maeterlink. In Beilen had spreker eens een vriend zullen helpen met het uitslingeren van den zomerhoning en toen was hem opgevallen, dat deze zeer rood was en naar limonade smaakte. Wat bleek nu: Zijn vriend was directeur van den keuringsdienst en nu was er juist een partijtje limonade afgekeurd en in de goot weggegooid en hier hadden de bijen haar hart opgehaald. In den Haag had spreker eens honing aangetroffen, die sterk naar visch rook. Deze bijen stonden dicht bij de plaats waar de Scheveninger visschers hun netten droogden en daar het een droge zomer was, hadden de bijen hier hun behoefte aan water gedekt, door dit uit de natte netten te zuigen, vandaar de vischsmaak. Het spreekt vanzelf, dat dergelijke honing, reeds door zijn smaak, niet voor de consumptie geschikt is. Hij spreekt daarop den wensch uit, dat de afdeeling nog lang onder den tegenwoordigen Voorzitter mag bestaan en in bloei steeds zal toenemen.

De heer Nicolai dankt hem voor de waardeerende woorden en tevens voor zijn toezegging om een lezing te houden voor de afdeeling over zijn reis door Zwitserland in verband met daar gedane waarnemingen betreffende de bijenteelt. Hierna werden door eenige leden nog proza en poëzie voorgedragen in Twentsch, Noord-Hollandsch en Hoog-Haarlemmerdijks en verder den avond zeer gezellig doorgebracht, zoodat het klokje al bedenkelijk het politieuur genaderd was, voor tot scheiding kon worden besloten. Met de beste wenschen voor den bloei der afdeeling eindig ik dit verslag.
N.
H.

De eerste Honingmarkt te Vaassen.

VAASSEN
, 27 Sept. Heden, Donderdag, werd door de Imkersvereeniging te Vaassen de eerste honingmarkt gehouden, die goed is geslaagd. Om tien uur werd de eerste markt door den voorzitter, den heer Niemeijer, uit Ernst, met een kort woord geopend.
Ik heet U allen hartelijk welkom, zoo ongeveer begon spreker, op deze eerste honingmarkt. Het doel dezer markt is om het publiek wat beter op de hoogte te stellen en men een wat beteren prijs voor den honing kan bekomen.

In 't bijzonder bracht spreker een woord van dank aan den heer Versteeg, hoofdbestuurslid van den Bijenvereen. te Apeldoorn, om deze markt te willen regelen en de prijzen naar zijn beste weten aan de rechtmatige winnaars toe te wijzen. Verder bracht spreker dank aan den kweeker Labberton, die bereid was gevonden deze markt met bloemen te versieren, wat een zeer aardigen en vroolijken indruk maakte. Ten slotte wenschte spreker den verkoopers veel succes. Hiermede verklaarde spr. de markt als geopend.

De verschillende koopers gingen nu rond en zochten de mooiste honing uit. De prijzen zijn toegewezen als volgt:
1e prijs vier raampjes aanvoer 1e soort honing, M. v.d. Haar, Ernst;
1e prijs grootste aanvoer kasthoning, H. Niemeijer, Ernst;
2e prijs 4 raampjes 2e soort, H. Niemeijer, Ernst;
1e prijs grootste aanvoer korfhoning, J. ter Wel, Vaassen;
1e prijs ten minste 7½ kilo 1ste soort korfhoning, G. van Eek, Vaassen;
2e prijs voor minstens aanvoer 7½ kilo 2de soort korfhoning, J. ter Wel, Vaassen.
Er is tamelijk veel bezoek geweest en veel verkocht.
(Nw. Ap. C.)

WAGENINGEN.
Op 26 October j.l. herdacht onze afdeeling haar 15-jarig bestaan en was daarvoor een feestvergadering georganiseerd. Vele leden met hunne dames waren aanwezig. De voorzitter, den heer C.J. Kole, opende de vergadering met een hartelijk welkom, in 't bijzonder heette hij welkom den heer Joh.A. Joustra, secretaris v/h hoofdbestuur, de bijenteeltconsulenten L. v. Giersbergen, A. Minderhoud met hunne dames, het bestuur van afd. Renkum en den heer G. v.d. Brink uit Bennekom.
Brieven met gelukwenschen waren ingekomen van den heer A. v.d. Flier, voorzitter van het hoofdbesluur, den heer L. v. Beusekom, oprichter onzer afd. en van afd. Bennekom.

De voorzitter gaf een geschiedkundig overzicht van de afd., waaruit bleek, dat steeds bij bestuur en leden de echte prettige imkersgeest heeft geleefd. In deze jaren, zijn verscheidene cursussen gehouden, waaronder ook een vlechtcursus en zeer veel lezingen. Het ledental is van 30 tot 50 gegroeid. Na deze inleiding kregen de heeren Joustra en Polderman, voorz. van afd. Renkum, het woord en brachten hunne gelukwenschen over.

De heer Joustra bracht in 't bijzonder naar voren de voorrechten van onze afd. boven alle andere afdeelingen en wel ten eerste, dat de bijenteeltconsulenten lid van onze afd zijn, welke op onze vergaderingen zeer zelden ontbreken en ons steeds met raad en daad terzijde staan. Ten tweede is ook lid onze trouwe bibliothecaris, die ons steeds op de hoogte houdt van het nieuws in de bijenwereld. Ten derde, dat hier het Bijenhuis gevestigd is, wat voor ons een groot gemak is. Ook deze avond gaf blijk van dit voorrecht, want door de welwillendheid van den heer v.d. Bend, was er een prachtige collectie bijenteeltartikelen te bewonderen. Ten vierde, het aanwezig zijn van de landbouw-hoogeschool, wat voor vele leden een groot nut afwerpt.

De heer L. v. Giersbergen hield voor ons een lezing met lichtbeelden over het imkersleven, hetwelk hij ons liet zien van de nuttige, maar ook van de komische kant, vooral het imkersleven in onze afd. wist hij zeer goed te schetsen en werd nog al eens onderbroken door een algemeen gelach. Op het witte doek verschenen o.a. de portretten van den oprichter, den heer L. van Beusekom, den tegenwoordigen voorz. den heer C.J. Kole en het bestuurslid, den heer J.W. Hakstege. Verder eenige opnamen van imkers bij hun bijenstal in de omgeving en een komische bijengeschiedenis.

In de pauze werden de heer Kole en Hakstege gehuldigd door den tweeden voorz. den heer Verhoeven, daar zij deze 15 jaren steeds bestuurslid zijn geweest. Er werd in de pauze thee met honingkoek gepresenteerd. Deze echte honingkoek was door een der dames gebakken.
Na de lezing werd een gratis verloting gehouden zonder nieten. De prijzen, welke natuurlijk in hoofdzaak uit bijenteeltproducten, lectuur en benoodigdheden bestonden, werden door den voorz. met een toepasselijk woord uitgereikt.

Hierna sloot de voorzitter de vergadering, na dank gebracht te hebben aan allen die medegewerkt hebben om dezen avond te doen slagen, in 't bijzonder aan den heer L. v. Giersbergen voor zijn lezing en Mej. Schoondermark voor haar pianospel. Ook deze avond kenmerkte zich door die groote eensgezindheid, den echten imkers eigen.
D. VOET, Secretaris.

WAGENINGEN.
J.l. Zaterdagmiddag 26 November bracht onze afd. een bezoek aan het verbouwd Bijenhuis. De heeren J. v.d. Bend en W. Visser leidden ons rond. Alle bezoekers kregen een zeer goeden indruk van de verbouwing. De lokalen voor het verwerken van was en honing mogen nu door ieder gezien worden. De ruimte voor het opslaan van de suiker en de denatureering daarvan, is zeer doelmatig. De bovenverdieping is zeer praktisch ingedeeld, zoodat men een goed overzicht krijgt, wat afd. Handel ons te koop aanbiedt.
Wij kunnen niet anders dan de Vereeniging gelukwenschen met deze zeer groote verbetering.
D. VOET, Secretaris.

DE WIJK EN OMSTREKEN.
Jaarvergadering op Vrijdag 21 December 1928 in café Wittink, de Wijk, 's avonds 6 uur.
Agenda:
1. Opening;
2. Notulen en jaarverslagen secretaris en penningmeester;
3. Bestuursverkiezing (K. Bloemert aftredend);
4. Contributie-inning 1929;
5. Benoeming afgevaardigde algem. vergadering;
6. Benoeming commissie suikerlevering;
7. Verloting onder de aanwezige leden;
8. Sluiting.

DE VOS VAN STEENWIJK,
Secretaris.