Uit een Imkerbrief.

Wij ontvingen eenigen tijd geleden een schrijven van dhr. F. Buitenhof & Co. te Eerbeek, waaruit we het volgende overnemen.

„In de eerste plaats willen wij U even mededeelen, dat wij reeds 35 jaar de bijenteelt uitoefenen en op groote schaal. Wij hebben de bijenteelt eenige jaren in Duitschland uitgeoefend, vandaar hebben wij veel ondervinding. Wij hebben circa 300 standvolken, half kasten en half Lüneburger ronde stroo-korven lossen- en vasten bouw.

Wij lazen in het Groentje van j.l. over de zoogenaamde strookorf met losse kap, waar al zooveel over geschreven is en dachten, dat het onze plicht was, daarover ook eens een lettertje te schrijven. De korf die er komen zal, ronde strookorf met lossen bouw (met raampjes) gebruiken wij al reeds eenige jaren.
Als bij U de gelegenheid er zich van voordoet, komt eens bij ons een kijkje nemen. De Heer Beil heeft in 1927 met zijn vrojw onze standen bezichtigd in de Betuwe. Aangenaam zou het ons zijn, als U ons ook eens met een bezoek vereerde. (Gaarne. Red.)

Dan nog iets. Wij lazen in ons Groentje van j.l. over de heidehoning, die naar de bakker moest; dat is immers een geheel verkeerde uitdrukking. Onze honing moest, alles gelijk in Duitschland, voor particulier gebruik benuttigd worden. In Duitschland, waar millioenen kilo's heidehoning jaarlijks geoogst worden, wordt alles voor particulier gebruik benuttigd, daar gaat geen ons van naar den bakker of koekfabrieken, doch de heidehoning wordt daar geheel anders verwerkt dan hier te lande.

Wij bewerken onzen honing ook op Duitsch systeem, welke wij in flacons in de handel brengen, welke honing de gebruikers die ze eenmaal gebruikt hebben, boven bloemenhoning verkiezen. Wij verkoopen die honing onder gezegelde sluiting met het opschrift 'Gegarandeerd zuivere Nederlandsche Heidehoning'. In Duitschland wordt de Heidehoning meest in blikverpakking verkocht van 1 tot 10 K.G. en is daar de helft duurder dan in Nederland. In 1925 hebben wij eenige duizenden K.G. voor Export naar Duitschland geleverd en ontvingen voor lekhoning ƒ 1.—, 2e kwaliteit raathoning ƒ 1.20 en voor 1e kwaliteit raat-honing ƒ 1.70 per K.G. Emballage en invoerrechten alles voor de kooper. Aan huis afgeleverd kwam er ƒ 12.— per 100 K.G. invoerrecht op.

Wij schreven U dit alles, om eens uiteen te zetten, als onze beste honing naar de bakkers en koekfabrieken en de minderwaardige bloemenhoning (? Red.) op tafel moet tegen een hoogen prijs, zal er nooit een bestaan in de bijenteelt komen, terwijl in Duitschland, waar al de honing, die door de Duitsche Imkers geoogst wordt, alleen door particulieren gebruikt wordt en de vraag overtreft ten alle tijde aanbod en de Imker heeft een burgerlijk bestaan."