OFFICIEELE MEDEDEELINGEN.


Imkersdag.

Aangezien verschillende deelnemers vroegen, of er nog meer kosten aan het bezoek Imkersdag verbonden waren, zij hier nogmaals medegedeeld, dat die kosten niet meer bedragen dan ƒ 1,25. Dit bedrag is bestemd voor de koffietafel, de rest is gratis.


Lezingen, cursussen en verkorte cursussen.

Afdeelingen, welke dezen winter weer in het genot van Rijkssubsidie gesteld willen worden voor het houden van cursussen, lezingen of verkorte cursussen gelieven aan den alg. secretaris daarvan mededeeling te doen, onder opgave van den naam van den leider. De kosten bedragen voor wat betreft de gewone cursussen ƒ 2,50 per persoon en voor wat betreft de verkorte cursussen ƒ 1,25 per persoon. De afdeelingen dienen echter de kosten te dragen van een verlicht en verwarmd lokaal, hetgeen natuurlijk ook op de deelnemers kan verhaald worden. Na ontvangst van bericht, worden dezerzijds onmiddellijk de vereischte stukken ter invulling toegezonden. Het aantal deelnemers moet voor elken cursus minstens 12 bedragen.


Verkiezing H.B. leden.

In de Groepen 1—4 en 5 heeft wederom eene verkiezing plaats voor lid van het Hoofdbestuur wegens periodiek aftreden van de heeren Johs. Schaafsma te Westerzand, Dr. H.W. de Boer te Enschede en Hendr.Chr.Versteeg te Apeldoorn. Alle heeren zijn terstond herkiesbaar.
Afdeelingen tot een van deze Groepen behoorende kunnen uiterlijk tot 21 September a.s. candidaten stellen, welke binnen de Groep moeten wonen en lid moeten zijn van de candidaatstellende afdeeling.
Tot Groep I behooren de afdeelingen Beetsterzwaag, Eelde-Paterswolde, Groningen, Het Noorden, Leeuwarden, Musselkanaal, Oostellingwerf, Oldambt, Surhuisterveen, Uithuizen, Vlagtwedde, de Wouden, Winschoten en Ter Apel.
Tot Groep IV behooren de afdeelingen Aalten, de Berkelstreek, Delden, Dinxperlo, Doetinchem, Gendringen, Groenlo, Hengelo (Gld.), Hengelo (Ov.), Haaksbergen, Heino, Laren (Gld.), Lichtenvoorde, Lochem, Lonneker-Enschede, Oldenzaal, Kaalte, Ruurlo, Varsseveld, Vorden en Winterswijk.
Tot Groep V behooren de afdeelingen Apeldoorn, Brummen, Deventer, Diepenveen, Eerbeek, Elspeet, Elburg, Epe, Heerde, Hierden, Nunspeet, Olst, Oldebroek, Vaassen, Voorstonden, Voorst, Warnsveld en Wezep.
Bij de candidaatstelling moet een bewijs worden gevoegd van den candidaat, dat hij bij eventueele benoeming, die benoeming aanvaardt.
De candidaatstelling moet onderteekend zijn door Voorzitter en Secretaris der afdeeling.


De Regeering trekt het onderzoek naar eventueele bijenziekten in ons land aan zich.

Dank zij de interesse van ons lid Dr. Winkel, konden de imkers indien zij iets verdachts op hun bijenstand bespeurden, bijen ter onderzoek aan dhr. W. zenden, die de diagnose vaststelde en waardoor bekend werd, dat in ons land ook Nosema voorkwam en soms in hevige mate.
Het kwam echter ons Hoofdbestuur voor, dat dit onderzoek Staatszaak moest zijn en systematisch een onderzoek moest worden ingesteld naar de uitgebreidheid van dergelijke ziekten en eventueel het nemen van maatregelen ter voorkoming of stuiten van een optredende ziekte.
Op een verzoek van ons Hoofdbestuur gericht aan Z. E. den Minister van Binnenlandsche Zaken en Landbouw mochten wij het volgende antwoord ontvangen, waarvoor wij Z. E. hier onzen bizonderen dank betuigen.

Moeielijkheden bij het plaatsen van bijenvolken op de heide.

Het kwam ons ter oore, dat verschillende imkers moeielijkheden ondervinden bij het plaatsen van bijenvolken op de heide op Staats- of anders eigendom. De moeielijkheden zouden hierin bestaan, dat of plaatsing absoluut wordt geweigerd, of voor het plaatsen van volken een bedrag per volk wordt geheven, varieerende van 10 ct. per volk tot ƒ 0,50 toe.
Waar het houden van bijen voor een land een levensbelang mag worden genoemd, komt het ons Hoofdbestuur gewenscht voor, dat dergelijke hindernissen zoomogelijk uit den weg worden geruimd. Wij verzoeken dan ook onzen leden dringend, om, indien zij moeielijkheden ondervinden, stageld moeten betalen e.d. ons dit even te willen melden en wel onder opgave van den aard der moeielijkheden (hoe groot het stageld, absolute weigering, enz.) en den naam en adres van den eigenaar (Staatsdomein, Heidemaatschappij, enz. enz.)
Bij absolute weigering gaarne ook de reden waarom geweigerd wordt.
Het Hoofdbestuur zal dan trachten deze moeielijkheden voor het vervolg uit den weg te ruinten.

.-.-.-.-.-.-.

Kort verslag van de Hoofdbestuursvergadering op 19 Augustus 1929
in Hotel Noord-Braband te Utrecht.

Alle leden zijn aanwezig benevens Dr. Minderhoud. Notulen worden goedgekeurd. De Voorzitter deelt mede, dat het onderzoek bijenziekten door den Minister is opgedragen aan de Rijksseruminrichting. Het woonhuis behoorende tot het Bijenhuis zal verhuurd worden aan de Christelijke Radiovereeniging voor kantoor.
Een voorstel om de zeemerij „De Geldersche Valleij" over te nemen tegen een totaalbedrag van ƒ 1300.—, welk voorstel gedaan werd door de commissie van bijstand, wordt nauwkeurig bezien en met de stemmen van de heeren Ebbinge Wubben en Schaafsma tegen en blanco stemmen van dhr. Versteeg en v. d. Brink, welke laatste bij de zeemerij geïnteresseerd was en zich dan ook buiten bespreking gehouden had, aangenomen, zoodat de Vereeniging nu ook een eigen zeemerij rijk is. De Voorzitter meent de Vereeniging en het Hoofdbestuur met dit besluit geluk te kunnen wenschen, want men is er van overtuigd, dat er veel perspectief in zit en wellicht een begin kan zijn van hetgeen dhr. H. Stienstra te Leeuwarden als een ideaal voor de imkers beschouwt.
Door de Reclamecommissie werd een voorstel gedaan tot het vervaardigen van een pakkende reclameplaat voor het gebruik van Nederlandschen honing. Dhr. Versteeg brengt een door hem vervaardigd ontwerp ter tafel, dat zeer in den smaak van het Hoofdbestuur valt en waarvoor de Voorzitter hem dan ook namens alle leden hulde brengt. De bedoeling van de commissie is echter iets anders n.l. het opwekken tot meerder honingverbruik van Nederlandschen herkomst. Goedgevonden wordt, dat men door 3 bekende teekenaars een ontwerp reclameplaat laat ontwerpen. Tevens wordt goedgevonden, dat door tusschenkomst van een bekend blad de aandacht gevestigd zal worden op onzen Nederlandschen honing.
Het H. B. besluit vervolgens een prijs van ƒ 25 uit te keeren aan den inzender van de goedkoopste en doelmatigste bijenkast n.l. dhr. S. Cancrinus te Dwingeloo.
Wat betreft reorganisatie afd. verzekering wordt het D. B. gemachtigd deze zaken verder te behandelen. Tevens zal door het D. B. worden overwogen eene solide belegging van het reservefonds.
Na langdurige bespreking omtrent het zenden van den bijensuiker aan meer dan één adres wordt besloten dat het D. B. dit in overleg met den Directeur van Handel zal regelen.
In het vervolg zal op de Agenda voor de A.V. een punt voorkomen „Beleid Hoofdbestuur".
Er zal overwogen worden, of een afzonderlijk jaarverslag de draagkracht van de Vereeniging niet overschrijdt. Aan de A V. zal worden voorgesteld telken jare een vast bedrag in het suikerfonds te storten en het andere gedeelte te besteden voor Vereenigingsdoeleinden, zooals Honingreclame enz.
Bij de rondvraag komt ter sprake het verschil in regeling voor het plaatsen van bijenvolken op Rijksgronden. Na ingewonnen advies van de betrokkenen zal getracht worden een uniforme regeling over de geheele linie te verkrijgen.

De Secretaris,
JOH.A. JOUSTRA.