DE ZEVENDE NEDERLANDSCHE IMKERSDAG.


Als er een van onze Imkersdagen geslaagd mag heeten, dan is het wel die welke te Utrecht gehouden is. Onze zevende is een parel aan den kroon van onze Vereeniging en wij zijn daar de organisatoren van dezen dag echt hartelijk dankbaar voor.

Wie eenigszins van nabij bekend is met het werk aan het organiseeren van een Imkersdag verbonden, zal moeten beamen, dat hier een arbeid is verricht waarvan moeielijk de tegenhanger te vinden zal zijn. We spreken dan nog niet eens van de kosten. En als we daarbij bedenken, dat dit alles geheel belangeloos is gebeurd, dan moeten wij daaruit dan toch wel de gevolgtrekking maken, dat men in onze Vereeniging heel wat meer ziet dan een suikervereeniging, waarmede tegenstanders en zwartgalligen vroeger zoo gaarne schermden.

Het aantal deelnemers(sters) was tot ver over de 400 gestegen, ondanks deze dag bij uitzondering op een Maandag gehouden werd. De beide Rijksbijenteeltconsulenten waren zooals gewoonlijk eveneens tegenwoordig, terwijl een bericht van verhindering was ingekomen van den Inspecteur van den Landbouw.
Van den Directeur-Generaal van den Landbouw kwam eerst in den loop van den dag bericht binnen, dat hij tot het laatste oogenblik nog gehoopt had tegenwoordig te kunnen zijn, doch helaas niet kon komen.

Ook de pers was tegenwoordig en daarom verbaast het ons, dat de groote pers in alle talen over dezen dag gezwegen heeft. De Telegraaf had het vorig jaar de vriendelijkheid om een bizonderen verslaggever te zenden, die een zeer onvriendelijk verslag van den uitnemend geslaagden dag te Bussum gaf. Dit groote blad schijnt alleen maar te weten, dat er te Veenendaal een bijenmarkt gehouden wordt en blijkens het groot aantal van nagenoeg dezelfde foto's die ieder jaar weer opnieuw van dien markt in haar blad verschijnen schijnt zij dit het culminatiepunt te vinden van de Nederlandsche Imkerij.
Het is de verdienste van onze Vereeniging, dat zij heel wat hoogere eischen aan de bijenteelt stelt en ook zonder medewerking van de groote pers zullen wij de bijenteelt blijven bevorderen en trachten op hooger peil te brengen.
Nu wat de dag zelve betreft. Het weer was ons al bizonder gunstig en de rechte stemming zat er in. Het Utrechtsch Landbouwblad schreef o.a. dat de stemming buitengewoon goed te noemen was. Inderdaad, dat was zij en men kon het den menschen aanzien, dat zij schik beginnen te krijgen in dergelijke Imkersdagen. We zagen veel nieuwe gezichten, jammer dat verschillende trouwe bezoekers den Maandag ongelegen kwam

De Voorzitter heette allen hartelijk welkom, in het bizonder de Rijksconsulenten en vooral dhr. Beil, welke dit jaar zijn gouden Imkersjubileum vierde. Ook dhr. van Est, voorzitter van de afd. Utrecht riep allen een hartelijk welkom toe. Even memoreerde spreker de groote moeilijkheid verbonden aan het organiseeren van zoo'n dag. Niet wat het werk betreft, daarover zweeg hij, doch wel wat de financiën betreffen. Het is een ieder wel duidelijk, dat de ƒ 250.— subsidie, welke de Vereeniging voor het organiseeren van zoo'n dag verleent lang niet toereikend zijn om zoo'n dag te financieren. Daarom gaf spreker het H.B. in overweging te trachten wegen te vinden, dat het organiseeren van zoo'n dag voor iedere afdeeling mogelijk is.
Aan het slot van zijn rede huldigde spreker dhr. Beil onzen nestor-imker en bood hem namens de afd. Utrecht een keurige mand bloemen aan.

Hierna verkreeg dhr. Beil het woord voor zijne inleiding „inwinteren". Zichtbaar aangedaan dankte spreker de beide sprekers en afd. Utrecht voor de hartelijke woorden en schoone bloemen. Zonder aarzelen had spreker de uitnoodiging om eene inleiding te houden aangenomen, doch nimmer had hij kunnen denken, dat hij op een dergelijke wijze zou worden ontvangen. Vervolgens hield spreker zijn inleiding, welke wij in een volgend nummer hopen af te drukken, wij hebben hier weer eens een imker gehoord van den ouden stempel, die alles wat hij zegt getoetst heeft aan de praktijk. Een degelijke gedocumenteerde rede, eenvoudig en goed.

Hierna kwam dhr. Frankenhuis aan het woord, die enkele humoristische momenten uit het imkersleven memoreerde.
Dhr. Groenewoud, die zeker niet het minste aandeel in de organisatie van den Imkersdag had, gaf nog enkele practische wenken voor wat betreft het verdere gedeelte van het programma en toen kon de koffiemaaltijd beginnen.
Deze was zonder bedenking goed te noemen en de restaurateur deed zich kennen als een goede Hollandsche gastheer. Gedurende den maaltijd werden sluitzegels verkocht door een tweetal dames, welke sluitzegels een goeden afzet vonden. Ook waren aanwezig de reclameplaten voor het gebruik van Nederlandschen Honing en konden de bezoekers zich overtuigen, dat de reclamecommissie niet stil zit, doch hard werkt, om voor een goeden afzet van Nederlandschen Honing te zorgen.
Een pater uit Noord-Italië, die wegens doofheid zijn geestelijk ambt niet meer kan vervullen, had ons verzocht voor zijne kaarten Bienen und Blumen afzet in Holland te vinden. Volgaarne voldeden wij aan dit verzoek en heel wat van die schitterende kaarten werden gedurende den Imkersdag besteld. Zij kosten per serie van 6 kaarten 75 ct. franco huis. Dhr. W.H. van den Broek te Soesterberg belast zich gaarne met het aannemen van bestellingen, welke echter uitsluitend bij vooruitbetaling (postrekening 66885) worden verzonden.

Na den koffiemaaltijd begaven zich de deelnemers naar de Domkerk, alwaar de Organist H.F. Bos ons liet genieten van zijn orgelspel, dat onder doodsche stilte aandachtig werd aangehoord. De autotocht, welke vervolgens werd gemaakt ging door het mooiste gedeelte van de Provincie Utrecht en ongetwijfeld hebben allen genoten van de schoone natuur, die ook het Sticht ons biedt. Op de Leusderheide nabij Amersfoort werd de heidebijenstand van dhr. Hans Matthes bezocht. De heide heeft het dit jaar niet gedaan en de bijenvolken aldaar konden dan ook niet beter zijn, dan ze waren. Dat was wél jammer, doch waar moeder natuur ons al in zooveel ter wille was, mocht ze op een enkel onderdeel wel versagen.
De terugtocht vond plaats over Doorn, Driebergen, Bunnik naar Utrecht, waar in de Handelsbeurs onder het genot van een kopje thee met biscuit en sprits en onder een heerlijk sigaartje nog lang werd nagekeuveld.

Het was een prettige taak voor onzen Voorzitter in zijn slotwoord te kunnen wijzen op een welgeslaagden dag en er zal zeker wel niemand zijn, die niet welvoldaan huiswaarts gekeerd is.
En zoo hopen wij, dat ook deze Imkersdag weer vrucht mag dragen en dat zij medegewerkt heeft aan het doel van onze Vereeniging, het Bevorderen van de Bijenteelt in Nederland.

JOH.A. JOUSTRA.