De ronde korf.


Voorjaarsinspectie. Wanneer in de maand Februari het zonnetje eens lekker schijnt en de temperatuur in de stal, welke met 't front vlak Zuid staat of een ietsje naar 't Oosten, stijgt tot 15° C, beginnen de bijen hun groote reinigingsvlucht. De ingepakte volken komen 't eerst. De kleine ruimte in de korf is 't spoedigst op voldoende temperatuur.

Ingepakt zijn die volken, welke de korf niet geheel tot onder hadden uitgebouwd. Het onderste gedeelte is opgevuld met een uitgespreide courant en een droge veenplag, welke een dikte heeft van ongeveer 6 c.M. Aan de achterkant behoeft de afsluiting niet volkomen te zijn. Deze korven blijven prachtig droog en de volken vliegen het eerst.

Mochten er volken bij zijn, die ondanks de voldoend hooge temperatuur niet vliegen, dan tracht men deze aan de gang te krijgen. Dit kan men bevorderen, door ze wat in te rooken. Veel beter is het echter, een warme steen (halve klinker) onder 't werk, op de bodemplank te leggen. Dan komen ze zeker. In de loop van de middaguren houdt men de volken goed in 't oog. Behalve een enkele, welke een warme steen is gegeven, laat men alle korven met rust. De bodemplank wordt dus in Februari nog niet gereinigd. Trouwens, bij de korven die van onderen met een plag afgesloten zijn, valt ook niets te reinigen en de verpakking wordt nog lang niet verwijderd.

Is er iets niet in orde, dan blijkt dit 's avonds op z'n best. Het volk is onrustig. Enkele bijen loopen gedurig aan 't front van de korf heen en weer. Klopt men op de korf, dan wordt dit beantwoord met een langdurig opbruisen. In de korf is 't ook niet rustig. In plaats van een aaneengesloten tros te vormen loopen de bijen de geheele korf door. Dit is moerloosheid. Besluit de imker alzoo, dan draalt hij niet lang. Dit volk moet met een goed volk worden vereenigd. Daartoe neemt hij beide korven mee naar huis en kramt ze in een verwarmd vertrek op elkaar. Het moerlooze onder. Dit ruikt a. h. w. de bevruchte moer boven en loopt gaarne naar boven, blij dat het van een dreigende ondergang is gered. Het vereenigde volk krijgt weer een plaatsje in de stal.

Mocht 't zijn, dat de imker in Februari voedselnood vermoedt bij een zijner volken, dan neemt hij ook dit volk mee in een verwarmd vertrek, na er eerst een holle doek voorgespannen te hebben. In huis staat een platte kom of blikken sigarenkistje met een suikeroplossing 1:1 klaar. In de suiker drijven hakselstrootjes om verdrinken der bijen te voorkomen. Nu wordt de eerste doek losgemaakt en de korf voorzichtig en snel over de suikeroplossing gezet. De kom staat op een doek. Deze kan nu worden vastgesloken. Is het werk in de korf te lang, zoodat de oplossing er niet onder kan, dan plaatst men de kom in een opzetring. Binnenshuis is de temperatuur wel zoo hoog, dat de bijen de suiker gemakkelijk kunnen opnemen.

CALLUNA.