Beknopt verslag van de Algemeene Vergadering,
gehouden te Utrecht op 30 April jl. in Hotel L'Europe.


Zooals gewoonlijk werd de vergadering druk bezocht. Behalve de beide Rijksbijenteeltconsulenten als gasten, waren aanwezig alle H.B.leden op dhr. Versteeg na, die wegens ziekte helaas verhinderd was, verschillende belangstellenden, terwijl 82 Afdeelingen officieel vertegenwoordigd waren. Ook de pers was aanwezig.

In zijn openingswoord deelde de Voorzitter mede, dat zoowel de wnd. Dir. Gen. als de Inspecteur van den Landbouw wegens ambtsbezigheden verhinderd waren tegenwoordig te zijn. Spreker zeide, dat de toestand van de Vereeniging bevredigend te noemen is. Vooral verblijdde ons de invoering van het Rijksmerk op Nederlandschen honing op 1 Mei 1930.
Spreker wekte de afgevaardigden op zoomogelijk het Bijenhuis in de Dierentuin te Den Haag als de tentoonstellingen te Keulen en Antwerpen te gaan bezoeken.

Het Rapport van de commissie nazien Rek. en Verantw. van de verschillende instellingen alsmede de notulen werden zonder discussie aangenomen en de functionarissen gedechargeerd. Nazien boeken en notulen over 1930 zal geschieden door de Afdeelingen Amersfoort en Almen. Bij het punt jaarverslag van den alg.-secr. frappeert het dhr. v.d. Puttelaar, dat de secr. daarin als zijn meening te kennen geeft, dat we wel op het hoogtepunt van ons ledental zullen zijn aangeland. Spreker betwijfelt dit.

Ook vestigt hij de aandacht op het houden van Radiolezingen. Afd. Nijverdal zegt wel 15 à 20 jaar vergeefs een lezing te hebben aangevraagd. Wil ook wel eens in aanmerking komen. Wat betreft de Radiolezingen wordt gevraagd deze over de lange golf te laten houden en vooraf in het Maandschrift aan te kondigen. Zeist wenscht meer advertentiën in het Maandschrift van geïnteresseerden bij Land- en tuinbouw en ook het Orgaan door drukker te laten verzenden.
Voorzitter en Secr. beantwoorden de sprekers. Advertenties zijn welkom. Er zijn practische overwegingen om het Maandschrift door Afd. Handel te laten verzenden.

Jaarverslag wordt goedgekeurd.

Heiloo wenscht de verslagen balansen enz. te laten behandelen na punt 13. Ieder jaar gaat een groot deel van den tijd weg met heen en weer praten over die zaken en wat het voornaamste is wordt in een onvoltallige vergadering afgeraffeld. Het Hoofdbestuur heeft daar niets op tegen, doch durfde uit zichzelf dit niet voor te stellen. Amersfoort is er ook niet tegen, doch vindt afwijking van de Agenda organisatorisch onjuist. De deur wordt opengezet voor allerlei afwijkingen.

Besloten wordt met punt 10 te vervolgen, n.l. aanwijzing plaats Alg. Verg. 1931.
Het H.B. stelt voor Utrecht, doch Amersfoort zou de Alg. Verg. wel eens te Amersfoort willen houden. H.B. zal overwegen.

Punt 11, quotum 1931 wordt bepaald op ƒ 1,10, nadat Amsterdam de wensch te kennen gegeven had, het quotum te verhoogen.

Bij punt 12 ƒ 1000.— uit suikerfonds voor het maken van reclame voor Ned. Honing wordt gevraagd wat het H.B. van plan is te doen met die ƒ 1000.—. Amersfoort begrijpt de situatie niet goed. Is het reclamefonds voor afd. Handel of voor de leden? Krijgt Handel de platen gratis, zooals uit een H.B. verslag is op te merken en moeten de leden die platen betalen? Dat zou verkeerd zijn. Voorzitter zegt, dat hem daar niets van bekend is. De reclameplaat is voor het aanmoedigen van het gebruik van Nederlandschen honing in het algemeen. Arnhem vindt het niets gek, als Handel die platen gratis zou ontvangen. Dinxperlo vindt dit het voornaamste punt. Als alle leden aan Handel zouden kunnen leveren zou er niets op tegen zijn dat deze afd. reclame maakte voor het algemeen, doch er zijn maar enkele bevoorrechten die dat kunnen doen. Ook het wikkelpapier, hoewel keurig samengesteld, kan afd. Dinxperlo niet bekoren. Leeuwarden brengt hulde aan het H.B. dat het nu eindelijk zoo krachtig de reclame voor Nederlandschen honing heeft aangepakt. Hier behoort geen kritiek, doch wij kunnen ons en het H.B. feliciteeren met dit werk. Over de uitvoering van de plannen wordt nog verder van gedachten gewisseld, waarna de ƒ 1000.— zonder stemming wordt goedgekeurd. Voorstel om het Huish. Regl. op een punt te wijzigen wordt zonder verdere discussie goedgekeurd.

Aan de orde reorganisatie afd. Verzekering. Hierover krijgt de ontwerper, de alg. secr. het woord. Spreker verontschuldigt zich geen verzekeringsexpert te zijn, dus zullen aan zijn ontwerp wellicht enkele fouten kleven. Er was echter geen uitvoerbaar plan en spreker daartoe aangezocht is met zijn ontwerp gekomen, dat hij zeer goed uitvoerbaar achtte. Spreker gelooft in de levensvatbaarheid van zijn plan, dat slechts geringe lasten legt op de schouders van de verzekerden, vooral indien velen zich aansluiten. Echter, er is een groote moeielijkheid en dat is de contrôle bij schadegevallen. Dat kan de Vereeniging niet zoo intensief als een Verzekeringsmij, welke overal haar agenten heeft. De Vereeniging treedt vaak te slap op tegen haar leden en dat kan vooral bij schadegevallen wel eens een leelijke streep door de rekening geven.
Nadat spreker zijn ontwerp gemaakt had en aan de afdeelingen had verzonden kwam een aanbieding van een verz.mij binnen, welke volken en bijenstanden wilde verzekeren tegen brand, diefstal en vervoer tegen de geringe premie van 4½ %.
Spreker adviseert zijn plan niet te aanvaarden, doch zich te verzekeren bij de betrokken Mij. Wij zijn dan van alle soesa af. Verschillende vragen werden gesteld zoowel over het plan Joustra, als van de Verzekeringsmij. Besloten wordt, dat het H.B. zal zien, welk plan het beste lijkt.

Een nieuw punt wordt na de pauze behandeld n.l. beleid H.B. over 1929. Men kan zien, dat dit punt vreemd is, want verschillende afgevaardigden spreken over dingen die met het beleid H.B. niets te maken hebben. Amersfoort brengt hulde aan het H.B, over zijn beleid, doch heeft wel enkele aanmerkingen, b.v. wat is er gebeurd nadat Amersfoort haar voorstel om den kleinhandel in honing stop te zetten en alleen door afd. Handel honing m het groot te laten verhandelen heeft ingetrokken na toezegging, dat het H.B. dit geleidelijk zou doen? Is er iets van die groothandel terecht gekomen? En wat is er van waar, dat de reclamecommissie honing langs de huizen laat venten in het Noorden van ons land? Spreker vraagt na mededeeling van den Voorzitter dat niet gejacht kan worden omdat er een Alg. Verg. in het zicht is, of we dan een rapport dit jaar in het Maandschrift tegemoet kunnen zien. Voorz. zegt van venten langs de huizen is hem niets bekend en het kan in sommige gevallen verkeerd zijn in het Maandschrift alles te publiceeren. In 1931 kan echter alles op de Alg. Verg. behandeld worden.

Kennemerland wil de Agenda vroeger bekend gemaakt zien en vindt verhooging van het plakloon voor het Maandschrift en verhooging vergoeding suikeradministratie ongemotiveerd en alleen bedoeld om de uitkomsten van Handel gunstiger te doen zijn. Spreker laakt het, dat bij de inzending in het R.A.I. gebouw te Amsterdam geen voeling gehouden is met de afd. Amsterdam welke zich actief betoont bij den handel in honing Voorzitter ontkent dat verhooging bedoeld is om Handel beter in het zadel te zetten. Het is een logisch gevolg van de meerdere omzet. Dhr. v. d. Bend leest verschillende cijfers voor van de laatste jaren waaruit blijkt, dat de omzet zooveel grooter geworden is.
Kennemerland vindt plm. ƒ 2.— per order als administratieloon wel wat veel. Arnhem wist, dat het H.B. de vergoeding zou verhoogen, anders was zij zelf met een dergelijk voorstel gekomen.
Leeuwarden is wel tevreden met het werk van het H.B. maar dhr. Stienstra uit verschillende wenschen over tentoonstellingen, inlichtingen over heide enz.

Aan de orde verslag afd. Handel. Dhr. Raadersma vindt dit geen verslag. Er staan geen feiten in. Nu is hij genoodzaakt enkele vragen aan den Directeur te stellen. Nadat spreker deze vragen gedaan heeft vraagt hij in het vervolg rekening met zijn wenken te willen houden.

Jaarverslag Handel en Suiker goedgekeurd evenals die van Verzekering.
Ook de Balansen enz. worden goedgekeurd, nadat Ede gevraagd heeft waar men de verantwoording reclamefonds enz. kan vinden. Bij Balansen enz. afd. Vereeniging merkt Amsterdam op, dat het salaris van den alg.-secr. te gering is.

Balans en Rek. Vereen. goedgekeurd.
Begrooting 1930 wordt zonder discussie goedgekeurd.

Door verschillende personen wordt van de Rondvraag gebruik gemaakt tot het uiten van wenschen enz. Vervolgens heeft Dr. Minderhoud een uiteenzetting over het Rijks Honingcontrôlestation, waarna de Voorzitter de vergadering sluit.

De Secretaris, JOH. A. JOUSTRA.